MAINOS

Luonto, metsät ja hyvinvointi Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston alkavan kauden teemana

Järvi-Pohjanmaan kansalaisopistolla puhaltavat uudet ja innokkaat tuulet, sillä uuden vt. rehtorin Titta Väänäsen käden jälki näkyy jo alkavan kauden ohjelmassa.

Titta aloitti työssä toukokuun alussa, tilanteessa jossa opisto oli ollut jo pari kuukautta ilman rehtoria. Tulevan lukuvuoden suunnitteluun sai siis tarttua heti.

MAINOS

– Seuraavan puolitoista kuukautta sai tehdä työtä täysillä ideoiden, suunnitellen ja sopien kursseja seuraavalle talvelle, Titta kertoo ja sanoo, että aiempi työ yläkoulun apulaisrehtorina antoi uuteen tehtävään hyvää pohjaa.

Titta on aikaisemmin toiminut 20 vuoden ajan erityisopettajana, mutta kansalaisopisto on hänelle ollut tuttu paikka jo kauan. Hän on koulutukseltaan artenomi ja jo tuolloin opiskellessa hänellä yhtenä harjoittelupaikkana oli Alajärven kansalaisopisto.

Lasten synnyttyä hän innostui opiskelemaan avoimessa yliopistossa kansalaisopiston mahdollistaessa opinnot. – Opiskelin varmaan 90 prosenttia luokanopettajan opinnoista avoimen kautta.

Vanha rakkaus kansalaisopistomaailmaan ei missään vaiheessa kadonnut, onhan Titta itsekin innokas puutarha-, luonto-, käsityö- ja sisustusihminen. Kansalaisopistossa hän voi hyödyntää kaikkia hankkimiaan tietoja ja taitoja sekä kontakteja.

– Ihmisten kanssa työskentely on uudessa työssäni parasta ja tutustuminen myös Lehtimäen, Soinin ja Vimpelin toimijoihin on ollut antoisaa, Titta sanoo.

Uuden rehtorin innostus näkyy alkavan kauden tarjonnassa. Pitkäaikainen toimistosihteeri Maria Isotalo toteaa, että alkava lukuvuosi on erilainen, sillä luonto ja hyvinvointi ovat nyt vahvasti läsnä.

– Lukuvuoden teemana ovat hyvinvointi, luontohyvinvointi ja metsä. Varsinaista teemaa meillä ei ole aikaisemmin ollutkaan, Maria kertoo. Teeman rakentaminen on Titalle tuttua koulumaailmasta ja tämä aihe valikoitui alkavalle kaudelle kuin itsestään jo ihan siksi, että siihen sopivaa kurssitarjontaa löytyi.

– Hyvinvointi, metsät, metsäkylvyt ovat asioita, joista nyt puhutaan. Ne käsittävät niin henkistä kuin fyysistäkin hyvinvointia, Titta sanoo.

Kursseja kaiken ikäisille

Luontohyvinvointiin liittyvää tarjontaa opistolta löytyy nyt kaikille ikäryhmille ja kaikilta opiston paikkakunnilta Alajärveltä, Lehtimäeltä, Soinista ja Vimpelistä. – Kursseilla mennään metsään, tehdään taidetta. On myös metsätalouskurssia, lintukurssia, pesänrakennuskurssia ja koulutusta yrttien maailmaan.

Luvassa on myös yleisöluentoa, jossa yhdistyy metsähyvinvointi ja kuvataide.

Liikuntapuolen tarjonnassa vanhat hyvät kurssit jatkavat ja uuttakin on lisätty. Esimerkkinä tulossa on sekä Vimpelissä että Alajärvellä kaustislaista jäsenkorjausta kotikäyttöön ja Alajärvellä mindfulness -kurssi.

Joogaa ja pilatesta on tarjolla, samoin fitness -painotteinen kuntosalikurssi, joka on suunnattu vähän nuoremmalle ryhmälle. Tämä, kuten monia muitakin tarjolla olevia kursseja, ollaan toteuttamassa suoraan nuorilta saatujen toiveiden pohjalta.

Myös tanssiryhmät jatkavat, mutta niiden rinnalle tuodaan lyhytkursseja, esimerkkinä häätanssit!

Kuvataidekoulu Eeron opetussuunnitelman mukainen laadukas toiminta jatkuu ja mukaan voi jo nyt ilmoittautua.

Musiikkipuolella tarjonta on aina ollut laajaa, mutta se lisääntyy edelleen. Nyt nuorille tarjotaan bändikursseja ja sellainen on tulossa myös aikuisille soittajille ensi vuoden alusta, erillisenä kurssinaan, mutta bassokurssin jatkoksi.

Ilmaisutaidossa tarjonta laajenee teatteripuolella nyt myös lasten ja nuorten ryhmiin Soinissa ja Alajärvellä. Valokuvausta toteutetaan lyhytkurssina metsäteemasta tutun valokuvaaja Antti Hintsan johdolla.

Kirjallisuuspiirit jatkavat toimintaansa ja historiapuolelle saadaan suositun sotahistorian lisäksi myös sukututkimuksen lyhytkurssi.

Käsityön saralla tarjonta on kattavaa. Uusia tekniikoita opitaan ja uutuuksia ovat naisten puutyöt sekä sisustustaonta, joihin osallistumiskynnys on matala. Perhosidonnan kurssi on luvassa vuosien tauon jälkeen.

Kielissä jatkuu englannin, saksan ja espanjan opetus ja Lehtimäellä lapsille suunnattu mandariinikiinan kurssi. Maahanmuuttajille on suomen kielen koulutusta.

Kansalaisopisto on saanut avustuksen aikuisten perustaitojen vahvistamiseen digihankkeella, joka tuokin nyt maksutonta matalan kynnyksen opetusta koko toiminta-alueelle.

Digihanke käsittää niin senioreiden, maahanmuuttajien, työttömien kuin muillekin erityisryhmille suunnatut kurssit, digikahvilat ja senioreiden digitreenit.

Tietokoneiden kanssa puuhataan myös Jamilla käynnistyvällä kilpapelaamisen kurssilla, johon pääsee kymmenen osallistujaa. Heitä ohjaavat kilpapelaamista kouluttavan yrityksen opettajat.

Tiloja ja opettajia etsinnässä

Kansalaisopiston toiminnassa opettajat ovat luonnollisesti hyvin tärkeässä roolissa ja opisto kaipaisi kipeästi opettajaa mm. balettiin.

– Yksi kurssi, jota on pyydetty ja tilatkin olisivat valmiina, on veneenrakennuskurssi. Siitä puuttuu enää opettaja, joten jos haluat ottaa tehtävän vastaan, ole yhteydessä meihin, Titta pyytää ja sanoo, että jos tämä syksy tulee liian pian, niin sitten ensi vuodelle?

Muutoinkin opistolla toivotaan että etenkin Soinista, Vimpelistä ja Lehtimäeltä saataisiin nykyistä enemmän vinkkejä mahdollisista kursseista ja opettajista.

– Otamme ilomielin aina vastaan erilaisia kurssi- ja opettajaehdotuksia.

Paitsi opettajia, opisto kaipaa myös tiloja. Vimpelissä on monia kursseja keskitetty hienosti yhteen paikkaan, mutta kahden kudontapiirin tilanne on haastava, koska kahdesta koulusta on mahdollisesti siirryttävä pois. Toimelan vesijumppa niin ikään ei toteutune, koska allas on käytöstä pois.

Titta Väänänen kokee, että myös Alajärvellä on tulevaisuudessa mietittävä kansalaisopiston tilatarpeita. Toiminta koskettaa kaikkia ikäryhmiä, eikä siellä täällä sijaitsevat, rappusten ja pimeiden pihojen takana olevat opetustilat ole hyvä asia.

– Unelmoin siitä, että meillä olisi tässä kaupungin keskustassa paikka, joka tulvisi valoa pimeänäkin iltana ja ihmiset tulisivat iltaisin sinne kursseille tai vaikkapa vain piipahtamaan sisälle ja tutustumaan tarjontaan!

Ilmoittaudu ajoissa!

Kansalaisopiston tarjontaan voi käydä tutustumassa netissä jo nyt, mutta tiedot täydentyvät vielä lähiviikkoina.

Kuvataidekouluun ja moniin musiikkiryhmiin voi jo ilmoittautua, kaikkiin kursseihin viimeistään 28.8. alkaen. Kurssiohjelmat jaetaan koteihin viikolla 34 ja on tärkeää muistaa, että kursseihin on ennakkoilmoittautuminen jo syksyllä!

– Ilmoittaudu heti kun löydät kiinnostavan kurssin ja jos kurssi on täynnä, kannattaa ilmoittautua varasijalle, sieltä usein pääsee mukaan!

Jos kiintoisa kurssi on tulossa vasta kevätpuolella, niin ilmoittaudu silti. Jos talven mittaan selviää, ettet pääsekään, niin ilmoittautumisen voi peruuttaa ilman kuluja.

– Pyrimme myös muistuttamaan ilmoittautuneita tekstiviestein alkavista kursseista etenkin silloin, jos niihin on varasijalta tulijoita.

Kursseille voi osallistua myös naapurikuntien alueelta, eli myös varsinaisen toiminta-alueen ulkopuolelta.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Exit mobile version