-15.7 C
Alajärvi
tiistai 05.12.2023
MAINOS
MAINOS

Hanna Kivisalo kirjoittaa perheen arjesta

Perheenäiti, teologi, opettaja ja suurten tunteiden ystävä Hanna Kivisalo kirjoittelee asioista, joihin kaikilla on varaa.

Seinäjokelainen Kivisalo on myös kirjailija, jolta on ilmestynyt viime vuoden syyskuussa esikoiskirja ”Hyvän jälki.” Hanna vieraili Soinin kirjastossa Koko Soini lukee-hankkeen tiimoilta.

MAINOS

Sanomalehti Ilkan lukijat valitsivat tammikuussa ”Sekunnit ja tunnit” blogia kirjoittavan Kivisalon Etelä-Pohjanmaan merkittävimmäksi somevaikuttajaksi.

– Aloitin blogin kirjoittamisen keskimmäisen lapsen ollessa pieni. Olin välillä työelämässä ja nuorimman synnyttyä aloin uudelleen kirjoitella ajatuksiani, tällä kertaa kännykän muistiin. Kirjoittelen pääsääntöisesti lapsiperheen asioista, mutta muistakin jokapäiväisen elämän asioista, kuten vanhemmuudesta, parisuhteesta ja jaksamisen kysymyksistä.

– Kirjoitan myös hengellisyydestä, mutta en niin uskonnollisella kielellä. Armo ja rakkaus sisältyvät moniin teksteihin. Esimerkiksi lapsena usein kuultu rukous ”Levolle lasken luojani” on minulle aina ollut rakas ja olen halunnut kirjoittaa siitä oman versioni.

– Kirjoitukset ovat minulle tärkeitä. Niissä on paljon henkilökohtaisia kokemuksia. Moni lukija voisi sijoittaa itsensä kertojan paikalle, ja siten ne koskettavat niin monia ihmisiä, sanoo Kivisalo.

Hyvän jälki -kirja koostuu noin 70-prosenttisesti Kivisalon julkaistuista blogikirjoituksista. 30 % on uusia tekstejä. Ne sisältävät monipuolista sisältöä arkisista asioista, mutta myös hengen ravintoa lukijalle.

– Kirjoitusinnostukseni syttyi lukiossa, jolloin ajattelin, että kirjoittamisesta voisi tulla jopa ammatti, mutta en uskonut itseeni riittävästi, joten kirjoittaminen jäi.

– Laulaminen ja lauluntekeminen olivat pitkään se oma juttu, mutta nyt se on jäänyt vähemmälle. Nyt haluan kirjoittaa asioita, jotka saavat ihmiset ajattelemaan. Blogini tarkoitus ei ole saada ihmisiä ostamaan lisää tavaraa, vaan tuntemaan ja pohtimaan.

Näyte Kivisalon kirjan nimikkotekstistä Hyvän jälki:

”Hyvän jälki jää lapseen ikuisiksi ajoiksi. Se painuu niin kuin kosketus ihoon, menee läpi ja alle. Hyvän jälki tekee itselleen leposijan ihonlämpimään, keinuu siellä kehdossa, kylmältä suojassa.

Yllättävinä hetkinä se nousee lapsen mieleen: hyvän jälki. Se nostaa päänsä unohdusten maasta, palauttaa mieleen käsivarret ympärillä. Sisään ja ulos se hengittää, antaa painautua rintaansa vasten; kuunnella hyvyyden sydänääniä.

Hyvän jälki on rakkauden jälki. Se tulee hiljaisena hyminänä, yllättää tuulenvireellä suljetussa huoneessa. Ajasta se ei tiedä, välimatkoista se ei välitä. Jälki pysyy, vaikka lapsi ei enää ole lapsi – vaikka lapsi on jo kaukana käden ulottumattomissa.”

Koko Soini lukee hankkeessa vielä monia tapahtumia

Helmi-maaliskuun tapahtumia Soinin kirjastossa Koko Soini lukee-hankkeen tiimoilta on monia.

11.helmikuuta on Maukka ja Väykkä musiikkinäytelmä yhtenäiskoulun salissa 3-7 vuotiaille. 17.2. kello 18 FT, kouluttaja, kriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen puhuu aiheesta Rakkaus kirjaan ja kieleen syntyy aina sylissä ja varhaisen perhelukemisen tukeminen kotona, kirjastossa ja varhaiskasvatuksessa. Päivin kokemus ja rakkaus aiheeseen tulee innostavasti esille.

3.3. kello 18 on kirjailijavieraana on Anneli Kanto, hengästyttävän monipuolinen kirjailija. Hän pitää ensin kaksi esitystä koululla.

24.3. kello 18 kirjailijavieraana on soinilaislähtöinen kirjailija Unto Katajamäki.

26.3. kello 9 yhtenäiskoululla yliopettaja Ari Haasion luento Verkon pimeä puoli. Kokenut puhuja kertoo valemediasta, trollauksesta yms. Koululaisista paikalla ovat 9-luokkalaiset ja tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille.

Koko Soini lukee -hanke päättyy maaliskuun lopussa.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät