25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Puulla lämmittäminen säästää energiaa ja rahaa

Talvipakkasilla tulisijalla lämmittäminen kannattaa. Säästön näkee omassa energialaskussa.

Siperian terveisiksi nimetyt, harvinaisen kireät pakkaset helmi-maaliskuun vaihteessa ovat nykyisin varsinkin eteläisessä Suomessa varsin poikkeuksellinen sääilmiö.

MAINOS

– Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että ilmaston lämpenemisestä huolimatta talvet voivat tulevaisuudessakin tuoda vastaavanlaisia kirpakoita ja pitkäjaksoisiakin pakkasjaksoja – vaikkakaan ei ehkä aivan joka vuosi, Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry:n puheenjohtaja Kari Sivula huomauttaa.

Tulisija- ja savupiippuyhdistyksen tavoitteena onkin lämpöomavaraisuuden lisäämiseksi, että jokaisessa suomalaisessa pientalossa olisi vähäpäästöinen tulisija.

Sähkönkulutuksen keskitehot nousivat helmi-maaliskuun vaihteessa yli 14000:een megawattiin. Niistä on tosin vielä hieman matkaa kaikkien aikojen ennätykseen, joka tehtiin 7. tammikuuta 2016, jolloin sähkönkulutuksen keskituntiteho ylitti 15 100 megawattia.

Jopa puolet lämmitysenergiasta puulla

Myös helmikuun alussa Helsingissä järjestetyssä Puulämmityspäivässä puhuneiden asiantuntijoiden mukaan pientaloasukkaiden voivat parhaiten vaikuttaa lämmitysenergialaskunsa kohtuullisuuteen talvipakkasilla lämmittämällä taloaan lämpöhyödyltään tehokkaalla tulisijalla.

Tutkimusten mukaan varaavalla tulisijalla on mahdollista tuottaa jopa puolet kodin lämmitykseen tarvittavasta energiasta rakennuksen energiatehokkuudesta riippumatta.

Ahkera lämmittäjä voi säästää lämmitysenergialaskussaan merkittävästi. Uudella, tehokkaalla varaavalla tulisijalla lämmittämällä ja hyvälaatuista sekapuuta oikein polttamalla lämmityskuluissa voi säästää noin 1000 kWh/pinomotti.

– Talvikuukauden aikana varaavassa tulisijassa korillisen polttopuuta päivässä polttamalla voi hyvinkin lämmityskuluissa säästää 130 euroa, Sivula laskee.

Parhaimmillaan juuri paukkupakkasilla

Lämpöpumppuratkaisut ovat hyviä keinoja tuottaa ympäristöystävällistä energiaa ja säästää energiakustannuksissa, mutta kovimmilla pakkasilla ne eivät toimi enää parhaalla hyötysuhteellaan.

Tulisijat tuottavat tehokkaasti lämpöä myös kovilla pakkasilla. Ilmalämpöpumppua voi hyödyntää kierrättämään tulisijan tuottamaa lämpöä. Varmista vain, ettei laite ole automaattiasennossa ja ala jäähdyttää.

Kovat pakkaset ja häiriö sähkönjakelussa eivät ole mukava yhdistelmä. Kodissa pitäisikin olla varaaja tulisija tai kiertoilmatakka pitämässä talon asumiskelpoisena sähkökatkoksenkin aikana.

Vuoden vaihteen jälkeen tykkylumen aiheuttamien pitkien sähkökatkosten aikana Kainuun kunnissa oli varauduttu jo järjestämään hätämajoitusta kylmenevien talojen asukkaille. Sitä ei kuitenkaan juuri tarvittu.

Puulämmityspäivillä puhuneen ympäristöneuvos Maarit Haakanan mukaan ihmisten ei tarvinnut Kainuussa lähteä kotoaan, koska ne pysyivät kohtalaisen lämpiminä juuri varaavien takkojen ja leivinuunien ansiosta. – Kainuussa tulisijoja rakennetaan ja käytetään. Jossain muualla päin Suomea tilanne olisi voinut ollakin toisenlainen.

Myös tilaisuudessa puhunut Vaasan Sähkön toimitusjohtaja Hannu Linna painotti tulisijojen asukkaille tuomaa huoltovarmuutta. Hänen mukaansa kaikissa suomalaisessa – myös uusissa ja hyvin eristetyissä pientalossa – tulisi olla tulisija.

Varastoitua aurinkoenergiaa

Puu on edelleen merkittävä energian lähde suomalaisten asuntojen lämmityksessä. Pientalojen koko lämmitysenergiasta polttopuu muodostaa noin 40 prosenttia ja sen käyttö on Luonnonvarakeskus Luken selvityksen mukaan kasvussa.

Uusiutuva energia ohitti emeritus professori Raimo Lovion mukaan fossiiliset polttoaineet vuoden vaihteessa Suomen tärkeimpänä energianlähteenä. Valtaosa käyttämästämme uusiutuvasta energiasta on puuperäistä. Lovio muistuttaa, että puunenergiakin on varastoitua aurinkoenergiaa.

Jatkossa kaikenlaisen aurinkoenergian hyödyntäminen energian tuottamisessa omassa kiinteistössä tulee yhä kannattavammaksi. Erityisesti vesitakkojen merkitys uusissa lähes nollaenergiataloissa tulee kasvamaan. Aurinkokeräimet ja vesitakka ovat erinomainen yhdistelmä käyttöveden lämmittämiseen.

Pidä ilmasta huolta – polta puhtaasti

Tulisijalla lämmittäminen tulee tehdä aina vastuullisesti. Uudet vähäpäästöiset, korkean hyötysuhteen tulisijat polttavat puuta puhtaasti. Jokainen voi vaikuttaa pienhiukkaspäästöihin myös opettelemalla polttamaan puuta oikein. Haitallisia pienhiukkasia syntyy polttamalla roskia tai märkää puuta kituuttamalla.

Tässä ovat ohjeet turvalliseen ja puhtaaseen tulisijalla lämmittämiseen. Noudata kuitenkin aina oman tulisijasi käyttöohjeita. Jos ne ovat hävinneet, pyydä valmistajalta uudet.

• Polta aina vain puhdasta, kuivaa puuta. Kosteaa puuta ei kannata polttaa, sillä energia kuluu puun kuivattamiseen. Palaessa syntyy myös haitallisia pienhiukkasia. Puun kuivaminen polttopuuksi kestää yli vuoden.

• Säilytä polttopuut katetussa, ilmavassa varastossa. Tuo seuraavan päivän polttopuut edellisenä päivänä sisään kuivumaan.

• Älä KOSKAAN polta roskia, maalattua puuta tai muutakaan jätettä.

• Varmista ennen sytyttämistä, että savupellit ovat auki, tuhkat poistettu tulisijasta ja arina puhdas.

• Jos mahdollista, lado puut vaakatasoon ja ilmavasti. Aseta isot puut alle, pienet päälle ja sytykkeet ylimmäs. Sytytä päältä, jollei tulisijan ohjeissa muuta sanota.

• Valmista, että huoneessa on riittävästi korvausilmaa. Avaa tarvittaessa hetkeksi ikkuna. Jos ilmanvaihtolaitteessasi on takkakytkin, käytä sitä. Säädä liesituulettimen tai liesikuvusta ohjattavan poistoilmanvaihdon teho pienemmälle.

• Säädä paloilman määrää sopivaksi. Se on sopivaa ja palaminen tehokasta, kun liekit ovat kirkkaat ja humina tasaista ja rauhallista.

• Voit varmistaa, että puut palavat puhtaasti tarkistamalla, että piipusta tuleva savu on sytytysvaiheen jälkeen muuttunut vaaleaksi ja tuskin näkyväksi.

Vältä häkävaara sulkemalla savupellit vasta, kun hiillos on varmasti palanut loppuun.

Ympärivuotisessa käytössä olevat tulisijat ja hormit on nuohottava kerran vuodessa, vapaa-ajan asunnoissa kolmen vuoden välein.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät