Luomihuoli kannattaa hoitaa pois mielen päältä

Mainos[adrotate banner="3"]

Ihosyöpä melanoomasta on viime vuosina puhuttu paljon ja moni onkin herännyt tarkkailemaan oman kehonsa luomia ja muita ihomuutoksia.

Kun ihollaan huomaa muutoksen, joka ei tunnu oikealta, herää huoli. Tätä huolta ei kannata kovin kauan kärsiä, sillä jos kyseessä todellakin on syöpä, on nopea hoitoon ohjautuminen tärkeää.

MAINOS

Pohjanmaan Syöpäyhdistys on eri puolilla aluettaan järjestetyillä luomitarkastuspäivillä mukana torjumassa turhia luomihuolia ja toisaalta tarvittaessa ohjaamassa jatkotutkimuksiin.

Alajärvellä luomitarkastuspäivä on järjestetty pian kymmenkunta kertaa. Alajärven syöpäosastosta Jorma Etula kertoo, että tarkastuspäivä täyttyy aina nopeasti.

Tälläkin kertaa mukaan tarkastukseen mahtui 32 onnekkainta, jotka saivat puhelunsa läpi ajanvarauksen käynnistyttyä.

Tarkastuksia Alajärven terveyskeskuksella olivat tekemässä terveydenhoitaja Lea Vinkanharju Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen Vaasan toimipaikalta ja sairaanhoitaja Jaana Koskela Seinäjoen toimipaikalta.

Pohjanmaan Syöpäyhdistys toimi kolmen maakunnan alueella: Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan. Luomitarkastuspäiviä on järjestetty paikalliskerhojen kanssa jo kauan, mutta tämän vuoden alusta niitä on lisätty ja toiminta saatu tehokkaammaksi.

– Pyrimme nyt siihen, että tekisimme tarkastukset aina terveyskeskusten yhteydessä ja että paikalla tarkastukseen tulijoita olisi aina ohjaamassa joku paikallinen henkilö. Olemme aina liikkeellä kahden henkilön voimin ja teemme tarkastuksen joka kuukausi jonkun paikalliskerhon alueella, selvittää Vinkanharju.

Vaikka aikaa luomitarkastukseen soittavan motiivina on aina saada selko siihen, onko jokin hänen luomensa tai muu ihomuutos oikeasti huolestuttava, niin syöpäyhdistyksen taholta asiaan liittyy toinenkin tärkeä puoli.

– On tärkeää tarkastaa huolta aiheuttava luomi, mutta tärkeää on myös jakaa tietoa auringolta suojautumiseen. Tämä info annetaan jokaiselle luomeaan tarkastuttavalle.

Keskimääräinen luomea tarkastuttava on jo hieman iäkkäämpi, mikä ei tarkoita sitä etteikö auringolta edelleen kannattaisi suojautua – olipa hälytys ollut väärä tai oikea. Auringolta suojautuminen on ihan yhtä tärkeää vielä korkeammassakin isässä.

Millainen luomi sitten on huolestuttava? Sellainen, joka tulee yllättäen tai muuttaa väriään, tai sellainen jonka reunat ovat poimuilevat. – Nämä voivat olla merkkejä melanoomasta, mutta pitää muistaa että sitä yleisempiä ovat tyvisolu- ja okasolusyövät.

– Niitä ei huomata luomista vaan muista ihomuutoksista, vaikkapa hilseilevästä läiskästä, Vinkanharju sanoo ja neuvookin seurailemaan kaikkia ihomuutoksia, ei vain luomia.

Luomitarkastuksilla käyvistä valtaosa saa huokaista helpotuksesta, mutta aina tulee vastaan myös niitä, joille neuvona on hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Tämäkään ei välttämättä vielä tarkoita mitään vakavaa, mutta lääkärin puheille lähetetään asiakas aina, jos ihomuutoksen laatua ei voida todeta aivan varmasti vaarattomaksi.

Valtaosa tarkastukseen tulevista luomimuutoksista on iäkkäiden ihmisten rasvaluomia, jotka ovat vaarattomia, mutta usein ikävän näköisiä. – Jos luomi huolestuttaa, ei asiaa kannata jäädä murehtimaan, vaan käydä tarkastuttamassa se.

Seuraavaa syöpäyhdistyksen luomitarkastuspäivää saadaan odotella taas vuosi, joten niin kauaa huolta ei kannata kantaa. Luomen voi käydä tarkastuttamassa omassa terveyskeskuksessaan, jossa luomiasioissa aika ohjautuu yleensä hoitajavastaanotolle.

Jos haluaa käyttää tarkastukseen syöpäyhdistyksen palveluja, niin ajan tarkastukseen voi varata myös Seinäjoen, Kokkolan tai Vaasan toimipisteisiin.

Tuula Jokiaho

Edellinen artikkeliKasvishaaste helmikuulle -kourallinen lisää
Seuraava artikkeliLapuan hiippakunnan isännöimä Yhteisvastuukeräys käynnistyy