Kirjastokierros muistutti kirjastojen suuresta merkityksestä

Mainos[adrotate banner="3"]

Kuntaliitto järjestää syyskuussa kirjastokiertueen, jonka myötä kuuteen kuntaan tuodaan tunnettu kirjailija vierailulle.

Kuntaliiton kyselyiden mukaan kirjastopalvelut ovat käytetyimpiä ja rakastetuimpia kuntapalveluita. Tämä myös näkyy ja tuntuu kiertueella, sillä rakkaus kirjoihin ja tyytyväisyys kirjastopalveluista on osallistujilla yhteinen.

MAINOS

Kiertue starttasi maanantaina Lehtimäeltä ja tiistaina saavuttiin Perhoon ja Kyyjärvelle. Mukana vierailulla oli esikoiskirjailija Satu Vasantola ja Kuntaliitosta kiertueella mukana oli viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Esa Nieminen.

Kirjastokierroksella mukana oli myös Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ry:n puheenjohtaja Maija Pihlajamäki, joka on lähtöisin Lehtimäeltä.

Kuntaliiton yhteistyökumppanina kiertueella ovat Lukukeskus sekä Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty. Myös Jytyn puheenjohtaja, Lehtimäeltä kotoisin oleva Maija Pihlajamäki oli mukana Lehtimäen, Perhon ja Kyyjärven kirjastoissa.

Lehtimäellä kirjastokiertueen tilaisuuden avasi sivistystoimenjohtaja Esa Kaunisto kertoen, miten rahapula aikanaan johti siihen, että Alajärvellä kirjastotoimesta oli saatava säästöä. Tämän myötä valtuustolle esitettiin Lehtimäen kirjaston sulkemista, mutta valtuusto ei tätä hyväksynyt.

Säästöä oli kuitenkin aikaansaatava ja kirjastotoimenjohtaja Tarja Kyrönlahden aloitteesta lähdettiin tutustumaan omatoimikirjastoon. – Sillä tutustumismatkalla minulle avautui, miten kirjastotoimi voidaan hoitaa haja-asutusalueella, Kaunisto muisteli.

Ensimmäisenä alueella omatoimikirjasto aukesikin juuri Lehtimäellä ja nyt kun kirjasto on avoinna kello 7-21, lainausmäärät ovat nousseet huikeat 30 prosenttia!

Kuntaliiton Esa Nieminen kertoi tervehdyksessään numeroiden valossa siitä, miten suuri merkitys kirjastoilla on suomalaisilla ja miten monet palveluja käyttävät.

Kuntaliiton Esa Niemisen mukaan Kirjastokiertue pohjustaa Kuntaliiton lanseeraamaa Vuoden kirjastokunta -kilpailua.

Niemisen mukaan nyt toteutettava Kirjastokiertue pohjustaa Kuntaliiton tänä syksynä lanseeraamaa Vuoden kirjastokunta -kilpailua, jossa etsitään ja palkitaan kirjastoja heidän hyvästä työstään ja uusista ideoistaan.

Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki muisteli puheenvuorossaan lapsuuttaan Lehtimäellä ja jo tuona aikana syntynyttä rakkautta kirjoihin ja lukemiseen. Kun oma kirjastokortti oli viimein taskussa, se oli hieno tunne.

– Kirjasto on ihana, maksuton, hyvin tasavertainen palvelu, Pihlajamäki kiitti.

Kirjailijavieras Satu Vasantola on työskentelee toimittajana Helsingin Sanomissa ja hänen kirjansa ”En palaa takaisin koskaan, luulen” sijoittuu Pohjanmaalle. Romaani kertoo kotoa lähtemisen pakosta ja loputtomasta kaipauksesta, Susannan matkasta työläisperheestä Pohjanmaalta Helsinkiin ja arvostettuun asianajotoimistoon.

– Kirjan kaksi teemaa ovat lähteminen ja maahanmuutto. Se kertoo pohjalaisen suvun tarinaa neljässä sukupolvessa, pääpainon ollessa sotien jälkeisessä ajassa aina nykypäivään saakka, Vasantola kuvaili.

Kirjastotyön palkkaus puhuttaa

Kirjastokierroksella mukana ollut Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ry:n puheenjohtaja Maija Pihlajamäen mukaan kirjastotyön palkkaus ei vastaa työn vaativuutta. Hän näkee sote- ja maakuntauudistuksen antavan mahdollisuuden korjata epäkohtia tulevaisuuden sivistyskunnissa.

Esimerkiksi matalapalkkaisella kirjastoalalla tehdään sellaista asiantuntija- ja kehittämistyötä, jonka palkkaus ei vastaa työn vaativuutta ja koulutustasoa.

Kirjastojen roolista osana koko sivistystyötä Pihlajamäki pitää merkittävänä ennen kaikkea tiedon saatavuuden ja käytön, lukemisen ja lukutaidon, oppimisen ja osaamisen, demokratian ja kansalaisyhteiskunnan kannalta.

– Kirjastot ovat kaikkien kansalaisten kohtaamispaikkoja. Niiden merkitys syrjäytymisen vähentäjänä on huomattava ja tunnustettava.

Kirjastoalalla digitalisaatio tulee nähdä mahdollisuutena, jossa henkilöstön osaamiseen panostetaan.

– Kaiken digitalisaation ja säästöjen keskellä kirjastot ovat kyenneet uudistumaan perinteisestä kirjojen lainauksesta monitoimitiloiksi ja koko kansan olohuoneiksi, Pihlajamäki iloitsee.

Tuula Jokiaho

 

MAINOS
Edellinen artikkeli”Vuosien varrelta” – Kivijärven 25 taiteilijavuotta esillä
Seuraava artikkeliTaimin päivänä syysistutuksen edut esille!