Suomenselän karhumaat kiehtoivat hoivakoti Mäntytuulen asukkaita

Alajärvellä hoivakoti Mäntytuulessa on asukkaiden ihasteltavana ja ihmeteltävänä ollut parin viime kuukauden ajan lehtimäkeläisen luontokuvaaja Jouni Mäkipellon näyttely ”Suomenselän karhumailla”.

Idea näyttelyn saamiseksi hoivakotiin tuli hoivakodin johtajalta Tanja Vainionpää-Hernesmaalta, joka vieraillessaan viime kesänä Suninsalmen kahvilassa ihastui siellä esillä olleeseen Jounin näyttelyyn.

MAINOS

– Kysyin tekeekö Jouni kuvista julisteita, joita voisi ostaa hoivakodille? Koska niitä ei kuulunut, pyysin koko näyttelyn tänne, Tanja nauraa ja kertoo, että taustalla oli myös heidän aikaisempi yhteistyönsä.

– Olen tehnyt Järvi-Pohjanmaalle saattohoito-oppaan, jonka kuvituksena käytin Jouni Mäkipellon kuvia.

Mäntytuulessa on 13 asukasta ja kerran aikaisemminkin talossa on ollut esillä luontokuvanäyttely eri tekijältä. Kuvat kiinnostavat, niitä pysähdytään katsomaan ja nyt esimerkiksi karhukuvien kanssa on pohdittu, miltä moinen näky tuntuisi, jos olisi itse siinä marjastamassa…

– Heitän tässä kyllä koppia kaikille muillekin, jotka järjestävät erilaisia näyttelyjä. Myös ikäihmiset haluaisivat nähdä näyttelyjä ja he nauttivat niistä kovasti, mutta eivät pääse enää katsomaan. Olisikin hienoa jos näyttely voitaisiin tuoda myös meille tänne sen jälkeen, kun se kerran on jo valmiiksi koottu.

Myös Jouni Mäkipelto myöntää, että liian harvoin tulee näyttelyjä kierrätettyä enää sen jälkeen, kun ne ovat olleet esillä paikassa johon ne alun perin tehtiin.

Jounin näyttelyjä on vuosien varrella ollut eri puolilla Suomea Limingasta Kuusamoon ja Helsinkiin, mutta silti usein käy niin että näyttelyjä ei tule vietyä enää muualle. Nyt Mäntytuulessa ollut näyttely koottiin viime kesäksi Suninsalmen kahvilaa varten.

Tanja kertoo, että luontokuvat sopivat Mäntytuuleen esille erityisen hyvin, koska talossa luonto ja eläimet ovat tärkeässä roolissa asukkaiden elämää.

Kissoja on talossa kaksi, kaverikoirat käyvät vierailulla ja välillä Tanjan oma pieni koira on töissä mukana. – Kerran yhdellä työntekijällämme oli hevonen, sekin on käynyt täällä!

Mäntytuulessa käy paljon vieraita ja ohjelman esittäjiä, ulkopuolelta tuotettua ohjelmaa myös ostetaan. – Jokaisella asukkaallamme on päivittäin kaksi toiminnallista kokonaisuutta, johon ulkoilua ei lasketa mukaan.

– Jokainen pääsee ulos päivittäin jos vain haluaa. Kesällä niitäkin asukkaita, jotka eivät oikein enää ulkoilusta innostu, houkutellaan ulos kattamalla päiväkahvit terassille.

Luonnon ja eläinten lisäksi Mäntytuulessa panostetaan musiikkiin, jota on tarjolla hengellisestä musiikista iskelmään.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Exit mobile version