1.4 C
Alajärvi
maanantai 26.2.2024
MAINOS

Nelimarkka-museolle valtakunnallisesti merkittävä näyttely

Nelimarkka-museolle, Villa Väinölään, Villa Nelimarkalle ja jopa kirjastolle tulee ensi touko-kesäkuussa levittäytymään harvinaislaatuinen, valtakunnallisessakin mittakaavassa ainutlaatuinen japanilaisen nykytaiteen näyttely.

Näyttelyn lähtökohtana on yhteistyö Japan International Artists Society (JIAS) ja Club des Amis de l’Europe et des Arts (CAEA) -järjestöjen kanssa. Näyttely pidetään Suomen ja Japanin 100-vuotisen yhteistyön kunniaksi.

MAINOS

Museolehtori Elina Alkio kertoo, että kyseisten yhdistysten tarkoituksena on yhdistää ihmisiä taiteen kautta. Ne ovat järjestäneet näyttelyjä ulkomaille vuosittain 50, noin 40 eri maassa. Alajärven näyttely on kuitenkin ensimmäinen Suomessa.

Näyttelyssä esitellään japanilaista nykytaidetta eri tekniikoin mm. öljymaalaus, akryyli, akvarelli, Nihonga, Indian Ink, tekstiili, puupiirros, origami, paperitaide, keramiikka, kimono, kirjonta ja kalligrafia. Ohjelmassa on myös luentoja, työpajoja ja kalligrafia-työnäytös.

Kaksi viikkoa kestävään näyttelyyn 29.5.-12.6. tulee jopa 300 teosta. JIAS-järjestön taiteilijat saavat ehdottaa teoksiaan näyttelyyn sekä osallistua halutessaan näyttelyn avajaisiin Alajärvellä. Taiteilijoita odotetaan saapuvaksi pari-, kolmekymmentä.

Japanilaisyhdistys kattaa kaikki näyttelyn ja vierailun kulut tavoitteenaan levittää positiivista viestiä ja luoda uusia verkostoja.

Tutustumismatka Japaniin

Elina Alkion ja kaupunginjohtaja Vesa Koivunen vierailivat CAEA:n kutsumana ja kustantamana Japanissa elokuussa.

Matkan tarkoituksena oli tutustua näyttelyn taiteilijoihin, suunnitella projektia ja näyttelyä sekä kertoa Suomen ja Alajärven alueen taiteesta seminaarissa.

Alkio ja Koivunen esittelivät seminaarissa Alajärveä ja sen näyttelytiloja sekä kutsuivat taiteilijoita näytteilleasettajiksi keväällä 2019.

Lisäksi he osallistuivat kunniavieraina 19. kertaa järjestettävän Exoisition de l’Art Actuel France – Japon avec participation multinationale -näyttelyn avajaisjuhlaan, jossa taiteilijoilla oli mahdollisuus kysellä lisätietoa Suomesta ja Alajärvestä, joka on pienin paikkakunta jolla vastaavaa näyttelyä on koskaan järjestetty. Erityisesti suomalainen luonto revontulineen sekä erilainen ruokakulttuuri herättivät kiinnostusta.

Ensi kevään näyttelyn aikatauluja ja suunnitelmia lyötiin lukkoon tapaamisissa CAEA-järjestön edustajien kanssa. Järjestö oli tyytyväinen, että näyttely saadaan ensimmäistä kertaa Suomeen ja he uskoivat Alajärven kauniiden järvimaisemien sekä paikalliskulttuurin vetoavan taiteilijavieraisiin.

Järjestön edustajat olivat kiinnostuneet myös esimerkiksi pesäpallopeliin osallistumisesta ja alueen taiteilijoihin sekä paikallisiin yrityksiin ja kouluihin tutustumisesta.

Paikallisesti näyttelyyn odotetaan kaksiviikkoisen aikana jopa 2000 vierasta ja esimerkiksi avajaisiin tullaan kutsumaan mm. suurlähetystön edustus.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät