2.3 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Helmiä ja harvinaisuuksia esillä Nelimarkka-museossa

Hugo Simbergin Köynnöksenkantajat.

Nelimarkka-museossa nähdään kevään aikana helmiä ja harvinaisuuksia, eli grafiikkaa, piirroksia ja pienoisveistoksia Nelimarkka-Rahaston kokoelmasta.

Teoksia säilytetään Nelimarkka-museolla ja tähän asti nyt esillä ollutta grafiikkaa on vain säilytetty, se ei ole ennen yleisön silmien eteen päässyt.

MAINOS

Huomattava kokoelma

Huomenna avautuva näyttely pohjaa Eero Nelimarkan omiin kokoelmiin, eli hänen itsensä ostamiin tai lahjaksi saamiinsa teoksiin.

Viktor Janssonin patsaan mallina on tyttärensä Tove.

Sodan jälkeen vuonna 1945 Nelimarkka huomasi olevansa suhteellisen varakas mies. Hän pystyi rahojensa turvin perustamaan jo vuosia mielessään olleen säätiön, jonka nimeksi tuli Nelimarkka-Rahasto säätiö.

Säätiön tarkoituksena oli avustaa ja tukea kristillistä sivistystyötä maassamme sekä ylläpitää ja kartuttaa taidekokoelmaa, joka olisi jätettävä säilytettäväksi ja hoidettavaksi yleisölle nähtävänä pidettävään julkiseen kokoelmaan.

Kokoelmia kartutettiin jo Nelimarkan elinaikana jatkuvasti. Noin puolet kokoelman töistä on Nelimarkan ja puolet muiden suomalaisten taitelijoiden. Erityisesti grafiikan ja piirrosten kokoelma on huomattava.

Osa tästä kokoelmasta on nyt kehystetty ja laitettu ensi kertaa näyttelyyn esille. Mukana on piirroksia tunnetuilta nimiltä kuten Hugo Simberg, Albert Edelfelt, Magnus Enckell, Magnus von Wright ja Juho Rissanen.

Veistoksia näyttelyssä on mm. Essi Renvallilta, Wäinö Aaltoselta ja Viktor Janssonilta.

Seija Rustholkarhun ”Susikoira” on vuodelta 1959.

Säätiön perustaminen ja kokoelmien kartuttaminen liittyy olennaisesti myös Nelimarkan museohankkeeseen.

Museon avajaispuheessa 1964 Nelimarkka sanoi toivovansa, että vuosisatain kuluessa säätiön ja perikunnan laajentuvaa taidekokoelmaa käytetään havainto-opetusvälineenä kuvaamataiteen harrastuksen ja taideopetuksen yleistämiseen, jättäen katsauksen kansallisen, kansanomaisen ja kansainvälisen Suomen taiteen kehityksestä.

Kokoelmaa säilytettiin aluksi Nelimarkan Töölönkadun asunnossa Helsingissä. Vuonna 1956 tila ei enää riittänyt ja kokoelma siirrettiin esille Eeron synnyinkaupunkiin Vaasaan, josta se 1965 siirrettiin taiteilijan nimikkomuseoon Alajärvelle.

Kokoelma karttuu edelleen nykytaiteen ostoin, mutta uudemmat työt säilytetään muualla. Vain tämä vanhin, historiallisin osa löytyy Nelimarkka-museolta.

Näyttely on avoinna 3.3.-17.5.


Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät