Tiekirkot kutsuvat kulkijoita

Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven Gabrielin kirkon alttaritaulu ja koko hämmästyttävät

Tiekirkot odottavat ovet avoimina ympäri kesäistä Suomea. Vuodesta toiseen avoinna on noin 265 Tiekirkkoa.

MAINOS

Gabrielin kirkko Alajärvellä on yksi niistä tiekirkoista, jotka houkuttelevat vierailijoita pitkin kesää. Vuosittain siellä on poikennut kesäaikana noin tuhat kävijää ja tähän päälle vuotuisiin vierailijamääriin tulevat keväisin ja syksyisin vierailevat ryhmät.

Alajärven Gabrielin kirkon sijainti on aivan järven rannalla.

Kesätyössä kirkon esittelijänä toimii muun muassa opiskelija Johanna Sippola, jolle kesätyö kotikirkossa on osoittautunut mieluisaksi työpaikaksi ennen sairaanhoitajaopintojen alkua syksyllä Tampereella.

– Väkeä on kesän aikana ollut liikkeellä vaihtelevasti, mutta kokonaisuutena olen kyllä ainakin itse yllättynyt siitä, miten paljon vierailijoita täällä käy, Johanna sanoo ja kertoo, että vilkkaimpina päivinä kävijöitä on ollut useampi kymmenen.

Vierailijat ovat suurimmaksi osaksi muualta, kuin Alajärveltä, paikallisia ei sisälle juurikaan poikkea. Kävijät ovat eri puolilta Suomea ja monet kertovat poikenneensa ohikulkumatkalla, koska sukua on Alajärvellä tai joku omainen on haudattu tänne.

Oma lukunsa ovat sitten ne vierailijat, jotka vartavasten kiertävät kesälomallaan tiekirkkoja. Heitäkin on yllättävän paljon.

Johanna kertoo, että se tavallisin kysymys jonka vierailijat oppaalle esittävät, on kirkon koko. Alajärven kirkko todetaan suureksi ja halutaan tietää, paljonko sinne mahtuu sanan kuulijoita.

Oikea vastaus on 900, eli ihan pienestä kirkosta ei tosiaankaan ole kyse.

Toinen aihe joka herättää runsaasti kysymyksiä, on alttaritaulu. Se on myös se asia, jonka Johanna toivoo jokaisen vieraan huomaavan, onhan kirkon alttaritaulu varsin erityinen.

Taulussa kuvatun Jeesuksen piirteet eivät ole tuhansista muista maalauksista tutut, vaan taulun mallina ovat olleet paikalliset asukkaat Magnus Enkel ja Jaakko Iiruu. Taulu kuvaa Jeesusta rukoilemassa Getsemanessa ja sen on maalannut taidemaalari Verner Thomén maalaama ja metsänhoitaja J.H.Thomén perheen kirkkoon vuonna 1907 lahjoittama.

Kirkko itsessään on rakennettu pääosin vuonna 1836 ja vihitty käyttöön 1841. Kirkon suunnittelija on arkkitehti Carl-Ludvig Engel.

Kirkko remontoitiin sisältä viimeksi vuonna 1996. Tällöin korjattiin mm. äänentoistoa, penkkejä ja suoritettiin maalaustöitä. Ulkoinen remontti, jossa kirkko maalattiin ja kirkon paanukatto uusittiin ja tervattiin, on tehty kesällä 1997. Paanukaton uusinta tervaus tapahtui kesällä 2005.

Kirkon nykyiset urut ovat Sotkamon Urkurakentamon rakentamat ja ne vihittiin käyttöön 5.2.2012. Uusissa uruissa on 28 äänikertaa.

Gabrielin kirkko Alajärvellä on avoinna 19.8. saakka sunnuntaista perjantaihin kello 11-18 ja lauantaisin kello 11-16.

Lehtimäellä yksi maamme kauneimmista puukirkoista

Alajärven alueen toinen tiekirkko löytyy Lehtimäeltä, jonka kirkko kuuluu maamme kauneimpien ja rakennustaiteellisesti arvokkaimpien puukirkkojen joukkoon.

Lehtimäen kirkko lukeutuu maamme kauneimpiin puukirkkoihin ja se sijaitsee mitä hienoimmassa miljöössä.

Tyyliltään Lehtimäen kirkko on tasavartinen sisäviisteinen ristikirkko. Peltoaukean keskellä sijaitseva kirkko on säilyttänyt hyvin maisemallisen asemansa.

Uusklassistinen puukirkko on muodoltaan tasavartinen, sisäviisteinen ristikirkko. Ristikeskuksesta kohoaa kahdeksankulmainen, pieneen torniin päättyvä attika.

Erillinen kellotapuli on rakennettu 1835 (A. Hernesmaa) ja yhdistetty kirkkoon solarakennuksella 1895.
Lehtimäen kirkkoa esittelevät vierailijoille 10.8. saakka maanantaista perjantaihin kello 10-16 Lehtimäen Eläkeliiton vapaaehtoiset.

Kirkossa sinua kuunnellaan

Alajärven seurakunnassa tiekirkon yhdyshenkilönä toimiva Tiina Akomeah muistuttaa, että kirkossa voi kesällä kohdata myös kuuntelijan.

Tiekirkon yhdyshenkilönä toimiva Tiina Akomeah kertoo, että kun kirkon ovessa on tällainen lappu, on paikalla esittelijän lisäksi myös kuuntelija. Tule rohkeasti juttelemaan!

Alajärvellä on jo useamman kesän ajan hoidettu vapaaehtoisvoimin kuuntelijan ja lähimmäispalvelijan tehtävää tiekirkossa niin, että kirkkoon tuleva tietää paikalla olevan esittelijän lisäksi myös kuuntelijan, kun ovessa on asiasta kertova lappu.

– Pyrin tiedottamaan kuuntelijan läsnäolosta kirkossa myös sosiaalisen median avulla, kuten Alajärvellä Esson baarissa, Tiina kertoo.

Kuuntelijan rooli on ehdottoman luottamuksellinen ja tällä hetkellä mukana tehtävää on hoitamassa kuusi vapaaehtoista. Kuuntelijan luona käy tasaiseen tahtiin ihmisiä, joilla on halu jutella jostakin asiasta tai kaipaavat muuten juttuseuraa.

– Tämä on todella matalan kynnyksen toimintaa. Haluamme olla läsnä, kun tarvitset juttukaveria tai seuraa vaikka kirkkomaalle kulkemaan ja hautoja katselemaan, Tiina kertoo ja sanoo, että jos joku haluaa jutella muiden huomaamatta, voidaan sopia vaikka kävelylenkistä lähistöllä.

Jos juttukaveria tai kuuntelijaa kaipaa jonakin tiettynä aikana, voi asiasta sopia Tiinan kanssa ennakkoon ottamalla yhteyttä numeroon 050 566 9650.

– Jos juttukaverit on vähissä, niin tule vaihtamaan kuulumisia kirkolle, Tiina kannustaa.

Gabrielin kirkolla on mukava kesäaikana poiketa siksikin, että siellä tapaa paitsi muita kirkkoon tutustuvia, niin usein myös ulkomaisia arkkitehtiopiskelijoita ja muita Aallon rakennusten innoittamana Alajärvelle ja sitä myöten kirkkoonkin tutustumaan tulevia.

Kesän aikana entinen kulttuurisihteeri Liisa Heinilä järjestänee vielä myös Kalmiston kertomaa -hautausmaaesittelyjä, jotka Rokulipäivillä saavuttivat suurta suosiota.


Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliPesismestaruus on muistelon arvoinen juttu
Seuraava artikkeliVeannettaren runoristeilyn maaginen kolmisointu: Melleri, Ahola ja Purola