12 C
Alajärvi
maanantai 29.5.2023
spot_img

Hankkeet etenevät Vimpelissä

Vimpelin kunnanvaltuusto nytkäytti omalta osaltaan eteenpäin Vimpelissä suunnitteilla olevia hankkeita maanantai-illan kokouksessaan.

Kunnan keskustaan pyritään kevään ja kesän aikana toteuttamaan koirapuisto, jonka perustamista varten päätettiin varata 10000 euron määräraha kuluvan vuoden talousarvion investointiosaan.

Hankkeen ehtona on Leader-rahoituksen saaminen ja se, että asiassa aloitteellisena ollut nuorisovaltuusto laatii hankkeelle toiminta suunnitelman, joka sisältää hankkeen aikataulun, toteutuksen ja yhteistyökumppanien hankinnan koirapuiston rakentamiseen ja rahoituksen hankintaa varten.

Myllytiehen rajoittuvasta Rantala-nimisestä kiinteistöstä on jo tehty vastikkeeton vuokrasopimus maa-alueen omistajan kanssa.

Valtuusto siunasi maanantain kokouksessaan kunnanhallituksen tekemän esityksen, jonka mukaan Kiinteistö Oy Rentolankartanolle myönnetään omavelkainen takaus enintään 500000 euron rahoituslaitoslainalle, joka käytetään Rentolankartanon vuokra-asuntojen peruskorjauksia varten.

Kunnan kokonaan omistamalla kiinteistöosakeyhtiöllä on 130 vuokra-asuntoa.

Valtuusto käsitteli Kiinteistö Oy Rentolankartanon kiinteistöjen peruskorjausohjelmaa ja yrityksen rahoitustilannetta viime lokakuussa pidetyssä valtuustoseminaarissa.

Yhtiön omistuksessa olevien kiinteistöjen peruskorjauksella tavoitellaan hallittua vuokra-asuntokannan nousua. Vuokra-asuntotilannetta käsiteltiin myös Haloo Vimpelin tekemän valtuustoaloitteen seurannassa.

Kunnanjohtaja Sami Gustafsson totesi, että kunnan vuokra-asuntotarjontaa tehdään entistä näkyvämmäksi, kun kunnan kotisivut uudistetaan osana kuntabrändäystä.

Samalla hän vihjasi, että Vimpelissä lanseerataan myös uusi tonttikampanja, joka on paras miesmuistiin.

Tukea hankkeille

Valtuusto näytti vihreää valoa myös Hietojanlahden kunnostushankkeen käynnistämiselle ja kahteen Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti Kyläseura ry:n hallinnoimaan hankkeeseen.

Ympäristöministeriö on myöntänyt 100000 euron suuruisen määrärahan Hietojanlahden kunnostushankkeeseen. Määräraha on mahdollista käyttää vuosina 2019–2021. Valtiolta haettavaan määrärahaan on oltava kunnan omaa rahaa 50 prosenttia hankkeen kokonaiskustannuksista.

Kunnostushanke päivitetään kuluvan vuoden aikana ja alueelle tehdään myös kuntoselvitys. Valtuusto päätti, että teknisen lautakunnan kuluvan vuoden talousarvioon lisätään hanketta varten 4000 euroa.

Ensi vuoden talousarvion käsittelyn yhteydessä varataan lupahakemuksen jättämistä varten 10000 euron määräraha ja hankkeen toteutusvuonna eli vuoden 2021 talousarvioon varataan 200000 euron määräraha, josta kunnan osuus on puolet ja Ely-keskuksen avustus 100000 euroa.

Kunnan strategiaa tukeva hanke toteutetaan, mikäli kunta saa Ely-keskuksen myöntämän avustuksen.

Valtuusto hyväksyi kunnanhallituksen esityksen, jonka mukaan Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti Kyläseura ry:lle myönnetään korotonta lainaa 23651 euroa Lakeaharjun kuntoportaat -hankkeen toteuttamista varten väliaikaisrahoituksena.

Samoin hyväksyttiin hallituksen esitys korottoman, 39450 euron suuruisen lainan myöntämisestä kyläseuralle Lakeaharjun näkötorni -hankkeen toteuttamista varten väliaikaisrahoituksena.

Kyläseura haki kunnalta korotonta lainaa, koska hankerahoituksen maksatus suoritetaan hankkeen aikana ja kyläseura tarvitsee käyttöpääomaa hankkeen käynnistämistä varten.

Kyläseura maksaa lainan kunnalle takaisin hankkeen aikana. Hanke on saanut potentiaaliset talkootyön tekijät jo ilmoittautumaan kyläseuralle.

Juhlan paikka

Valtuuston kokous aloitettiin juhlallisesti, kun pitkäaikainen valtuutettu Martti Lassila (Haloo Vimpeli) vastaanotti tasavallan presidentti Sauli Niinistön myöntämän kunnallisneuvoksen arvonimen.

Lassila valittiin varavaltuutetuksi vuonna 1984 ja nousi valtuuston varsinaiseksi jäseneksi seuraavana vuonna.

Sittemmin hänet on valittu Vimpelin kunnanvaltuustoon yhdeksän kertaa ja hän on toiminut kunnanhallituksessakin jo 29 vuotta.

Valtuuston puheenjohtaja Seppo Tuomisalo totesi Lassilalta tarvittaessa löytyvän tahto ja kyky ohittaa yleispoliittiset näkemykset ja toimia Vimpelin yhteisen edun mukaisesti.

Kiitospuheessaan Lassila peräänkuulutti Vimpeli-puolueen esiintuloa. Vimpeli-puolueesta puhuttiin etenkin 1990-luvun alkuvuosina, kun kunnasta hävisi yli 250 teollista työpaikkaa ja kunta oli käytännössä katsoen konkurssikypsä: päättäjät yhdistivät voimansa yli puoluerajojen kunnan puolesta.

– Edesmennyt Pekka Niemi, Matti Lehto ja muutama muu konkari saivat hyvän ilmapiirin aikaan ja pääsin siihen mukaan. Se oli koulu, jossa oppi enemmän kuin missään muualla. Aivan samaa ei voi matkia nykyaikana.

– Haluaisin, että hyvin pienessä ydinryhmässä otettaisiin esiin kärkihankkeita ja ryhmän jäsenet veisivät omiin valtuustoryhmiinsä tiedon, jonka jälkeen saataisiin aikaan yhteisöllisyys, että viedään asiat läpi.

Kunnallisneuvos Lassila kertoi, että hänellä on nöyrä ja kiitollinen olo saamastaan tunnustuksesta. Kuntapäättäjän tehtävät ovat vaatineet paljon sekä häneltä itseltään että perheenjäseniltä.

Kipinä yhteisten asioiden hoitamiseen ja heikommassa asemassa olevien auttamiseen kumpuaa jo Lassilan lapsuudesta.

Lassilan lisäksi valtuuston kokouksessa muistettiin Anita Ammesmäkeä ja Matti Järvelää. Kummallekin on myönnetty Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitali kultaristein.

Sekä Ammesmäki että Järvelä ovat Vimpelin kunnanvaltuuston jäseniä: Ammesmäki kuuluu keskustan ja Järvelä vasemmistoliiton valtuustoryhmään.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät