-19.9 C
Alajärvi
perjantai 08.12.2023
MAINOS
MAINOS

Maakunnan viljasadot korjataan pääosin jo elokuussa

ProAgria Etelä-Pohjanmaan mukana mennyt heinäkuu oli koko suomessa yksi mittaushistorian lämpimimmistä. Heinäkuu oli hyvin lämmin ja Luke Ylistaron mittausten mukaan lämpösummaa on kertynyt 4.8. mennessä 1051 astetta.

Hellepäiviä heinäkuussa oli peräti 21 kappaletta. Kasvukausi on tällä hetkellä kolme viikkoa tavanomaista edellä. Sadesumma heinäkuussa 2018 oli 26 milliä.

MAINOS

Heinäkuun normaali sademäärä on 75 milliä. Tästä johtuen kasvustot ovat tuleentuneet nopeasti ja puintikuntoisia kasvustoja on jo paljon.

Elokuussa tullaan korjaamaan iso osa maakuntamme viljasadosta.

Viljat ja rypsi

Kasvitauteja on kuivasta kesästä johtuen ollut vähän. Viljat ovat tuleentuneet vauhdilla. Kasvustot ovat hyvin vaihtelevia. Osa kasvustosta on selvinnyt hyvin helteestä huolimatta, mutta osalla lohkoista on hyvin harvaa kasvustoa.

Ensimmäisiä puinteja on päästy tekemään, mutta puinnit alkavat toden teolla tämän viikon loppupuolella.

Ensimmäisenä on puitu ruista, ohraa ja kuminaa. Aikaisista kylvöistä ja lohkoista, joissa kosteus säilynyt pisimpään, sadot ovat olleet kohtuullisia niin määrältään kuin laadultaan, mutta hyviin satoihin tänä vuonna ei päästä.

Harvan kasvuston korjuussa kannattaa miettiä edelleen kokoviljasäilörehuksi korjaamista puinnin sijaan ja näin on osa tiloista toiminutkin. Öljykasvit näyttävät selvinneen helteestä kohtuullisen hyvin. Viime aikoina paljon keskustelua aiheuttaneen gammayökkösen tuhoja ei ole todettu kovinkaan paljon.

Nurmet

Nurmikasvustot ovat kärsineet kuivuudesta. Maakunnassa on suurta vaihtelua eri lohkojen välillä. Parhaiten kuivuutta ovat kestäneet nuoret nurmikasvustot.

Kasvilajeista apilat ja syväjuuriset nurmikasvit ovat kestäneet parhaiten kuivuutta ja kuumuutta. Toisen sadon korjuu on suurimmaksi osaksi tehty.

Vaihtelu on ollut suurta. Osassa paikassa on saatu jopa tavanomaisen sato, mutta kuivuudesta kärsivillä alueilla sato on jäänyt jopa puoleen tavanomaista. Monipuoliset lajikeseokset ovat osoittaneet tämän kesän haastavissa olosuhteissa etunsa.

Peruna

Kuivan sään takia perunan ruttoruiskutusten väliä on voinut pidentää. Keskimäärin nyt on menossa 3-4. ruttokierros. Perunapenkit ovat osin hyvin kuivia. Sateet ovat tulleet kuuroina, ukkos- ja raekuurot ovat vahingoittaneet kasvustoa pienillä aloilla.

Mukuloiden koossa on paljon hajontaa, mutta laatu näyttää toistaiseksi hyvältä. Aikaisimmat lajikkeet ovat jo tuleentumassa ja niissä varret ovat osittain kaatuneet kuivuuden takia.

Varastoon nostettavat syys- ja talviperunat ovat vielä vihreänä, ja jos pian ei tule vettä lisää, alkaa peruna todennäköisesti pakkotulentumaan. Satonäkymät ovat keskimääräistä alhaisemmat.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät