1.3 C
Alajärvi
maanantai 29.4.2024
MAINOS

JPK satsaa tyttökiekkoon

Suomen Jääkiekkoliitto on nostanut strategiassaan tyttökiekon kehittämisen jalustalle.

Alajärvellä toimiva Järviseudun Pallokerho kirjasi tyttökiekon kehittämisen omaan strategiaansa jo viime keväänä.

MAINOS

Nyt seurassa on tartuttu haasteeseen toden teolla. Seuran tavoitteisiin kuuluu, että tyttö- ja naiskiekkoilijoiden määrä tuplataan kuluvan vuoden aikana eli noin 60–70 harrastajaan.

Viime keväänä Järviseudun Pallokerhon toiminnassa oli mukana 35 tyttö- ja naiskiekkoilijaa. Seuran toiminnassa pyritään huomioimaan kaikenikäiset ja kaikentasoiset tytöt ja naiset, nuorimpien tyttöjen ollessa viisivuotiaita.

Yksittäisiä tyttöjä on mukana poikajoukkueissa. Naisilla on oma Muijakiekko-ryhmänsä. Kiekkoilua vasta aloitteleville on oma naiskiekon alkeisryhmä, joka on matalan kynnyksen ryhmä.

– Olemme pitäneet matalaa kynnystä, että on voinut lähteä toimintaan mukaan. Olemme myös pyrkineet huomioimaan kaikenikäiset ja kaikentasoiset tyttö- ja naisharrastajat, että kaikilla olisi mahdollisuus tulla kokeilemaan lajia, painottaa seuran valmennuspäällikkö Jussi Virtanen.

JPK:n tyttökiekkoilijat ovat päässeet kiinni kehityksen kaareen. Hyvänä ikäluokkana Virtanen pitää 2004 ja 2005 syntyneitä.

Peräti neljä tuon ikäluokan tyttökiekkoilijaa on osallistunut alle 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkuetoimintaan.

Matala kynnys hyvään harrastukseen

Tiistaisin JKH-Areenalla eli jäähallilla käy melkoinen vilske, kun kokoonnutaan JPK:n luistelu- ja kiekkokouluun.

Kiekkokoulun osana toimii 5–10-vuotiaille tarkoitettu tyttöryhmä, jonka vetäjinä toimivat Katja Honko, Pekka Hänninen ja Marjo Karjalainen.

Luistelu- ja kiekkokoulussa opetellaan luistelun ja pelaamisen perusteita leikkien ja pelien kautta. Harjoitusten aikana jää on jaettu lohkoihin ja yksi lohko on varattu tyttöjen harjoittelua varten.

Kiekkokoulun tyttöryhmässä luistelutaitoa kehitetään monipuolisesti. Tarkoituksena olisi, ettei harjoittelu olisi liian vakavaa vaan mukavaa toimintaa.

Tyttöryhmällä JPK:ssa tähdätään siihen, että kynnys tulla toimintaan mukaan madaltuisi entisestään.

– Monet tytöt ovat voineet tulla toimintaan mukaan luistelukoulumme kautta. Luistelukoulussa harjoitellaan puhtaasti pelkästään luistelua. Tyttöryhmässä on mukana tyttöjä, jotka ovat vähän kiinnostuneita jo pelaamisestakin.

– Sekä luistelutaitoa että pelaamisen perusteita harjoitellaan hyvin pitkälle leikkien kautta. Luistelu- ja kiekkokouluun pääsee mukaan seuran kotisivujen kautta ilmoittautumalla, kertoo Virtanen.

Virtanen kertoo, että kuluvan kauden aikana JPK:ssa on asetettu tavoitteeksi saada omia pelitapahtumia pelaamisesta kiinnostuneille tytöille.

Pelaamisesta kiinnostuneet kiekkokoulun mailaryhmäläiset voivat pelata kevään aikana alueella järjestettävää kortteliliigaa. Myös omia pelitapahtumia pyritään järjestämään, joita organisoi Vaasan Sportissa toimiva tyttökiekon koordinaattori.

– Pelaaminen pyritään mahdollistamaan sitä haluaville tytöille. Tytöillä ei ole ollenkaan ikärajoja poikien sarjoissa. Tämä helpottaa oikeantasoisen toiminnan löytämistä pelaamiseen, valottaa Virtanen.

Hertta viihtyy jäällä

Seitsemänvuotias Hertta Luoma käy tiistaisin JKH-Areenalla luistelu- ja kiekkokoulussa ja viilettää monen muun tytön tapaan vauhdikkaasti pitkin jäätä. Hän tuli harrastuksen pariin, koska luisteleminen on kivaa.

– Kivointa on ollut pelaaminen. Olen ollut joskus maalissa, kertoo Myllykankaan koulun ekaluokkalainen.

Hertta Luomalla on kipinä jääkiekon harrastamiseen.

Hertta kävi viime kaudella satunnaisesti harjoituksissa. Kuluvalla kaudella hän on ollut mukana ryhmässä ja kiinni harrastuksessa vakituisesti viikoittain.
– Olen oppinut kaikkia uusia juttuja. Olen oppinut syöttämään ja tekemään maaleja ja vähän kaarroksia.

Jääkiekkoa Hertta seuraa joskus televisiostakin.

Tavoitteena tyttöjoukkue

Tyttötoimintaan panostaminen vaatii seuralta innokkaita ohjaajia, joita on jo löydetty. Seura kouluttaa ohjaajia ja alue järjestää erilaisia tapahtumia tytöille, kuten esimerkiksi tyttöjen Pelitälli-tapahtumia ja muuta koulutusta, jotka antava selkänojaa toimintaan.

Järviseudun Pallokerhon tavoitteissa siintää, että tytöilläkin olisi oma joukkue. Omaan joukkueeseen tarvitaan riittävä määrä tyttöjä ja myös tyttöjen oma tahtotila.

– Mielestäni meidän pitäisi lähteä tavoittelemaan tyttöjoukkuetta, kertoo Jussi Virtanen.

Luistelu- ja keikkokoulussa tyttöryhmä harjoittelee tiistaisin omien vetäjiensä ohjauksessa ja omaksi lohkokseen erotetulla jääalueella. Harjoittelun tuoksinassa ehdittiin pysähtyä ryhmäkuvaan.

Virtasen mukaan osa Järviseudun Pallokerhonkin tytöistä haluaa pelata poikajoukkueissa.

– On tutkittua asiaa se, että ne tytöt, jotka ovat pelanneet poikien kanssa, ovat todennäköisimmin jossakin vaiheessa maajoukkueen mukana, koska ympäristö on ollut vähän kovempi. Osa tytöistä haluaa pelata nimenomaan poikien kanssa.

Kun tyttöjä kasvaa seuran toimintaan kiinni, on seuraava tavoite, että jollakin aikavälillä myös naisten joukkue osallistuisi sarjatoimintaan.

– Näen sen potentiaalin, että täälläkin pystytään naisten tasolla osallistumaan sarjaan.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät