MAINOS

Aallokko kutsuu Madridiin

Mestarit yhdessä -matka Madridiin 21.-25.5. on Aallokko kutsuu -hankkeen viimeinen opintomatka ja samalla viimeinen tapahtuma, hanke päättyy 31.5.

Aallokko kutsuu -hankkeen tavoitteena on Alvar Aallon Alajärven elämäntyön sovittaminen Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseo Nelimarkka-museon toimintaan.

MAINOS

Hankkeen aikana on koottu yhteisnäyttely Eero Nelimarkasta ja Alvar Aallosta, MESTARIT YHDESSÄ – Eero ja Alvar Alajärven maisemissa sekä laadittu käyttösuunnitelma Aallon suunnittelemalle ja Nelimarkka-museon hallinnoimalle Villa Väinölä rakennukselle. Aineistoa, ideoita ja kansainvälistä yhteistyötä on haettu mm. opintomatkojen kautta.

Hankke-esittelyä Murcian yliopistolla 2016. Kuva: Päivi Haapaniemi.

Madridin matkan aikana tutustumme Eeron ihannoimaan Pradon taidemuseoon ja käymme Toledossa, kaupungissa jonka Eero ikuisti useaan kertaan luonnoksissaan ja maalauksissaan. Aaltoa ei niinkään Madridin museot tai arkkitehtuuri kiinnostanut, hän pyysi arkkitehti Fernando Chuecaa näyttämään hänelle kyliä ”joilla on juuret maassa”.

Teemme päiväretken Valladolidin vanhaan kaupunkiin, josta Alvar on piirtänyt luonnoksia Espanjan matkallaan 1951. Madridissa vierailemme myös Suomen Madridin-instituutissa esittelemässä MESTARIT YHDESSÄ – Eero ja Alvar Alajärven maisemissa -näyttelyä.

Mestarit yhdessä -matka Madridiin on toinen hankematka, jonka aikana seurataan Eeron ja Alvarin jalanjälkiä. Edellinen matka tehtiin keväällä 2017 Italiaan, Toscanan seudulle ja Riola de Vergatoon.

Riolan kirkossa 2017. Kuva: Päivi Haapaniemi.

Italian matkalla kertynyt aineisto jää pysyväksi osaksi MESTARIT YHDESSÄ -näyttelyä. Matkan tuloksena saatiin myös avattua yhteys Riolan alueen Leader-ryhmään GAL Appennino Bolognaiseen.

Mestareiden jalanjälkiä tullaan seuraamaan myös jatkossa, tavoitteena kerätä aineistoa tulevien Mestarit yhdessä -viikkojen teemanäyttelyitä varten ja tarjota Eero & Alvar -näyttelyitä Suomen ulkomaan- instituuteille ja Suomi-seuroille.

Ensimmäinen Mestarit yhdessä -viikko järjestettiin elokuussa 2017 Aallokko kutsuu -hankkeen toimesta. Tapahtuma oli onnistunut ja jää Nelimarkka-museon säännölliseksi kesätapahtumaksi myös hankkeen päättymisen jälkeen. Seuraava Mestarit yhdessä -viikko järjestetään 6.-12.8.

Aallokko kutsuu -hankkeen aikana on tehty matkoja Espanjaan, Italiaan ja Saksaan. Matkoihin on osallistunut MONET-ryhmän taiteilijoita, Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston opettajia, Eero Nelimarkan huvilaseuran jäseniä sekä Nelimarkka-museon henkilökuntaa.

Eero Nelimarkka. Toledo 1951. Nelimarkka-museo/Säätiö (Helsinki 1986).

Opintomatkojen tuloksena on saatu alkuun useita vuorovaikutteisia projektisuunnitelmia ja ideoita: Aalto-symposiumi Villa Väinölään espanjalaisten ja saksalaisten arkkitehtien kanssa, Kuvataidekoulu Eeron ja Murcian kuvataidekoulun välinen opetusprojekti Villa Väinölään, näyttelynvaihtoprojekti Murcian yliopiston kuvataidelaitoksen kanssa – MONET-ryhmä ja Murcian alueen taiteilijat, Aalto-projekti GAL Appenino Bolognaisen kanssa sekä Kasselin Documenta 14 – näyttelyn innoittamina, suunnitelma alueellisesta biennaalinäyttelystä.

Aallokko kutsuu -hanketta hallinnoi Nelimarkka-museo ja rahoittaa Aisapari ry.
Lisätietoa Mestarit yhdessä -matkasta Madridiin antaa hankkeen vetäjä Maria Lampinen lampinen.maria225@gmail.com, 040 620 4878.

 

MAINOS
Exit mobile version