MAINOS

Kaupungin istutusten kasteluun uppoaa kerralla 3000-4000 litraa vettä!

Näyttävät kesäkukkaistutukset jaksavat kukoistaa veden,  lannotteiden ja lämmön voimalla.

Kesä ja helteet tietävät myös kaupungin istutuksista vastaaville kiireisiä aikoja.

Työn touhusta tavoitettu puutarhuri Pirkko Jaakkola on nyt seitsemättä kesää kaupungilla työssä huhtikuulta lokakuun loppuun saakka ja Pirkko kertoo, että lämpötilan hätyytellessä 30 asteen tuntumaa, on kukkasille saatava vettä parin, kolmen päivän välein.

MAINOS

Näin siitä huolimatta, että kukkia kastellaan reilusti kerralla. Pirkko ajelee autolla, jonka perään on kiinnitetty kuution, eli tuhannen litran vesisäiliö ja siitä vettä ammennetaan pääasiassa kesäkukille, mutta tarvittaessa myös perennoille.

– Säiliö ei riitä kaikkien kukkien kastelemiseen, joten se täytetään päivän mittaan kolmesta neljään kertaa, Pirkko kertoo.

Monia perennapenkkejä katettiin keväällä kuorikatteella. Se vähentää kitkemisen tarvetta ja säilyttää kosteuden maassa normaalia pidempään.

Kaupunki hoitaa kiinteistöjensä pihamaita mm. kaupungintalon ja sairaalan ympäristössä, sekä tietenkin puistoja kuten Palotoria ja Myllyvainion puistoa.

Kesällä kastellaan ja lannoitetaan reilusti, sillä hyvä lannoitus vähentää tarvetta kesäkukkien kuolleiden kukkien nyppimiseen ja takaa loisteliaan kukinnan.

Hellesäillä kastelun määrää lisätään mutta normaali lämpötilassa ja öiden ollessa viileitä, kastelua taas vähennetään.

Kesäkukkaistutuksia tuntuisi tänä kesänä olevan Alajärven keskustassa runsaasti, mutta Pirkko kertoo määrän olevan samaa tasoa kuin aiempina vuosina.

Nyt kukat ovat ehkä paremmin näkösällä, onhan maapenkeistä siirretty kukkia enemmän torille ja Japanilaisen taiteen näyttelyn myötä istutuksia lisättiin hieman Nelimarkka-museolle ja Villa Väinölän ympäristöön.

Lisäksi sairaalan sillalla on tänä kesänä jälleen saatu ihailla kauniita kukka-amppeleita.

Sairaalan remontin myötä sen ympäristössä kukkia on vähemmän ja ne koristavat katukuvaa sitten muualla.

Puutarhanhoitoa on kaupungin alueella ollut tänä kesänä apuna tekemässä kolmesta neljään koululaista aina kerralla, kaikkiaan noin 20, ja yksi aikuinen on palkattu nurmikonleikkuuseen. Myös osa koululaisista on ollut raivaushommissa.

Nurmikoita kaupunki ei kuivalla tai helteelläkään kastele, sillä veden menekki olisi silloin aivan valtavaa.

Veden käyttöä ja helteeltä sekä kuivalta suojautumista on ajateltu nyt ennakkoonkin, sillä viime kesästä oppineena lukuisia perennapenkkejä ja pensaidenjuuria katettiin keväällä kuorikatteella. Se vähentää kitkemisen tarvetta, mutta myös säilyttää kosteutta maassa normaalia pidempään.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Exit mobile version