25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Sinella Saaren taidetta Lappajärvellä

Lappajärven kirjastossa on elokuun ajan esillä alajärveläislähtöisen, Kokkolassa nykyisin asuvan kuvataitelija Sinella Saaren töitä.

Näyttely on retrospektiivinen, sillä esillä olevat teokset on tehty pitkällä aikavälillä. Vanhin työ, nimeltään Kesäyö, on vuodelta 1988. Uusimmat teokset ovat kuluvan vuoden tammikuulta.

MAINOS
Tummatukka-teos on paperilitografiateos ja valmistunut tänä vuonna.

Lappajärven kirjastossa on esillä 30 työtä. Teosten keskiössä – kuten Saaren taiteessa useimmiten – ovat luontoaiheet ja ihminen.

Ihmisiä kuvatessaan Saari on käyttänyt malleinaan esimerkiksi lastenlapsiaan. Myös omakuva löytyy näyttelystä – vuodelta 2003. Näyttelyssä esillä olevien töiden kautta sukelletaan monenlaiseen tunnelmaan.

Esimerkiksi Ensilumi-, Kesäyönä- ja Talviyö-nimisissä teoksissa on mukana tummia sävyjä, jotka eivät kuitenkaan näyttäydy katsojalleen synkkinä.

Taiteen kipinä

Sinella Saari on syntyisin Alajärven Paalijärveltä. Hän kertoo pitäneensä aina kuvaamataidosta. Hän muistelee, kuinka keskikoulun ensimmäisessä todistuksessa oli kolme kymppiä, ja jotka kertoivat luovuudesta: kuvaamataito, käsityöt ja kaunokirjoitus.

– Minulla on ollut aina innostavia opettajia. Kipinä ei ole laantunut.

Kuvaamataitoon ja kirjallisuuteen erikoistunut luokanopettaja on opiskellut taidealaa muiden muassa Helsingin yliopiston piirustuslaitoksessa ja Kokkolassa sijaitsevassa Pohjoismaisessa taidekoulussa.

Koulutukseltaan Saari on sairaanhoitaja ja humanististen tieteiden kandidaatti, pääaineenaan kotimainen kirjallisuus ja taidehistoria. Saari kertoo, ettei hän ole maalannut kovinkaan paljon.

– Hiili on minulle läheinen väline. Sillä saa tehtyä pehmeää ja herkkää jälkeä. Maaväriliidut ovat tulleet myös yhä enemmän kuvioihin mukaan.

Lappajärven kirjaston näyttelyssä on mukana kahdeksan työtä, jossa Saari on käyttänyt hiiltä.

Monipuolinen näyttely

Sinella Saaren edellinen yksityisnäyttely oli Vaasan kaupunginkirjaston Teema-salisssa. Tätä näyttelyä varten hän teki useita uusia teoksia, joista osa on yleisön ihasteltavana myös Lappajärven kirjastossa.

Ennen Vaasan kaupunginkirjastoa Saaren töitä oli esillä Sympaalin aseman kesänäyttelyssä Oulunsalossa. Hänen viimeisin yhteisnäyttelynsä oli viime vuonna Kannuksen Galleria Justuksessa, yhdessä Kaisa Järvisen kanssa.

Pujo-teos on tehty pehmeäpohjatekniikalla ja toistaa Sinella Saarelle ominaista luontoteemaa.

Sinella Saari viettää kesiään puolisonsa Antin kanssa Lappajärven Länsirannalla. Idea taidenäyttelyn pitämisestä Lappajärven kirjastossa tuli puolison kautta. Antti Saarella oli kirjallisuusmatinea Lappajärven kirjastossa ja kirjastonjohtaja Päivi Pippolan kanssa tuli puheeksi näyttelyn pitäminen.

Sinella Saaren näyttelyssä ovat laajasti esillä myös taidegrafiikassa käytettävät eri painomuodot.

Esillä olevissa teoksissa on käytetty esimerkiksi etsauksen ja akvatintan lisäksi muiden muassa pehmeäpohjaa ja kuivaneulaa, paperilitografiaa, syvä- ja kohopainoa sekä offset-litografiaa.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät