-5 C
Alajärvi
maanantai 27.3.2023
spot_img
spot_img

Muistoseura-kuvaukset täydessä vauhdissa

Järvilakeuden kansalaisopiston tuottama Muistoseurat-paikalliselokuva saa jatkoa.

Muistoseurat 3-työnimellä kulkevan elokuvan kuvaukset alkoivat viime lauantaina.

Leea Kedon käsikirjoittamassa ja Jukka Mäkisen ohjaamassa kolmososassa huristellaan muiden muassa Ransuksi kutsutulla mustalla Ford Transitilla, naisten päästessä toteuttamaan omaa Muistoseurat-reissuaan.

Vuodenvaihteessa ensi-iltansa saavassa kolmososaan on luvassa mehukkaita sattumuksia ja uudenlaisia juonikuvioita.

Muistoseurat-elokuva sai ensi-iltansa loppuvuodesta 2017. Anteron aarteen jäljillä -elokuva hurmasi katsojat viime vuodenvaihteessa.

Kolmannelle osalle voi povata edellisosien tapaan yleisömenestystä, sillä uuden elokuvan perään ehdittiin kysellä jo heti Anteron aarteen jäljillä -elokuvan ilmestyttyä.

Muistoseurat 3:n näyttelijäkaartista ja hahmogalleriasta löytyy aikaisemmista osista tuttuja nimiä, mutta katsojat pääsevät tekemään tuttavuutta myös uusien hahmojen kanssa.

Mäkinen käänsi pään

Järvilakeuden kansalaisopiston rehtorina työskentelevä elokuvan käsikirjoittaja Leea Keto kertoo, ettei ehkä olisi lähtenyt uuteen käsikirjoitusprojektiin.

Viimekeväinen tapaaminen ohjaaja Jukka Mäkisen kanssa sai Kedon toisiin aatoksiin.

– Mäkinen kysyi, että eikös elokuvalle tule jatkoa. Hän kertoi tykänneensä olla tekemässä elokuvaa harrastajien kanssa.

Mäkisen imussa Muistoseuroja työstää myös teknisenä avustajana toimiva Jorma Kesti, joka toimi aikaisemmin Ylessä äänimiehenä.

Keto kertoo Mäkisen ehdotuksen olleen houkuttelevan: ammattilaistaustan omaavat Mäkinen ja Kesti halusivat tulla projektiin mukaan sen takia, että on kivaa. Myös näyttelijät ja yleisö olivat kysyneet jatko-osan perään.

– Kehittelin tarinaa ja kesälomalla kirjoitin käsikirjoituksen. Projekti lähti vauhdilla liikenteeseen. Elokuvasta tulee noin tunnin mittainen.

Muistoseurat 3 -työnimellä kulkevaa elokuvaa kuvataan kaikkiaan kymmenen päivän ajan.

Paljon talkoolaisia

Muistoseurat 3:n sivuroolissa vilahtaa Jarkko Tiainen. Hänet muistetaan Jukka Mäkisen ohjaaman Maalaiskomedia-sarjan pastori Matias Pohtona. Leea Keto kertoo, että tälläkin kerralla mukaan on saatu kymmenittäin avustajia ja yhteistyökumppaneita.

– Valtaosa elokuvan tekijöistä on Järvilakeuden kansalaisopiston alueelta. Yksi edellisosassa ollut näyttelijä ei ole mukana kolmannessa osassa. Tuttujen näyttelijöiden lisäksi mukana on monta uutta näyttelijää.

Uusia näyttelijöitä on saatu mukaan Järvilakeuden kansalaisopiston hallinnoiman Aitio-hankkeen avulla.

Aisaparin rahoittaa hanketta vetävä Jarmo Kumpula tuntee alueen harrastajanäyttelijöitä ja hänen kauttaan elokuvaprojektiin sopiviksi näyttelijöiksi saatiin esimerkiksi Tuomo Savola Lappajärveltä ja vimpeliläiset Matti Järvelä ja Rene Mattila.

Rene Mattila (vas.), Matti Järvelä ja Tuomo Savola ovat Muistoseurat-trilogian uusia näyttelijöitä. Oikealla ohjaaja Jukka Mäkinen. Kuva: Jarmo Vainionpää

Järvelä ja Savola on nähty muiden muassa Vimpelin Kirkonkylän nuorisoseuran näyttämöllä.

Mattila debytoi samalla näyttämöllä, Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston kanssa yhteistyössä tuotettavassa Äkkilähtö-näytelmässä. Näytelmän ensi-ilta siirtyi viime keväältä tulevalle syksylle.

Ainutlaatuista oppia

Kansalaisopiston kurssina toteutettavan paikalliselokuvan tekeminen on Leea Kedon mukaan mitä suurimmassa määrin tekemällä oppimista. Elokuvan tekemiseen kuuluu hyvin paljon erilaisten käytännön asioiden hoitamista.

– Olen itse osin vapaalla kuvausten ajan ja koen olevani opiskelija mitä suuremmassa määrin. Toimin kuvausten aikana myös kuvaussihteerinä.

Uutena asiana paikalliselokuvan parissa toimiville on tullut esimerkiksi äänten ottaminen ja kohtausten asemoiminen elokuvan leikkaamisen kannalta.

– Kaikki mukana olevat oppivat paljon elokuvan tekemisestä yleensä ja elokuvanäyttelemisestä. Kohtauksia kuvattaessa on aina mukana sellaisia ihmisiä, jotka seuraavat kohtausta sivusta. Esimerkiksi yhtenä kuvauspäivänä oli mukana noin 20 ihmistä kaikkineen.

Elokuvan kuvaamisesta ja leikkauksesta vastaa myös kahdessa edellisessä Muistoseurat-elokuvassa vastaavissa tehtävissä toiminut Pekka Pohjoispää.

Leea Keto painottaa, ettei paikalliselokuvan tekeminen onnistuisi ilman apuaan tarjoavia ihmisiä, joiden mielestä elokuvan tekeminen on kivaa.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät