1.1 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Saba Invest jatkaa tuulivoimahanketta Korkeamaassa

Saba Invest Oy:n edustajat olivat kertomassa Korkeamaan alueen tuulipuistosta Soinin kunnantalolla viime viikolla. Paikalle oli saapunut kolmisenkymmentä asiasta kiinnostunutta keskustelemaan tuulivoiman eduista ja haitoista energialähteenä.

Paikalla olivat rakentajan edustajana yrityksen pääomistaja Hans Ola Forsell Ruotsista, Christoffer Wiik Suomen maajohtaja ja suunnittelua, tutkimusta Etha-windin edustajana selvittänyt ympäristöosaston konsultti Jukka Rönnlund.

MAINOS
Jukka Rönnlund, Christoffer Wiik ja Ola Forssell kertoivat Saba Invest Oy:n Korkeamaan tuulivoimahankkeen tilanteesta Soinin kunnantalolla.

Keskusteluissa tuli esille, että Korkeamaan suunnittelussa on tuulivoimaturbiineita alkuperäisen suunnitelman 25 voimalan sijasta tulossa 17 voimalaa.

Tämä johtuu tuulivoimaturbiinien nopeasta kehityksestä ja tehojen noususta. Myös tutkimuksen mukaan voimaloiden terveysvaikutukset ovat vähentyneet.

Tilaisuudessa esiteltiin maisemamallit muutamasta eri suunnista turbiineihin. Ethawindin edustaja Jukka Rönnlund selvitti melu- ja välkevaikutuksia sekä ympäristövaikutuksia.

Kokemuksia eri Euroopan maiden tuulivoimaloista kuultiin seuraavaksi. Myös kunnalle tulevat verotulot, lupatulot ja työllisyysvaikutukset rakennusvaiheen aikana, olivat kiinnostuksen kohteena.

Arvion mukaan verotuloja Soinin kunta saisi 12,5 miljoonaa euroa 25 vuoden aikana. Rakennusluvat maksavat noin 9100 euroa turbiinilta.

– Rakennuslupia tässä odotellaan kovasti. Tuulimittauksia on tehty kahden vuoden ajan ja tuulisuus on varsin hyvää. Meidän puisto työllistäisi jatkossa 3-4 työpaikan verran. Kun Soiniin tuleva tuulivoimapuisto on Soinissa kirjoilla (Soinin Tuuli Oy), niin verotulot tulevat alueelle.

– Luulisi, että tämän energiamuodon hiilijalanjäljen pienuus kiinnostaisi alueen asukkaita ja toimijoita, kertoi Wiik.

Tällä hetkellä Korkeamaan kaava on hallinto-oikeudessa. Yritys odottaa kovasti myönteistä päätöstä, jolloin rakennuslupia pystyttäisiin hakemaan viimeistään ensi vuoden aikana.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät