Varoitus lemmikinomistajille: kyyt alkavat herätä horroksestaan

Mainos[adrotate banner="3"]

Kyykäärmeet alkavat nyt herätä talvihorroksesta, joten lemmikinomistajien tulee olla erityisen valppaina alueilla, joissa kyitä tavataan.

Keväällä kyyn puremat ovat vaarallisimpia, sillä nuoren kyyn purema sisältää yleensä enemmän myrkkyä kuin aikuisen. Suurin osa lemmikeistä toipuu kyyn puremasta eläinlääkärihoidon avulla, mutta pahimmillaan kyyn purema voi johtaa lemmikin menehtymiseen.

MAINOS

Yleisin puremakohta on kuono

Kyy puree koiraa tai kissaa useimmiten kuonoon, lemmikin nuuhkiessa maata tai tutkiessa käärmettä. Kuonoon osuneen pureman paranemisennuste on yleensä hyvä.

Purema tassussa tai raajassa on vaarallisempi, sillä silloin myrkky pääsee nopeammin leviämään muualle elimistöön ja purema voi johtaa lemmikin menehtymiseen.

– Jos epäilet, että kyy on purrut koiraasi tai kissaasi tassuun, tärkeintä on pitää lemmikki mahdollisimman paikallaan, jotta myrkky ei pääse leviämään muualle elimistöön. Kanna lemmikkisi autoon ja eläinklinikalle, jos vain pystyt, neuvoo Agrian asiantuntijaeläinlääkäri Marika Melamies, ELT.

Kyyn pureman oireita

Puremakohdassa voi useimmiten nähdä kyyn hampaiden jättämät kaksi pientä reikää.

Lievissä tapauksissa puremakohta turpoaa hieman, vaikeammissa tapauksissa kyyn myrkky vaurioittaa koiran elimistöä, mikä voi johtaa jopa lemmikin menehtymiseen.

Kyyn puremaan erittämän myrkyn määrä ja vahvuus vaihtelee. Kyyn myrkky aiheuttaa puremakohdassa kudostuhoa, turvotusta, kuoliota sekä veren hyytymishäiriöitä. Myöhemmin voi seurata sydämen rytmihäiriöitä, munuaisten vajaatoimintaa sekä nesteen kertymistä keuhkoihin.

Kivulias kudosturvotus kehittyy tavallisesti muutaman minuutin kuluessa, mutta viimeistään 2 tunnin kulutta. Mikäli puremakohdassa ei kahden tunnin kuluttua havaita lainkaan turvotusta, on todennäköistä että kyy ei ole ruiskuttanut myrkkyä pureman yhteydessä.

Jos purema on kuonossa, voi koiran tai kissan koko pää turvota voimakkaasti. Turvotus voi levitä myös suun ja nielun alueelle tukkien hengitysteitä.

Jos purema on tassussa, voi turvotus levitä koko raajaan. Turvotus voi pahentua 1-2 päivän aikana puremasta.

Mitä tehdä, jos kyy puree lemmikkiä?

Ota yhteyttä lähimpään eläinlääkäriin

Rauhoita eläintä, jotta se pysyisi mahdollisimman aloillaan – muista myös itse pysyä rauhallisena!

Mikäli purema on raajassa, vältä raajan liikuttamista. Mahdollisuuksien mukaan kanna lemmikki autoon ja klinikalle

Älä anna lemmikille kyytabletteja, paitsi jos purema on pään alueella ja turvotus uhkaa tukkia hengitystiet

Hoito

Kyyn purema hoidetaan levolla, nesteytyksellä sekä eläinlääkärin määräämällä turvallisella kipulääkkeellä (huom! koiralle ei saa antaa ihmisille tarkoitettuja särkylääkkeitä).

Vakavissa tapauksissa eläinlääkäri voi lisäksi antaa lemmikille kyyn myrkyn vasta-ainetta. Vasta-ainetta löytyy useilta eläinklinikoilta eri puolelta Suomea.

MAINOS
Edellinen artikkeliSuomenselän karhumaat kiehtoivat hoivakoti Mäntytuulen asukkaita
Seuraava artikkeliELY-keskukselta lausunto Lappajärvelle suunnitteilla olevan Iso Saapasnevan tuulivoimapuiston YVA-ohjelmasta