Alajärvellä tartutaan täysillä työllisyystilanteen hoitoon

Alajärvellä on jo useamman vuoden pohdittu, mitä pitkäaikaistyöttömyydelle ja ylipäätäänkin työllisyydelle pitäisi tehdä.

Pontta ajattelulle on antanut se tosiasia, että kaupunki maksaa vuosittain noin 430000 euron sakkomaksut pitkäaikaistyöttömien määrän vuoksi.

MAINOS

– Koska mitään ei tapahtunut, päätimme että aika on nyt kypsä ja asiaan on tartuttava tosissaan, sanoo kaupunginjohtaja Vesa Koivunen. Tältä pohjalta kaupungille palkattiin työllisyyskoordinaattori, mihin tehtävään valittiin Anna Nieminen Karstulasta.

Koordinaattorin lisäksi on aloittanut työnsä myös kaksi tiiminvetäjää ja näillä eväillä kokeillaan tilanteen parempaa haltuunottoa.

Anna Nieminen on aikaisemminkin tehnyt työtä muiden työllistymisen hyväksi, viimeksi hankepäällikkönä Äänekoskella.

Alajärvellä Anna on ehtinyt viikon ajan tutustua uuteen tehtäväkenttäänsä jossa näkee tällä hetkellä tärkeimmäksi työllisyyden hoidon strategian laadinnan niin, että työllisyyden hoidosta tulee kokonaisvaltaista, tuleviinkin vuosiin vaikuttavaa toimintaa.

– Meidän on tehtävä myös kaupungin sisäinen kartoitus siitä, mitä kaupungilla on mahdollisuus tarjota työkokeiluun. Yritysyhteistyö ja ihan konkreettisesti työttömät henkilöt ovat osa kokonaisuutta, Anna sanoo.

Annan haaveena onkin saada työttömät oikeisiin töihin, avoimille työmarkkinoille. Oma osansa on kuitenkin myös eläkeselvittelyillä, joita myös tarvitaan koska fakta on, että moni ihminen joutuu olemaan työttömien jonossa, vaikka hän oikeasti kuuluisia työkyvyttömyyseläkkeelle.

Työkoordinaattori ei myöskään panosta vain pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen, vaan ihan jokaiseen työttömään, ettei heistä koskaan tulisi pitkäaikaistyöttömiä.

– Haluan että asiakkailla on selkeä polku, alusta asti eteenpäin vievä ja päämääränä ovat avoimet työmarkkinat.

Anna heittääkin kysymystä niin työttömille kuin työnantajillekin. – Mitä palveluja Alajärveltä puuttuu? Mitä ja miten palveluja tulisi kehittää?

Työllisyyskoordinaattorin lisäksi kaupunki on palkannut kaksi tiiminvetäjää, joista toisen remontti- ja kiinteistönhoitoryhmään ja toisen ruoka- ja kotipalveluryhmään. Tiimien kautta työttömille halutaan antaa työkokemusta ja osaamista, joka ohjaisi heitä työmarkkinoille.

– Kyseessä on seinätön työpaja -toimintamalli, Anna kertoo.
Vesa Koivunen on tyytyväinen siihen, että nyt Alajärvellä päästään tarttumaan tosissaan työllisyyden hoitamiseen, sillä selkeää tarvetta tälle on ollut.

Asian merkitys on tunnistettu ja esimerkiksi viimeisen kahden vuoden aikana Alajärven kaupunki on työllistänyt kaikki osoitetut velvoitetyöllistettävät.

Tuula Jokiaho

Exit mobile version