-6.7 C
Alajärvi
perjantai 01.12.2023
MAINOS
MAINOS
MAINOS

Vimpelin perinneillassa kuullaan sotavuosien arjesta

Vapaussodan ja Itsenäisyyden Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistys ry järjestää kaikille avoimen perinneillan Vimpelin Jäykäntuvalla tiistaina 22.5. kello 18. Ohjelmassa on yhdistyksen puheenjohtajan Tapani Tikkalan esitys ”Sotavuosien arkea”.

– Esitykseni pohjautuu yli 40 vuoden aikana keräämiini postikortteihin, asiapapereihin, mitaleihin, merkkeihin ynnä muuhun materiaaliin, johon olen hakenut taustatietoa alan kirjallisuudesta. Käyn läpi lähinnä kotirintaman talkoo-, säännöstely- ja keräystoimintaa vuosina 1939-1945. Mukana on runsaasti kuvamateriaalia, kertoo Tikkala.

MAINOS

Väliajalla on kahvitarjoilu sekä mahdollisuus ostaa juuri ilmestynyt yhdistyksen kustantama, Tuomas Hopun kirja Asevelvollisten vapaussota. Myynnissä on myös Vapaussodan muistopinssejä. Samalla voi tutustua Vapaussoturi-lehteen ja liittyä perinneyhdistyksen jäseneksi.

– Tauon jälkeen esitetään rahoittamamme dokumenttielokuva Tammisunnuntai 1918 – kun venäläiset riisuttiin aseista.

Perinneillat on pidetty tähän mennessä Jurvassa, Isossakyrössä ja Laihialla.

Ensi vuonna Tammisunnuntain muistojuhla

Saman päivän aikana, ennen iltatapahtumaa, perinneyhdistyksen hallitus tapaa Vimpelissä mm. kunnan, seurakunnan ja koulutoimen edustajat. Tarkoitus on sopia alustavasti Vimpelissä 27.1.2019 järjestettävästä maakunnallisesta Tammisunnuntain muistojuhlasta.

– Yhdistyksemme on järjestänyt näitä juhlia 1990-luvun alkupuolelta eri kunnissa ympäri Etelä-Pohjanmaata ja nyt ne järjestetään ensi kertaa Vimpelissä, Tapani Tikkala toteaa.

Iltapäivällä yhdistyksen hallitus tutustuu paikallisiin museoihin ja muistomerkkeihin sekä pitää oman kokouksensa.

Vapaussodan ja Itsenäisyyden Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistys on perustettu 4.6.1990 vaalimaan Isänmaan vapauttajien (1918) ja itsenäisyyden puolustajien (1939-1945) muistoa ja kunnioitusta.

Tavoitteena on myös pitää Suojeluskunta- ja Lottajärjestön merkitys Suomen itsenäisyyden saavuttamisessa ja säilymisessä elävänä suomalaisten tietoisuudessa. Lisäksi yhdistys haluaa muistuttaa kotirintaman sekä sodanaikaisen jälleenrakennuksen merkityksestä.

Yhdistys järjestää mm. muisto- ja juhlatilaisuuksia, seminaareja, luentoja, matkoja, tustumiskäyntejä sekä näyttelyitä ja kirjoituskilpailuja.

Etelä-Pohjanmaan yhdistykseen kuuluu 650 jäsentä ja se on Perinneliiton suurin jäsenyhdistys. Kotisivut löytyvät hakusanoilla ”vapaussota eppy”.

Anne Savela

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät