-5.1 C
Alajärvi
keskiviikko 29.3.2023
spot_img
spot_img
spot_img

Terveyskeskus on pian yhden puhelinnumeron päässä

Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksen ajanvaraus ja neuvonta siirtyy yhteen puhelinnumeroon 25.4. alkaen.

Ajanvaraus, ohjaus ja neuvonta tapahtuu kaikille vastaanotoille jatkossa numerosta 06 241 27700 koko Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksessa arkisin kello 8-15. Virka-aikana numerossa palvelee useita hoitajia.

– Myös takaisinsoitto on mahdollista pyytää ja tarvittaessa voi jättää yhteydenottopyynnön omalle hoitajalle. Suoraa numeroa ei omahoitajalle enää ole vaan, jos haluaa tietylle hoitajalle tulee jättää hänelle soittopyyntö, kertovat terveyspalvelujohtaja Ioannis Stogiannidis ja palveluvastaava Aino Ylitalo Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksesta.

Tutkimustulosten kyselyt ja reseptien uusintapyynnöt toivotaan tehtävän arkisin kello 13-15 tai mieluusti Omakanta –järjestelmässä.

Nuorempi ikäluokka käyttääkin Omakantaa nykyisin jo varsin hyvin, mutta Stogiannidis kertoo asiakaskunnan olevan pääosin iäkkäämpää ja siksi sähköiseen reseptin uusimiseen siirtymiseen on vielä matkaa.

– Oleellista olisi, että reseptin uusimiset hoidettaisiin soittamalla kello 13 ja 15 välillä tai käymällä paikan päällä, Stogiannidis sanoo.

Terveysasemat Lappajärvellä ja Vimpelissä ovat avoinna arkisin kello 8-15 ja Lehtimäen terveysasema maanantaista torstaihin kello 8-14. Ajanvaraus ja neuvonta Alajärvellä on auki arkisin kello 8-15.

Muutos yhden puhelinnumeron käyttöön on Ylitalon mukaan johtunut siitä, että asiakkailla on ollut vaikeuksia tietää mihin numeroon pitäisi milloinkin soittaa.

Lisäksi yhden numeron takaa voidaan kätevimmin tarjota asiakkaille mahdollisesti sopivia aikoja eri terveysasemilta.

Hoidon tarve arvioidaan aina

Yhteisestä numerosta on myös ajanvaraus kiirevastaanotolle Alajärvelle arkisin kello 8-20 sekä viikonloppuisin ja arkipyhinä kello 10-18. Varatut ajat ovat noin aikoja.

Hoitaja haastattelee aina potilaan puhelimessa ja arvioi hoidontarpeen ja kiireellisyyden. Vamman tai sairauden kiireellisyys arvioidaan aina lääketieteellisin perustein.

Kiireellisyysluokitus takaa sen, että vakavasti sairaat pääsevät lääkärille nopeammin eli ajanvarausjärjestys ei välttämättä ole hoitojärjestys.

Kun soitat, niin odota hetki!

Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksessa on käytössä TeleQ – puhelintietojärjestelmä sekä kiirevastaanotolla että lääkärin ajanvarauksessa.

Kun soitat terveyskeskuksen puhelimeen, puhelinnumero ei koskaan ole varattuna, mutta puhelimesta ei myöskään kuulu normaalia hälytysääntä, vaan pelkkää hiljaisuutta n. 20 sekuntia.

20 sekunnin odotusaika on pitkä ja moni saattaakin luovuttaa ja yrittää uudelleen, mutta oikeammin pitäisi vain odottaa. Odotuksen jälkeen automaatti antaa ohjeita, joiden mukaan tulee toimia.

Asiakas voi tällöin valita, jääkö hän odottamaan vuoroaan linjalle vai valitseeko hän itselleen takaisinsoiton.

– Odotusaika ennen kuin automaatti antaa ohjeet on pitkä ja asiaa selvitellään, että sitä saataisiin lyhennettyä, Ylitalo sanoo.

Myös Diabeteshoitajan numero 06 241 277 04 on yhteinen koko Järvi-Pohjanmaan alueella 25.4. lähtien. Diabeteshoitajalle voi jättää takaisinsoittopyynnön arkisin kello 8-13 ja asiakkaalle soitetaan takaisin saman päivän aikana.

Yöpäivystys on Seinäjoen sairaalassa numerossa 06 415 4555 ja hätätilanteessa tulee soittaa ambulanssi numerosta 112.

Laboratorio on avoinna Alajärvellä arkisin kello 7.15-14 ja Lappajärvellä maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin kello 7.15 – 11 ja Vimpelissä tiistaisin ja torstaina sekä perjantaina kello 7.15-10.15. Lehtimäellä labra palvelee maanantaisin ja keskiviikkoisin kello 7.15-11. Puhelin on 06 415 8813 tai hyvis.fi.

Lappajärvi täysillä mukana

Lappajärven mukaantulo yhteiseen terveyskeskukseen vuoden vaihteessa on sujunut hyvin. Lappajärvellä on ollut koko ajan 1,5 lääkäriä ja sinne on pystytty antamaan jopa puolikiireellisiä aikoja.

Pitkäaikaissairaita on saatu hoidettua vastaanotolla ja sydänseurantaa on kehitetty.

Lappajärven mukaantulon myötä Alajärvellä lisättiin vuodeosaston paikkalukua 35 paikkaan. Talvella on ollut kiirettä, mutta flunssakauden mentyä tilanne tasoittunee.

Lääkäritilanne on muutoinkin nyt hyvä, Stogiannidis kertoo että kesäksi on työhön tulossa mm. paikallisia kandeja.

Se mistä on pulaa, on sairaanhoitajat. Sairaanhoitajia on periaatteessa riittävästi heitäkin, mutta sijaisuuksien tekijöitä ei ole. Niinpä kiinnostuneet yhteydenotot sairaanhoitajilta olisi erittäin tervetulleita.


Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät