Maakunnan ensimmäinen ilmastolakko Vimpelissä

Mainos[adrotate banner="3"]

Ruotsalainen, yhdeksättä luokkaa käyvä Greta Thunberg on istunut viime elokuusta lähtien aina perjantaisin koululakossa Ruotsin valtiopäivätalon edessä vaatimassa päättäjiltä intohimoisempaa ilmastopolitiikkaa.

Sittemmin Thunbergin seuraajat ovat lakkoilleet eri puolilla maailmaa omien parlamentti- ja kaupungintalojensa edustalla.

MAINOS

Nyt lakkorintamaan liittyy myös Vimpeli: yhteiskoulun kahdeksatta luokkaa käyvä Elina Arpala järjestää ilmaston puolesta liputtavan koululakon Vimpelin kunnantalon edustalla perjantaina 15.3. kello 9–11.

Hänen lisäkseen lakkoon osallistuu näillä näkymin kaksi muuta kahdeksasluokkalaista.

Elina Arpala kertoo, että aiemmin esimerkiksi Helsingissä, Turussa, Tampereella, Joensuussa ja Pietarsaaressa on istuttu vaatimassa ilmastotekoja.

Lakot ja sen takana oleva Fridays For Future -liike ovat olleet pääosin nuorten organisoimia. Elina Arpalan mukaan lakon perimmäisenä tarkoituksena on herättää keskustelua ja saada ihmiset ajattelemaan ilmastoa.

– Ilmastolakkojen tavoitteena on saada ihmiset ajattelemaan omia ilmastotekojaan ja miettimään kulutustottumuksiaan.

– Eniten toivotaan koko valtion tasolla tapahtuvia ilmastotekoja. Esimerkiksi Vimpelin kunta voisi tehdä ilmastoon liittyviä päätöksiä vaikkapa lisäämällä kasvisruokaa koulussa.

Elina teki vastikään kasvisruokaa koskevan kuntalaisaloitteen. Aloitteessaan hän haluaa, että kaikissa Vimpelin kouluissa olisi joka viikko yksi kasvisruokapäivä.

Omia valintoja

Elina Arpala kyseli noin kuukausi sitten nuorten halukkuutta osallistua ilmastolakkoon.

– Kahdeksansilta luokilta oli muutama muukin meidän kolmen lisäksi osallistumassa lakkoon.

Arpala kutsuu itseään ilmastoahdistuneeksi nuoreksi.

– Termi kuvaa esimerkiksi sitä, että eduskunnassa päättäjien keski-ikä on yli 50 vuotta. Heidän elinaikanaan ilmastonmuutos ei tule näkymään niin voimakkaasti kuin nykyisten nuorten elinaikana.

– Kansanedustajilla ei ole niin paljon tahtoa tehdä asioita, että nykyisten lasten ja tulevien sukupolvien tulevaisuus olisi turvattu.

Elina pohtii myös, että miksi lasten ja nuorten pitää opiskella koulussa tulevaisuutta varten, jos päättäjät tekevät niin kestämätöntä ilmastopolitiikkaa, ettei tulevaisuutta välttämättä ole.

14-vuotias yhteiskoululainen on pienentänyt tietoisesti omaa hiilijalanjälkeään.

– Olen lopettanut lähinnä ilmastosyistä lihan ja kalan syömisen kokonaan ja yritän noudattaa vegaanista ruokavaliota eli yritän olla käyttämättä maito- ja kananmunatuotteita.

– Käytän julkisia kulkuneuvoja niin paljon kuin mahdollista, vaikka täällä Vimpelissä en pysty paljon asiaan vaikuttamaan ja käyttämään julkisia.

Elinan mukaan sekä päättäjät että yksittäiset kansalaiset pystyvät pienentämään hiilijalanjälkeään muiden muassa vähentämällä kulutusta ja kasvattamalla hiilinieluja.

Tiedonhalua ja vaikuttamista

Ympäristö- ja ilmastoasioista Elina Arpala kertoo hankkivansa tietoa lähinnä netistä löytyviltä uutissivustoilta ja seuraamalla ihmisiä sosiaalisessa mediassa.

Uutissivustojen ja somen kautta välittyvät myös aiheeseen liittyvät erilaiset näkökulmat. Hänen mukaansa nuorillakin on mahdollisuus vaikuttaa ilmastokysymyksiin esimerkiksi osallistumalla yhteiskunnalliseen toimintaan ja äänestämällä, kun siihen on tarvittavan paljon ikää.

– Jos ei vielä pysty äänestämään, niin voi tuoda omia mielipiteitään esille sellaisille ihmisille, jotka voivat äänestää.

Yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat Elina Arpalaa siinä määrin, että tulevaisuudessa hän haluaisi olla vaikuttamassa yhteiskunnallisiin asioihin työnsä puolesta.

Yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen hän on päässyt tutustumaan Vimpelin nuorisovaltuuston jäsenenä.

Haastattelun jälkeen Elinan ohjelmassa oli sivistystoimen tilaajalautakunnan kokous, johon hänellä oli oikeus osallistua nuorisovaltuuston edustajana.

– On ollut todella kannattavaa lähteä nuorisovaltuustoon mukaan. Kokemus on ollut hieno ja tuntuu, että nuorilla on mahdollisuus vaikuttaa asioihin. Olen oppinut paljon kuntaan ja sen hallintoon liittyvistä asioista.

Koulussa Elina Arpalan lempiaineita ovat historia, äidinkieli ja ruotsi. Hän harrastaa hiihtoa, pyöräilyä ja lukemista.

– Luen tietokirjoja, romaaneja ja historiallisia kirjoja – sekä Twitteriä.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliLehtimäen opistolla tempaistaan retro -muotinäytöksen ja musiikin merkeissä!
Seuraava artikkeliHarsunkankaalta mitaleita