-5.9 C
Alajärvi
perjantai 19.4.2024
MAINOS

Virtuaalimatka asteroidivyöhykkeelle Kivitipussa

Lappajärvellä Hotelli Kivitipun alakerrassa sijaitsevan meteoriittinäyttelyn yhteyteen on saatu uusi ja ainutlaatuinen kokemus eli virtuaalimatka asteroidivyöhykkeelle.

Virtuaalilasien ja selostuksen avulla koetaan matka kansainväliseltä avaruusasemalta Lappajärven kraatterin synnyttäneen meteoriitin lähtöpaikalle eli asteroidivyöhykkeelle Marsin ja Jupiterin väliin.

MAINOS

Suurin osa 13,5-minuuttisesta materiaalista on aitoa Nasan videokuvaa.

Idea asteroidivyöhykkeelle suuntautuvasta virtuaalimatkasta on kehittynyt vuosien mittaan.

Esimerkiksi meteoriittinäyttelyssä vierailevat matkailijat ovat halunneet tietää, mitä meteoriitit ovat ja mistä ja miksi ne ovat tulleet maapallolle.

Sekä Japanin avaruusjärjestö JAXA että Yhdysvaltain avaruusjärjestö Nasa ovat keskittyneet tutkimuksissaan asteroideihin ja tallentaneet hyvää videomateriaalia.

Tätä autenttista materiaalia saatiin virtuaalimatkan toteuttamista varten kysymällä sitä Nasalta.

Aito kokemus

Telakoidulla avaruusaluksella tapahtuva virtuaalimatka alkaa maapalloa kiertävältä kansainväliseltä avaruusasemalta, joka on Maasta katsottuna 400 kilometrin päässä. Matkaan lähdetään ISS:n Venäjän-osastolta eli Sojuzin puolelta.

– Meillä on kaksi lentäjää, jotka vievät enimmillään neljä matkustajaa kerrallaan avaruuteen, kertoo geologi ja filosofian tohtori Heikki Mäkipää virtuaalimatkan toteutuksesta.

Geologi Heikki Mäkipää on työskennellyt Nasassa ja käsikirjoittanut Hotelli Kivitipun virtuaalimatkan asteroidivyöhykkeelle. Uutuuden teknisestä toteutuksesta vastaa helsinkiläinen Tea Time Research Oy.

Virtuaalimatkan aluksi tarkastellaan maapalloa ja matkataan Kuun ohi. Matka jatkuu lähelle Mars-planeettaa.

Marsin koostumusta ja pinnanmuodostumia tutkiskellaan melko läheltä. Tämän jälkeen saavutaan asteroidivyöhykkeelle, joka on ennen Jupiteria.

– Asteroidivyöhyke koostuu isoista kiven- ja kallionmurikoista sekä esimerkiksi kaasusta. Jupiter on omalla painovoimallaan aikoinaan estänyt sen, että kivenmurikoista olisi syntynyt oma planeetta. Tässä kohtaa käydään katsomassa yhtä asteroidia.

Heikki Mäkipää nostaa virtuaalimatkan tieteellisesti merkittävimmäksi osuudeksi saapumisen Jupiterin kaasukehään.

– Kaasukehään meno ja sen data ovat Nasan autenttista kuvaa, ja samalla kuullaan autenttisia ääniä eli planeetan lähettämiä radioaaltoja.

Jupiterin kaasukehän tarjoaman myllertävän kokemuksen jälkeen virtuaalimatkaajat palaavat kauniiseen avaruuteen ja lopulta telakoidutaan kansainväliselle avaruusasemalle.

Parin vuoden valmistelut

Ainoa asia, joka virtuaalisesta avaruusmatkasta puuttuu kokemuksena, on painovoima.

Painovoimakokemusta Kivitipun virtuaalista avaruusmatkaa toteutettaessa ei pystytty jäljittelemään ja sen takia lähtöpaikaksi tuli maapallon sijaan kansainvälinen avaruusasema.

Yhdysvaltain avaruusjärjestö Nasan astronautin avaruuspukuun puettu mallinukke toivottaa virtuaalimatkaajat tervetulleiksi sukkulaan kokemaan uutta ja ainutlaatuista. Kuva: Heikki MäkipääVirtuaalimatkan käsikirjoituksen tehnyt Heikki Mäkipää kertoo valmistelujen vieneen kaikkiaan reilut pari vuotta. Kivitipussa yleisölle aivan lähiaikoina tarjolla olevaan, matkailullisesti hyödynnettävään elämykseen liittyy yksi asia, jota muualta ei löytyne.

– Kun istutaan sukkulan matkustajatilassa, tuodaan silmien eteen lisänä hologrammi, joka kertoo magneettikehistä ja planeettojen koostumuksista.

Virtuaalimatka asteroidivyöhykkeelle on toteutettu osin Euroopan unionin tuella.

Tämän takia Hotelli Kivitipun alakerran meteoriittinäyttelyn yhteydessä oleva uutuus on kävijälleen maksuton.

– Suurin kiitos täytyy antaa Tea Time Research Oy:lle. Heidän ammattitaitonsa on järisyttävä ja tietotaitonsa avaruudesta laaja.

Virtuaalimatkalle ihmisiä vievälle sukkulalle järjestetään lähiaikoina nimikilpailu.

Nimen halutaan ilmentävän kuusi kuntaa käsittävää Kraatterijärven geopark-aluetta kokonaisuudessaan.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät