-2.1 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Suunnitelmasta apua pihan toteutukseen

Omakotitalon rakentaminen voi olla pitkällinen projekti. Usein saattaakin käydä niin, että kun on tehnyt lukemattomia erilaisia ratkaisuja sisustamisesta ulkovuoren väriin, piha-alueen istutuksille ei jaksaisi suoda enää ajatustakaan.

Niiden lisäksi on mietittävä kivetyksiä, kulkuväyliä, nurmikkoa ja sora-alueita. Jos ei ole mitään kokemusta tai osaamista kasveista ja niiden soveltuvuudesta eri maalajeihin, on vaarana, että saa vain kuivuvia tai hukkuvia kasveja.

MAINOS

Uusi talo kuitenkin ansaitsee arvoisensa ympäristön. Lisäksi pihaan voi olla mukava saada hyötykasveja. Kaiken tämän suunnitteluun voi saada apua pihasuunnittelijalta.

Rakennusprojektimme on kestänyt vuosia. Viime kesänä pääsimme viimein pihatöihin saakka. Olimme vuosien varrella miettineet piha-aluetta ja sen toimivuutta arjessa. Teimme laatoituksia, muurikivillä rajattuja istutusaltaita sekä nurmikon.

Altaat jäivät kuitenkin ilman kasveja, ja vihreä nurmikko kasvaa sellaisenaan ympäri tonttia. Pihassa on montaa erilaista maa-ainesta, yhteen istutuspenkkiin tulee lumet katolta, toiseen paikkaan paahtaa aurinko ja kolmas sijaitsee varjossa. Siinäpä ongelmia ratkottavaksi sellaisille, jotka eivät erota kasveja toisistaan.

Kun tarjoutui mahdollisuus saada pihasuunnitelma, tilaisuuteen tartuttiin heti. Toiveena oli, että sen avulla vältyttäisiin turhalta testaamiselta mikä pihassa oikein voisi kasvaa ja kukoistaa.

Toimitimme pihasuunnittelijalle valokuvia, asemapiirroksen ja vastasimme lukuisiin kysymyksiin; millaista maata missäkin on, minkälaiset ovat olosuhteet, halutaanko kukkia, pensaita, puita; millaisia puita, minkä värisiä kukkia. Lista oli loputon.

Sen jälkeen hän kävi mittaamassa alueita ja kuulemassa lisää toiveitamme. Ehdoton toiveemme oli saada runsaasti marjapensaita ja omenapuita sekä suuri kasvimaa.

Kun saimme pihasuunnitelman, se oli ihan jotain muuta kuin olimme ajatelleet. Suunnitelma yllätti meidät monin paikoin. Emme olisi koskaan omin neuvoin saaneet mitään vastaavaa aikaiseksi.

Suunnitelmassa on huomioitu eri olosuhteet kasvupaikoissa. Penkeissä olevat kasvit vuorottelevat kukinnoissaan. Värit on valittu talon ja sen ympäristön mukaisesti. Saimme kuvat mitä istutetaan ja minne sekä listat kasveista ja niiden määristä.

Mukana oli ohjeet istuttamisesta ja penkkien kattamisesta. Ei tämän helpompaa voisi olla! Puutarhalle on helppo mennä valmiin listan kanssa ja istuttaa kasvit annettujen ohjeiden mukaisesti.

Suunnitelmaa voi toteuttaa kokonaan, osittain tai sopivasti soveltaen. Suunnitelman käteen saatuani voi vain todeta, että sen toteuttaminen tulee kestämään todennäköisesti useita kesiä. Mutta onkin hyvä istua terassilla, katsoa pihaa ja makustella asiaa.

Suunnittelija ei luvannut, että edes suunnitelman perusteella kaikki onnistuu. Sää vaihtelee tai istuttaminen epäonnistuu. Joka tapauksessa pihaa on nyt helppo viedä eteenpäin valmiin ajatuksen pohjalta pikku hiljaa pala kerrallaan.

Jaana Koivukoski

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät