MAINOS

Myös Soinissa lakkoiltiin ilmaston puolesta

Nuoret ja lapset osoittivat viime perjantaina mieltään jättämällä menemättä kouluun ja kerääntymällä mielenilmaukseen. Kansainvälisen ilmastolakon tapahtumia oli ainakin vajaalla 30 paikkakunnalla.

Koululakon takana oli ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg, jota esitetään Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

MAINOS

16-vuotias Thunberg kyllästyi siihen, etteivät aikuiset tehneet tarpeeksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Hän alkoi olla perjantaisin pois koulusta osoittamassa mieltään.

Perjantaina koululaiset osoittavat mieltään eri puolilla maailmaa. Alueeltamme osallistujia oli Vimpelistä, Lehtimäen Taimelan koulusta ja Soinin Yhtenäiskoulusta.

Soinin yhtenäiskoulun oppilaat Anni Mäkipelto, Pinja Hakkarainen, Miia Koivulampi ja Frida Österlund osallistuivat ilmastolakkoon.

– Haimme koululta poissaololuvan lakkoon. Haastattelimme yritysten edustajia ja ihmisiä kylällä.

– Pääsimme neljään paikkaan keskustelemaan ilmastoasioista. Kävimme Sale Soinissa, Parturi-kampaamo Caritalla, Oiva Takala Ky:ssä ja kunnan keskuskeittiöllä. Saimme vastauksia myös kunnanjohtaja Juha Viitasaarelta ympäristöasioista, kertovat ilmastoasioissa valveutuneet tytöt.

– Keskustelimme lakkopäivänä ihmisten kanssa mm. hävikkiruuasta, lajittelusta, tuotteiden laadusta ja muista kestävän kehityksen periaatteista. Meillä oli oikein hedelmällistä keskustelua myös liikekeskuksen edessä liikkuneiden ihmisten kanssa.

– Valitettavasti kaikki eivät ota tosissaan ilmastoajattelua, vaikka kyseessä on ihmiskunnan tulevaisuus, sanoo Anni Mäkipelto.

– Itse ajattelen, että kierrätystä pitää tehostaa vielä kovasti. Olen siirtynyt kasvisruokaan talvella ja yhdessä ravitsemusterapeutin kanssa suunnittelimme ravintoaineiden riittävyyden. Oikein hyvin olen pärjännyt, kertoo Anni.

Ilmastoaktiivien mukaan kasvisruokaa tulisi lisätä koulussa. – Muovin vähentäminen ja kirpputorien hyödyntäminen on aivan mahtavaa.

– Meidän kaikkien tulee näyttää ilmastoajattelun mallia kaikille maailman kansalaisille, aktiivisesti ajankohtaista asiaa seuraavat tytöt kertovat.

Rami Puro

MAINOS
Exit mobile version