Järviseutulaisten Tokio-projekti etenee

Mainos[adrotate banner="3"]

Vimpelin ja Lappajärven kunnat sekä paikalliset yritykset valmistelevat parhaillaan esittelymatkaa Tokioon. Matkan ajankohta on ensi heinä-elokuu, jolloin Japanin pääkaupungissa järjestetään kesäolympialaiset.

Järviseutulaisten yritysten lisäksi Tokiossa halutaan tuoda esille muiden muassa matkailuun liittyviä näkökulmia, pesäpalloa ja Kraatterijärven Geopark -hanketta, jonka esiselvitys valmistuu loka-marraskuussa.

MAINOS

Vimpelin kunnanjohtaja Sami Gustafsson suuntaa yhdessä Lappajärven kunnanjohtajana toimivan Sami Alasaran ja Finland Japan Culture Education ry:tä (FJCE) edustavan, pitkän diplomaattisen uran Japanissa tehneen Heikki Mäkipään kanssa loka-marraskuun vaihteessa Japaniin neuvottelemaan projektiin liittyvistä käytännön asioista ja yksityiskohdista.

Järviseutulaisten yhteistyökumppaneina toimivat FJCE:n ohella Helsingin Japanin-suurlähetystö ja Business Finland Oy.

Iso näkyvyys

Lappajärven ja Vimpelin kunnat sekä järviseutulaiset yritykset esittäytyvät Metsä Groupin ja Business Finlandin toteuttamassa, puurakenteisessa Metsä-paviljongissa. Se rakennetaan Suomen suurlähetystön tontille Tokion keskustaan.

Paviljongissa voi järjestää esimerkiksi näyttelyjä, seminaareja, konsertteja ja muita tapahtumia. Kesäolympialaisten ja ensi elo-syyskuussa järjestettävien paralympialaisten aikaan Metsä-paviljonki toimii Suomen joukkueiden kokoontumispaikkana.

Järviseutu esittäytyy ensi kesänä Tokioon rakennettavassa Metsä-paviljongissa olympiakisojen aikaan. Järviseudulta vieraille esitellään muiden muassa paikallisia yrityksiä ja niiden tuotteita, Kraatterijärven Geopark -hankett ja pesäpalloa. Kuva: Metsä Group.Alkusysäys Vimpelin – ja laajemmin myös Järviseudun – kiinnostukseen Aasian markkinoita kohti lähti Vimpelin kunnanjohtajana maaliskuusta alkaen työskennelleestä Gustafssonista, joka kertoo lähteneensä miettimään, että millaista vientipotentiaalia Järviseudun seutukunnalla olisi, ja minne se suuntautuu. Japanin viedään esimerkiksi hirsirakentamiseen erikoistuneiden järviseutulaisyritysten tuotteita. Gustafsson huomasi pesäpallon olevan kulttuurillisesti ainutlaatuisen tuotteen.

– Ajattelin, että jos lähdemme luomaan Japaniin yhteyksiä, voisi pesäpallo olla hyvä startti siihen. Japani kuuluu baseballin suurmaihin.

  • Pesäpallon juuret ovat baseballissa ja ajattelin, että tässä saattaisi olla kosketuspintaa. Onnistuimme saamaan Japanin suurlähettiläs Takashi Muratan Vedon juhlapeliin ja avaamaan kulttuuridiplomaattista yhteistyötä.

Gustafsson pitää Tokio 2020 -hanketta hyvänä jatkumona kulttuuridiplomaattisen yhteistyön avaamiselle.

Hän toteaa koko maailman huomion keskittyvän ensi vuoden heinä-elokuussa Tokioon olympialaisten takia. Tavoitteena on saada konkreettista hyötyä Metsä-paviljongissa esittäytymisellä.

– Haluamme mennä Tokioon Geopark edellä ja kertoa, että meillä on tällainen hanke meneillään. Hanke on siinä mielessä erikoislaatuinen, että Unescon alaisia Geoparkeja ei ole monta maailmassa. Euroopan suurin kraatterijärvi on ainutlaatuinen asia, jota haluamme markkinoida.

Myönteinen vastaanotto

Tähän mennessä kymmenkunta järviseutulaisyritystä on jo ilmaissut halukkuutensa lähteä Tokioon. Gustafsson kertoo, että myös kyselyjä on tullut todella paljon, vaikka yrityksiä ei ole vielä tässä vaiheessa sitoutettu järjestelmällisesti Tokioon lähtöä silmällä pitäen.

Suunnitelmiin kuuluu, että Tokioon suuntaavilla yrityksillä on takanaan kahden kunnan ja Business Finlandin tarjoamat isot vientiorganisaatiot ja valtiolliset neuvottelukumppanit, jotta yritykset saavat mahdollisimman paljon hyötyä tapahtumasta.

– Suunnittelemme yritysten kanssa sitä, miten he haluavat olla esillä Metsä-paviljongissa, tekevätkö he ständille joitakin rakenteita ja miten he haluavat näyttäytyä ja olla osana suomalaisten vierailua.

Yrityksiltä pyydetään marras-joulukuun aikana sitoumus hankkeessa mukana olemiseen.

Lappajärvellä ja Vimpelissä Tokio 2020 -hankkeella on kuntapäättäjien tuki ja positiivinen suhtautuminen.

– Vimpelissä kuntapäättäjiltä tälle hankkeelle tuli iso vihreä valo. Yritämme saada konkreettista vientihyötyä koko seutukunnalle. Jos yritykset saavat vientisopimuksia valtavat markkinat omaavaan Japaniin, se tarkoittaa yrityksille kasvua ja lisää työpaikkoja.

Business Finlandin Tokio 2020 -projektiin tarjoaman kumppanuuden hinta on yhteensä 20 000 euroa, johon haetaan 50 prosenttia tukea Business Finlandilta. Alueen yrityksillä on mahdollisuus hakea Business Finlandilta erityistä Exhibition Explore -rahoitusta, jonka suuruus on 50 prosenttia kaikista kuluista.

Lisäksi yrityksillä on mahdollisuus hakea tukea tulkkaus- ja hankekuluihin. Business Finland on yrityksille kansainvälistymis- ja rahoituspalveluita tarjoava, rahoituskeskuksesta ja asiakastoimintoja toteuttavasta yhtiöstä koostuva liike-elämän toimija.

Se syntyi kun kansainvälistymispalveluja tarjonnut Finpro ja teknologiarahoittaja Tekes yhdistyivät viime vuoden alussa.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliSpecial -lähetysilta Alajärvellä
Seuraava artikkeliTalvirenkaasta on löydyttävä riittävät nastat, urat ja pito vielä keväälläkin