Kun mikään ei mene niin kuin pitäisi ja verottajakin kiusaa

Mainos[adrotate banner="3"]

Yksinyrittäjällä ei ole useinkaan kumppania vieressä, kenen kanssa tuntojaan yrittäjyydestä jakaisi.

Etelä-Pohjanmaan yrittäjät, JPYP ja LähiTapiola kutsuivat tästä syystä Punaisen Tuvan Viinitilalle pienyrittäjiä keskustelemaan mieltä painavista asioista.

MAINOS
Yksinyrittäjät kokoontuivat yhteen Alajärvellä.

Vertaistukea yksinyrittäjät saavat harvoin, jos koskaan, ja siksikin yrittäjien on hyvä verkostoitua myös keskenään. Vanhoilta konkareilta saa myös hyviä vinkkejä, jos joku asia omassa liiketoiminnassa alkaa pännimään liikaa.

JPYP:n toimitusjohtaja Vesa Alanko-Luopa kertoi, että joillakin on väärinkäsitys siitä, että JPYP olisi vain isoja yrityksiä varten. JPYP on kuitenkin aivan kaikenkokoisten yritysten tukena.

– Suurin osa alueen yrityksistä on pieniä 1-4 työntekijän firmoja. Yksi tärkeä vaihe on tietenkin yrityksen perustaminen, johon JPYP:stä saa asiantuntevaa ja ilmaista neuvontaa. Yleensä yrityksillä on halua kasvaa ja jossain vaiheessa tarvitaan esimerkiksi apua investointien rahoituksen selvittelyssä.

– Lisäksi alueella on varsin paljon eläköityviä yrittäjiä, jotka kaipaavat apua omistajanvaihdoksissa. JPYP:n omistajina on alueen kunnista Alajärvi, Vimpeli ja Soini sekä parisenkymmentä alueen isompaa yritystä.
Yksinyrittäjiä on jo yli puolet kaikista yrittäjistä

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien järjestöpäällikön Carita Pänkälän mukaan yksinyrittäjiä on jo reilusti yli puolet Suomen yrittäjistä ja yksinyrittäjien merkitys koko yhteiskunnalle on kasvanut.
– Suomessa on yli 280000 yritystä, joista jo noin 180000 on yhden hengen yrityksiä. Niiden määrä on viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana kasvanut noin 45000:lla. Työnantajayritysten määrä on samalla jaksolla noussut noin 3000:lla.
– Yritysmäärän kasvu on siten hyvin suurelta osin ollut yksinyrittäjien varassa. Suomen Yrittäjien jäsenyrityksistä yli puolet on yhden henkilön yrityksiä.

– Yrittäjäjärjestö on toiminut koko olemassaolonsa ajan voimakkaasti yksinyrittäjien puolesta. Lähes kaikki Yrittäjäjärjestön ajamat toimet yritystoiminnan edellytysten parantamiseksi palvelevat samalla myös yksinyrittäjien etua.

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjillä on ollut yksinyrittäjille suunnattua toimintaa vuodesta 2011 lähtien.

Aluejärjestössä toimii Yksinyrittäjien verkostoryhmä, joka pohtii asioita ja järjestää tilaisuuksia ja koulutuksia yksinyrittäjän näkökulmalla.

Eduskunta on ollut verkostoryhmän vierailun kohteena useampana vuonna. Säännölliset tapaamiset kansanedustajien kanssa ja kannanotot ja lausunnot yksinyrittäjyydestä ovat olleet vaikuttamassa mm. yrittäjävähennyksen syntymiseen.

Vähennyksen ensimmäisenä voimassaolovuotena 2017 kaikista vähennyksen saajista 38 prosenttia tienasi alle 25000 ja 82 prosenttia alle 55000 euroa.

”Yhdessä emme ole yksin” on ollut verkostoryhmän johtoajatuksena alusta alkaen. Yksinyrittäjä ei ole yksinäinen.

Verkostoitumista ja vertaistukea on tarjolla yrittäjien erilaisissa tapahtumissa, kuten Yksinyrittäjän päivässä, Yksinyrittäjien Iltakouluissa ja erilaisissa kesätapahtumissa.

Yksinyrittäjien verkostoryhmän ideoima Yksinyrittäjien koulutusristeily S/S Tarjanteella Virroilta Tampereelle purjehditaan elokuussa.

Risteilyltä on hyvä kerätä eväitä ja ajatuksia Yksinyrittäjien verkostoryhmän syksyllä tapahtuvaa eduskuntavierailua varten.

Kai Hannulabacka

MAINOS
Edellinen artikkeliErik Bruunin laulujoutsen-postimerkit julkaistaan
Seuraava artikkeliAlajärven vappumarkkinoilla hilpeä meininki