0.7 C
Alajärvi
tiistai 23.4.2024
MAINOS

Museolla soi ennätystahtiin

Vimpeli-Seuran järjestämää Museolla soi -tapahtumaa vietettiin järjestyksessään 13. kerran. Viimevuotiseen tapaan musisoitiin, laulettiin, kuunneltiin ja elettiin musiikin tunnelmassa yhdistyksen hallinnoiman Suksitehdasmuseon sisällä. Melkein kaikki muu olikin sitten uutta: tapahtuman kesto oli edellisvuosia pidempi, illan vieraana oli yksi tähtiesiintyjä eli Vimpelissä lapsuudessaan asunut Arja Havakka, esiintyjämäärää oli lisätty ja musiikista pääsi nauttimaan kahdessa kerroksessa ja myös etänä – digitaalisen aikakauden mahdollistamin keinoin. Sekä yleisö että järjestäjät olivat mielissään onnistuneesta illasta.

Tapahtumaan myytiin kaikkiaan 285 pääsylippua. Kutsuvieraat ja talkooväki mukaan lukien tapahtumaa oli seuraamassa kolmesataa ihmistä. Esiintymislava oli tänä vuonna sijoitettu museon yläkertaan. Alakerran täyttänyt yleisö pääsi seuraamaan konserttia screeniltä. Osa yleisöstä ei mahtunut sisälle vaan seurasi tapahtumaa entisen tehdassalin ulko-oven tuntumasta.

MAINOS

Hottentottien paluu

Les Hottentots niitti mainetta Vimpelissä 1960-luvun alkupuolella. Vuonna 1983 alkuperäiskokoonpanollaan yhden keikan mittaisen come backin Kisarannassa tehneestä yhtyeestä puhutaan pitäjässä vieläkin. Viisimiehisen yhtyeen paluu hieman uudistetun kokoonpanon voimin upposi otolliseen maaperään Suksitehdasmuseolla. Avauskappaleena kuultu The Shadowsin ikivihreä Apache soi pehmeästi, niskavilloja kivasti kutittaen. Tanskalaisen Lollipops-yhtyeen alun perin levyttämä I Will Stay. vei toisenlaisiin tunnelmiin. 60-luvulta oli kolmaskin kappale, Kari Kuuvan Pikku Niina. Yhtye päätti settinsä Emma-kansansävelmän rautalankaversioon.

Les Hottentotsin esiintymistä on Vimpelissä odotettu pitkään. Olli Uusitupa (edessä vas.), Esko Mäkinen ja Matti Mäenpää sekä Jukka Kivinen (takana vas.) ja Marko Rovio veivät kuulijat kultaisen 60-luvun tunnelmiin.

 

Museolla Les Hottentots oli kokoonpanolla Olli Uusitupa (laulu), Matti Mäenpää (soolokitara), Esko Mäkinen (rummut), Jukka Kivinen (basso) ja Marko Rovio (komppikitara). Alkuperäisessä, vuonna 1964 perustetussa kokoonpanossa olivat Mäenpään lisäksi mukana Heikki Junnila (laulu), Markku Pelander (rummut), Juhani Mäenpää (basso) ja Kari Kaunisto (komppikitara).

Matti Mäenpää paljasti soiton jo tauottua, että häntä itseään keikka jännitti.
– Soitan yleensä istuallani, ja nyt seisaaltaan. Olemme harjoitelleet vanhalla porukalla Järviseudun sairaalan tiloissa. Haluaisin, että pääsisimme joskus esittämään tangoa, sillä olemme olleet tangokitarayhtye.

Havakka hurmasi

Illan tähtivieraaksi Vimpeliin saatu Arja Havakka aloitti ja päätti Museolla soi -tapahtuman. Pitkän uran keikkamuusikkona ja soololaulajana tehneellä Havakalla on kytköksiä Vimpeliin, jossa hän asui lapsuudessaan reilun kahden vuoden ajan. Huumorilla höystetyissä välispiikeissään Havakka kertoili lapsuusmuistoistaan, koulunkäynnistään, muusikon uralle osuneista sattumuksistaan ja kappaleistaan.
– Tähän kappaleeseen piti tulla irlantilaista poljentoa. Se ei toiminut, ja tuli klassinen valssi, hän esitteli Olet syvällä sydämessäin -kappaleen, josta yleisö piti kovasti ainakin aplodien perusteella.

Havakan illan toinen setti huipentui hänen tunnetuimpaan kappaleeseensa ja yleisönkin odottamaan Lokki-valssiin. Vimpelissä hän esiintyi jo torstaina, vieraillessaan muiden muassa Venla ja Väinö -kodissa ja Hemilänrannan palvelutalossa. Vanhustyö on Havakalle tärkeä ja rakas vapaaehtoistyön muoto. Aina kun keikkamatkat kuljettavat Keminmaassa nykyisin asuvaa laulajaa Vimpelin suunnalle ja paikkakunnan ohi, hän käy kiertelemässä lapsuudesta itselleen tuttuja paikkoja.

Lisää esiintyjiä

Museolla soi on ollut tapahtuma, johon esiintymään tulevan ei ole tarvinnut olla ammatti- tai edes puolipäivämuusikko. Jälleen sai huomata, että Vimpelissä asuu laulajien ja soittajien kansa ja tätä taitoa arvostavia ihmisiä. Satu Katajan, Emilia Latvalan, Leevi Harjun, Tapsa Nummen, Eeli Kivisen, Johannes Kujalan ja muiden laulajien ja soittajien osaamista oli ilo kuulla. Edellisvuosien tapaan yleisö sai kuultavakseen monenlaista musiikkia.

 

Eeli Kivinen esitti isoisänsä ja täysnimikaimansa, Vimpelin Väinämöisenä tunnetun Eeli Kivisen lauluja.

 

Myös puhuttu kulttuuri oli läsnä illassa. Esa Rentola lausui jykevästi. Matti Järvelä ja Leila Hakola esittivät katkelman Tankki täyteen -näytelmästä eli väärinkäsitystä ja mykkäkoulua Vilénin pariskunnan tapaan.

Vimpeli-Seuran puheenjohtaja Jari Takala ei peitellyt tyytyväisyyttään onnistuneen illan jälkeen. Saadun palautteen mukaan yleisön toiveessa on jo seuraava kulttuuritapahtuma.

Vimpeli-Seuran johtokunta oli jo viime vuoden puolella pohtinut sitä, kuinka musiikillista tapahtumaa lähdetään muuttamaan. Esiintyjiä haluttiin paljon ja tavoitteena oli pidentää tapahtuman kestoa. Kun Arja Havakka ilmoitti olevansa valmis tulemaan Vimpeliin, saatiin hänestä illalle tähtiesiintyjä, joka toimi myös muille esiintyjille kannustajana. Tapahtuman striimaus eli astuminen tälle vuosikymmenelle oli yhdistyksen johtokunnassa toimivan Markku Lehtolan idea, jota johtokunta yhdessä työsti.
– Itse veikkasin puolileikilläni, että tapahtumaan tulee 300 kuulijaa. Jollakin tavalla väenpaljous yllätti. Meillä on kehitteillä monenlaisia ideoita, vihjaa Takala jatkosta.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät