Rytmikäs tapahtuma toi väkeä Kivitippuun

Mainos[adrotate banner="3"]

Suomen Rytmimusiikin Ystävät ry. on valloittanut Lappajärvellä sijaitsevan Hotelli Kivitipun, jossa tarjotaan rytmiä elämään samannimisessä tapahtumassa. Vanhan rytmimusiikin ystäviä on Lappajärvelle saapunut aina Lohjaa, Järvenpäätä, Lahtea, Kajaania ja Rovaniemeä myöten. Rytmiä elämään -tapahtumassa kuplivat myös huumori ja liikunnan riemu höystettynä asiapitoisilla luennoilla, jotka käsittelevät muiden muassa ystävyyttä ja ihmissuhteita sekä terveysvastuuta ja hyvien tanssikenkien hankintaa. Rytmiliikuntatuokiot, senioritanssit ja tietokilpailut vievät tapahtumaa eteenpäin.

Järjestelyistä vastaava Suomen Rytmimusiikin Ystävät ry. on perustettu vuonna 2004. Jäseniä yhdistyksellä on noin tuhat, puheenjohtaja Risto Laitisen mukaan Tammisaaresta Ivaloon. Rytmiä elämään -tapahtumia on järjestetty parikymmentä. Kivitipussa on kokoonnuttu myös aikaisemmin.

MAINOS

Vakiokävijöitä riittää

Rytmiä elämään -tapahtumissa on paljon vakiokävijöitä. Risto Laitinen kertoo, että tapahtumiin liittyviä jatkuvia varauksia otetaan vastaan. Jatkuva varaus on esimerkiksi keminmaalaisilla Soile ja Kalervo Tienvierellä, jotka ovat käyneet jo viisi tai kuusi kertaa Kivitipussakin. Pariskunnan pääharrastus on tanssiminen. Seuraavilla sijoilla tulevat laulaminen ja soittaminen.
– Sattumalta katsoin muutama vuosi sitten, että mitä Kivitipussa on tapahtumia – ja täällä oli Rytmiä elämään -tapahtuma, muistelee Soile Tienvieri.

Kalervo Tienvieri kertoo puolestaan, että yhdistyksen tapahtumissa käydään viisi kertaa vuodessa.

Tienvieriä tapahtumassa kiehtoo se, että saa tanssia kolme iltaa – ja myös laulaa, kuunnella soittoa ja tavata ihmisiä. Tienvieret ovat saaneet paljon tuttuja Rytmiä elämään -tapahtumia kiertäessään. Aluksi keminmaalaispariskunta yritti osallistua tapahtuman jokaiseen osioon, mutta sitten huomattiin, että kaikkeen ei yksinkertaisesti jaksa osallistua, kun joka ilta vielä tanssitaan. Rytmiä elämään tarjoilee niin tanssi- ja laulukurssia kuin tietokilpailuja, iltamia tai muita ennakkoon lukkoon lyötyjä musiikillisia esityksiä. Soile Tienvieri kertoo, että heidän ohjelmaansa kuuluvat tanssin ja yhteislaulun lisäksi esimerkiksi luennot. Plussaa tulee siitäkin, että saa istahtaa valmiiseen pöytään.

Soile ja Kalervo Tienvieri viihtyvät mainiosti rytmikkäässä tapahtumassa ja suuntaavat myös huhtikuussa Kalajoella järjestettävään tapahtumaan.

Triosta kvintetiksi

Luovuudelle on varattu iso tila Rytmiä elämään -tapahtumissa. Soitolle ja laululle sekä vaikkapa tanssihetkelle on aina sopiva aika ja paikka. Torstai-lehden Facebookia varten kuvatun videoklipin purkittaminen poiki pidemmän ex tempore -esityksen. Ensin rautjärveläistä Erkki Luumia säestivät harmonikan taitajat Pasi Suikkanen Imatralta ja Heikki Hytti Savitaipaleelta. Kolmikon tulkitseman, Georg Malmsténin säveltämän Vanhan merimiehen koti-ikävän sävelet houkuttelivat väkeä paikalle. Pian saatiin huomata, että laulajia olikin kolmin kappalein, kun mukaan tulivat sotkamolainen Aimo Korhonen ja kajaanilainen Erkki Määttä. Kvintetti kajautti ilmoille esimerkiksi Luumin ja Suikkasen entisen yhtyeen eli Korsuorkesterin tunnetuksi tekemän Raatteen tie -kappaleen. Ja yleisö hurmaantui.

Pasi Suikkanen (vas.) ja Heikki Hytti hanureineen ovat monessa mukana Kivitipun kolmipäiväisessä tapahtumassa.

Sotkamon Hanuripelimannien puheenjohtaja Aimo Korhonen kertoo tykkäävänsä harmonikkatapahtumissa käymisestä. Lappajärvellä Korhosen tapahtuma-antiin on kuulunut myös laulunopettajan antamaa valmennusta.
– Laulu ei lähde kunnolla tulemaan ja syitä tutkitaan yhdessä laulunopettajan kanssa.

Rytmiä elämään -tapahtumassa saa laulaa, jos laulattaa – Erkki Luumin (vas.), Erkki Määtän ja Aimo Korhosen tapaan.

Kivitipun aulaan on perustettu Olokorjaamo, jossa pelimannit soittavat, laulavat ja laulattavat. Kokoonpanot saattavat vaihtua, mutta tunnelma pysyy kepeänä ja katossa. Lauantaina Olokorjaamossa on luvassa yhteislaulua ja illalla Kari Tapion lauluja Kalevi Keräsen tulkitsemana ja Ismo Väisäsen säestämänä.

Soittoa ristiin rastiin

Pitkän linjan muusikot, imatralainen Pasi Suikkanen ja Savitaipaleella asuva Heikki Hytti huomioivat, että Jyväskylän länsipuolella on pelimannikulttuuria, joka puolestaan loistaa poissaolollaan miesten kotiseudulta kaakonkulmalta.
– Pisteet tälle puolelle Suomea, jossa jaksetaan touhuta tällaista, peukuttaa Suikkanen Hytin kompatessa, että Pohjanmaalta löytyy lähes viikoittain erilaisia musiikkitapahtumia.

Pasi Suikkanen toteaa myös, että Rytmiä elämään -tapahtumiin kokoontuu samanhenkinen porukka. Kivitipussa soi myös huoneissa ja hotellin käytävillä, ristiin rastiin. Vanhalla rytmimusiikilla on Suikkasen mukaan laaja ystäväjoukko, mutta melko vähäiseksi kutistunut radiosoitto huolestuttaa: radioaalloilla kuullaan lähes poikkeuksetta vain tämän päivän hittejä.

Kivitipun Rytmiä elämään -tapahtumassa on Risto Laitisen mukaan noin nelisenkymmentä esiintyjää, mukaan lukien talkoilla soittavat Olokorjaamon pelimannit. Tulevien tapahtumien sisältöä mietitään Suomen Rytmimusiikin Ystävät ry:n ydinporukan kesken. Toiveitakin otetaan huomioon, samoin esimerkiksi kunnista tulevat yhteydenotot. Seuraavan, Kalajoella järjestettävän tapahtuman yhteydessä pidetään paikallinen veteraanijuhla. Elokuussa Luostolla pidettävää tapahtumaa silmällä pitäen yhdistys sai yhteydenoton Sodankylän kunnalta, joka haluaa tuoda ikäihmisiä ja palvelukotien asukkaita konserttiin.

Rytmiliikunta- ja senioritanssituokiota polkaistiin alkuun nimitanssilla. Jokainen esitteli itsensä kertomalla etunimensä ja tekemällä tanssiliikkeen, jonka muut osallistujat toistivat.

Laitinen kertoo, että Rytmiä elämään -tapahtumien konsertit ja muut esitykset ovat avoimia myös muille kuin tapahtumaan osallistuville. Lauantaina Lappajärvi-salissa on luvassa muiden muassa Vaasan Torstailaulajien konsertti kello 14.30. Erkki Luumi ja Pasi Suikkanen esittävät Veikko Lavin lauluja kello 15.15 alkaen ja kello 20 on iltamien vuoro yhteislaulun, Topi Rajalan huumoriesityksen ja tanssien merkeissä.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliMännikkömetsät ja rantojen raidat – kirjailija ei ole unohtanut lähtökohtiaan
Seuraava artikkeliJaakko Ahon pitkä työrupeama Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen hallituksessa päättyi