0.5 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Alajärven yrittäjille annettiin roppakaupalla eväitä arjen aivotyöhön

Alajärvellä Yrittäjän päivän aamuna järjestetty Terveystalon kustantama aamukahvitilaisuus antoi paikalle kokoontuneille yrittäjille vahvoja eväitä avuksi arjen aivotyöhön ja uupumuksen estoon.

– Aivojen huolto ja tiedonkäsittely toimivat parhaiten yksinkertaisessa ja mukavassa työssä, opasti työterveyspsykologi Outi Reinola-Kuusisto.

MAINOS
Alajärven Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Kirsi Kujala kertoi järjestön ajankohtaisia asioita.

Hyvinvointiaamiaisen avasi Alajärven Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Kirsi Kujala kertoen tulossa olevista jäsenmatkoista Nizzaan ja elinkeinomatkasta Lahteen, sekä sosiaalisen median markkinointiin annettavasta koulutuksesta.

Vuoden loppupuolella kokoonnutaan pikkujouluihin ja marraskuun lopussa tuetaan vähittäiskauppaa joulumarkkinoinnissa some -kampanjalla.

Terveystalon ajankohtaiset terveiset aamuun toi yksikönjohtaja Titta Luoma-Kohtala todeten yrittäjyyden olevan itsensä likoon laittamista, riskien ottamista, välillä rämpimistä, mutta myös työnsä hedelmistä nauttimista.

Hän valotti terveysalan kenttää, jossa tapahtuu paljon. terveystalossa odotetaan fuusiota Attendon kanssa ja uudeksi visioksi on otettu Taistelemme terveemmän elämän puolesta! – Haluamme olla yrittäjän apuna ja tukena heidän työssään, Luoma-Kohtala sanoi.

Aivot tarvitsevat huoltoa

Ravistelevan, lennokkaan ja hauskan puheenvuoron käyttänyt työterveyspsykologi Outi Reinola-Kuusisto aloitti esityksensä toteamalla, että Alajärvellä yrittäjien tilanne ei ole ollenkaan huono, sillä läppäreitä ei pöydillä näkynyt ja ”kaikki katsovat, kuuntelevat ja näyttävät täysjärkisiltä”!

Työterveyspsykologi Outi Reinola-Kuusiston luento piti tiukasti otteessaan.

– Kaikkein tärkein asia työn ja oman jaksamisen kannalta on aivojen kirkkaus ja selkeys. Kun aivot alkavat puuroutua, ei enää mikään toimi.

Reinola-Kuusisto haastoi yrittäjät miettimään, millaista työ oli ennen? Se oli fyysistä, lepotauot pidettiin, työssä oli aikaa ajatella ja työ ei kuormittanut aivoja, vaan lihaksia.

– Nykyään meidän on hallittava tietotekniikka alasta riippumatta. Meidän on kokoajan osattava oppia uutta, muistettava lisää asioita. Oma ydintyö yrittäjänä ei enää riitä, vaan on hallittava paljon oheisasioita.

Aivot alkavatkin olla ylikuormitustilassa. – Ajatelkaapa millainen on aivojen viriketulva nuorilla? Kukaan ei tiedä, mitä se heille 30 vuoden kuluttua merkitsee, mutta jo nyt tiedetään, että jossain kohtaa aivot alkavat tiltata kuin tietokone, jonka työpöydälle on kerätty liikaa tavaraa.

Huoltamattomat aivot eivät Reinola-Kuusiston mukaan jousta, muista, hahmota kokonaisuuksia, keksi ongelmanratkaisuja, luo uutta ja löydä iloa ja tyytyvät rutiiniratkaisuihin.

– Aivoja pitäisi huoltaa, ennen kuin bensa on loppu.

Reinola-Kuusiston mukaan on tärkeää turvata oma työrauhansa, koska kokoajan ei voi olla kaikkialla läsnä.

Terveystalon terveiset aamuun toi yksikönjohtaja Titta Luoma-Kohtala.

– Aivot tarvitsevat myös taukoja ja palautumisrauhaa, aivot tarvitsevat virikevapaata.

Aivojen kannalta parasta on sellainen virikevapaa, jossa ei ole mitään uutta prosessoitavaa. – Aivojen huolto ja tiedonkäsittely toimii parhaiten yksinkertaisessa ja mukavassa työssä.

– Haravoit tai vaikka nostat perunaa, et ajattele juuri mitään vaan vain puuhaat jotain, unohdat ajankulun ja olet yhtä tekemisen kanssa. Puuhaat koska puuhaaminen on mukavaa.

Puheenvuoronsa lopussa Outi Reinola-Kuusisto kehotti yrittäjiä kerran kiireen keskellä ottamaan tunnin, parin tauon ja lähteä pihatöihin. – Ideat kypsyvät siellä paljon paremmin kuin tietokoneen äärellä.

Tilaistuuden lopussa SeAMK:n yliopettaja Sanna Joensuu-Salo esitteli yrittäjille suunnattua koulutustarjontaa.

Tuula Jokiaho

 

 

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät