Lasin lajittelu taidetaan Alajärvellä

Mainos[adrotate banner="3"]

Lasipakkausten lajittelu on pieni teko, jolla on suuri merkitys ilmastolle.

Jokainen kilo lajiteltuja pantittomia lasipakkauksia säästää noin 0,5 kiloa kasvihuonekaasupäästöjä verrattuna sekajätteeseen päätyvään lasiin.

MAINOS

Kukin suomalainen lajitteli keskimäärin neljä kiloa pantittomia lasipakkauksia vuonna 2018. Parhaimmat lasin lajittelijat ovat Salon, Savonlinnan ja Rovaniemen seudulla, mutta Alajärvi mahtuu mukaan top vitoseen!

Viisi parasta ja viisi heikointa lasijätettä vastaan ottavaa terminaalia on listattu paikkakunnittain lasin puhtauden mukaan.

Terminaaleihin tuodaan kerätyt lasipakkaukset Rinki-ekopisteistä, kaupalta ja teollisuudelta sekä kiinteistöiltä. Terminaalien toiminta-alueiden säde vaihtelee alueittain ja se ei noudata paikkakuntien rajoja. Yhteensä lasipakkausjätteen terminaaleja on Suomessa 37.

Alueellisista terminaaleista lasipakkausjäte toimitetaan Tolkkisten satamaan, mistä se lähetetään Hollantiin ja Englantiin kierrätettäväksi. Jokainen lasierä tarkastetaan lähtösatamassa, jotta saadaan selville laadulliset epäpuhtaudet, kuten kuumaa kestävän pyrex-lasin määrä.

Paremmuusjärjestys perustuu lasierässä olleen pyrex-lasin määrään, toisin sanoen mitä vähemmän pyrexia on lasin joukossa, sitä paremmin lajittelu toimii. Tiedot ovat vuodelta 2018.

Parhaimmat lasipakkausten lajittelijat Top 5 olivat Salo, Savonlinna, Rovaniemi, Forssa ja Alajärvi.

Eniten parannettavaa lasipakkausten lajittelussa listalla ovat Äänekoski, Jämsä, Kuusamo, Leppävirta ja Tornio.

Kierrätyksellä on merkitystä

Rinki kierrättää jo 97 prosenttia asiakasyritystensä pantittomista lasipakkauksista, eli lähes kaikki kiertää uusiksi tuotteiksi.

Lasipakkauksia voidaan sulattaa ja kierrättää yhä uudelleen. Lajitellun lasin käyttö uusien pakkausten raaka-aineena säästää merkittävästi energiaa ja vähentää päästöjä. Saavutettu päästösäästö on huomattavasti suurempi kuin kierrätyslasin kuljetuksista aiheutuvat päästöt.

Kun suomalainen lajittelee kilon lasipakkauksia oman kiinteistönsä tai Rinki-ekopisteen keräyssäiliöön, vähenevät kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt noin 0,5 kiloa, jos sitä verrataan sekajätteeseen päätyvään lasiin.

Jokainen suomalainen palauttaa kiertoon vuodessa keskimäärin neljä kiloa lasipakkausjätettä ja leikkaa näin hiilidioksidipäästöjä 2,1 kiloa. Selvityksen Ringille teki LCA Consulting Oy.

Tuula Jokiaho

Edellinen artikkeliAlajärven Yrittäjät jatkavat Kujalan johdossa
Seuraava artikkeliVimpelin Yrittäjät valitsi Timo Vesalan