0.5 C
Alajärvi
sunnuntai 25.2.2024
MAINOS

Alajärvi teki jälleen komeat tilinpäätösluvut

Alajärven kaupungin tilinpäätös oli jo toista vuotta peräkkäin historiallisen hyvä. Vuosi sitten kerrottiin vuoden 2016 tilinpäätöksen olleen kaikkien aikojen paras seitsemän miljoonan euron tuloksella ja nyt kirjattiin toiseksi korkeimmat lukemat, kun tilinpäätöksen tulos vuodelta 2017 poistojen jälkeen oli 3,624 miljoonaa euroa.

Kahden vuoden aikana Alajärvi on nyt kerännyt komean puskurin tulevia, mahdollisesti niukempia vuosia varten ja samaan aikaan myös lainakanta on onnistuttu pitämään hyvin maltillisena, jopa alle maakunnallisten ja valtakunnallisten keskiarvojen.

MAINOS

– Alajärven kaupungin talous on kaikilla mittareilla mitattuna erinomaisessa kunnossa, toteaa kaupunginjohtaja Vesa Koivunen. – Lainamäärät ovat maltilliset ja hyvän taloudenhoidon ansiosta kaupungin palvelurakenteisiin on voitu investoida huomattavan paljon viime vuosien aikana.

– Alajärven voimakas kehittäminen ja investointi palvelurakenteisiin tulevat jatkumaan myös lähivuosina, Koivunen lupaa.

Talousjohtaja Tapani Kotanen kertoo tilinpäätöksen luvuista, että kaupungin omat palvelutoimialat pysyivät hyvin talousarvion mukaisissa raameissa. Tulojen osalta merkittävin kasvu oli verotuloissa, mutta myös menoissa erikoissairaanhoidon kulut alittuivat merkittävästi.

Kaupungin toimintatuotot olivat 29,1 miljoonaa ja toimintakulut 88 miljoonaa euroa. Verotulot olivat tilinpäätöksen mukaan 29,7 miljoonaa, missä kasvua 0,8 prosenttia. valtionosuudet laskivat 3,2 prosenttia, ollen nyt yhteensä 35,8 miljoonaa.

Vuoden 2017 vuosikate on 6,6 miljoonaa, eli 674 euroa asukasta kohden. Tilikauden tulos on poistojen jälkeen 3624263,79 euroa ylijäämäinen.

Kaupungin investoinnit viime vuonna olivat 8,25 miljoonaa, merkittävimpinä uusi päiväkoti ja ylipainehalli sekä terveyskeskuksen saneeraus. Lisäksi investoitiin kaavateihin ja vesi- ja viemärilaitoksen saneeraukseen sekä verkostoihin.

Lainakantaan viime vuoden investoinnit hieman vaikuttivat, mutta lainamäärä on edelleen asukasta kohden alle maakunnan ja koko maan keskiarvon. Kaupungin lainakanta on 21,2 miljoonaa euroa ja se kasvoi noin 2,5 miljoonaa edellisestä vuodesta. Lainaa on asukasta kohden 2151 euroa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Palmu toteaa, että Alajärvellä on jatkettu voimakasta investointitahtia, tietäen että isoja riskejä ei oteta.

Tavoitteena ovat olleet terveet ja turvalliset tilat palvelujen tuottamiseen ja hyvinvointiin on satsattu mm. terveyskeskuksen saneerauksella ja ylipainehallin rakentamisella. – Toivottavasti saamme rahoituksen monitoimihalliin, jotta sitäkin vielä päästään rakentamaan, sanoi Palmu kiittäen erityisesti kaupungin henkilöstöä muutosvalmiudesta ja hyvästä tuloksesta.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Joensuu toteaa hyvän tuloksen kertovan palvelutuotannon kokonaisuuden onnistumisesta. – Tilinpäätös kertoo myös Alajärven elinvoimaan ja viihtyisyyteen panostamisesta ja tämä työ jatkuu myös tulevaisuudessa.

Myös halu kehittää elinkeinoelämää ja yrittäjyyttä näkyvät Joensuun mukaan tilinpäätöksessä, jossa tuloksesta osa kiitos on parantuneelle työllisyydelle. Sen takana taas ovat paikkakunnan yritysten isotkin investoinnit.

– Tämä tilinpäätös katsoo eteenpäin, mutta sitä ei voi jäädä pitkäksi aikaa tuulettelemaan, Joensuu totesi kertoessaan työn jatkuvan nyt etenkin soten ja tulevaisuuden palveluratkaisujen kanssa.

Tuula Jokiaho

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät