11 C
Alajärvi
keskiviikko 27.9.2023
spot_img
MAINOS
Alajärven Optiikan syyshulinat-mainos

Asiakkaiden toive avasi marketin ovet riskiryhmäläisille

Lappajärvi perjantaiaamuna ennen kello seitsemää. Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Kunnan keskustassa on hiljaista, vain muutama auto näkyy ajavan.

K-Market Lappajärven paikoitusalueella on yksi auto. Kauppias Ville Front avaa kaupan ovet ja ensimmäisenä sisään astelee Kärnässä asuva Marjaleena Mattila-Peltola.

Kauppaan saapuu hänen jälkeensä yksittäisiä asiakkaita ja pariskuntia ja jonoakin muodostuu. K-Market Lappajärvi oli perjantaina toista kertaa avoinna tunnin verran koronaviruksen riskiryhmään kuuluville asiakkaille ennen varsinaista aukioloaikaa.

MAINOS

K-Market Lappajärvi liittyi torstaina noin 110 paikkakunnalla tai taajamassa toimivien K-ryhmän kauppojen joukkoon, jossa koronaviruksen riskiryhmään kuuluvia palvellaan tunnin ajan aamuvarhaisella.

Front kertoo alkusysäyksen olleen asiakkailta tulleissa toiveissa. Kauppias kertoo, ettei yrityksellä riitä resurssit kotiinkuljetuksiin, mutta kysyntään yritetään vastata. Aamutunnille oli kysyntää. Asiakkaita autetaan mielellään.

– Aloin miettiä asiaa viime viikolla ja tiistaina tein päätöksen ja keskiviikkona kerroin asiasta Facebookissa. Uskon, että ihmiset ymmärtävät tilanteen ja antavat riskiryhmille asiointirauhan.

Neljä aamua viikossa

Riskiryhmään kuuluvia asiakkaita K-Market Lappajärvi palvelee kello 7–8 aina maanantaisin, tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin huhtikuun 13. päivään saakka. Jos poikkeustila jatkuu, jatkuu myös riskiryhmään kuuluvien palveleminen.

Kauppias Ville Front kertoo, että häneltä itseltään palvelu ei vaadi erikoisjärjestelyjä, sillä hän tulee kaupalle lähes joka aamu jo viiden–kuuden välillä.

-Teen tuntia aikaisemmin työt, mitä normaalisti aamulla tehdään eli laitan esimerkiksi paistopisteet kuntoon. Pyyhin kriittisimmät pinnat eli esimerkiksi ostoskärryt, maksupäätteet ja vaa’at ennen kuin avaan ovet. Pinnat pyyhitään muutaman kerran päivässä.

Myynnissä koronauhka ja poikkeustila näkyivät aluksi positiivisena. Asiakkaat ovat Frontin arvion mukaan ostaneet kaapit täyteen tavaraa ja myynti on tasaantunut. Kauppa käy kaupungeissa. Maalla ymmärretään vielä, ettei ruoka lopu kesken. Suomen oloissa poikkeuksellisessa tilanteessa Ville Front heittää palloa kaupunkilaisten ja päättäjien suuntaan.

-Heidän pitää ymmärtää tämä tilanne. Maassamme alkutuottaja ei saa sitä arvostusta, jonka hän ansaitsee. Tämä on hyvä herätys kaikille.

Jalo teko

Marjaleena Mattila-Peltola kertoo lukeneensa K-Market Lappajärven riskiryhmäläisten suuntaan tekemästä kädenojennuksesta Facebookissa. Hän kertoo myös jutelleensa kauppias Ville Frontin kanssa asiasta tiistaina.

-Tämä riskiryhmille tarkoitettu aukiolo on hieno homma ja todella jalo teko. Toivottavasti tämän avulla välttyisi tartunnalta. Minulle ja puolisolleni riittää, että käyn kaupassa kerran viikossa.

Marjaleena Mattila-Peltola oli perjantaiaamun ensimmäinen asiakas K-Market Lappajärvessä. Ostoskärryyn sujahti peruselintarvikkeita.

Mattila-Peltolan ostoskärryistä löytyi perjantaina peruselintarvikkeita – esimerkiksi maitoa, kahvia ja näkkileipää sekä tarjouksessa olleita silakkafileitä.

Koronaviruksen tuomasta uhasta Mattila-Peltola toteaa, että joskus ahdistaa kovastikin – esimerkiksi ennusteet siitä, että vasta toukokuun puolivälissä Suomessa saavutettaisiin tautihuippu.

– En sano, ettei aika kuluisi kotona. Teen käsitöitä ja kohta voi aloittaa puutarhatyöt.

Marjaleena Peltola-Mattila kertoo muiden muassa neulovansa sukkia ja kutovansa mattoja. Suunnitelmissa on istuttaa varhaisperunaa ja laittaa kasvimaa kuntoon. Kukatkin kukkivat Mattila-Peltolan puutarhassa, kun sen aika on.

Leppoisa tunnelma

Kauppaan perjantaiaamuna ostoksille saapuneet ihmiset ovat hyväntuulisia. Korona kirvoittaa keskusteluja kassalla, mutta keskustelujen sävy on leppoisa ja vailla paniikkia. Kaupasta kotiin päin lähtevä rouva heläyttää kannustavat näkemiin-toivotukset.

– Pysykää terveinä!

Kaupassa kertaalleen käynyt mieshenkilö tekee puolestaan nopean paluun: kahvi jäi ostamatta, kun ei ollut kauppalapussa. Hetken kuluttua hän palaa kassalle tärkeä ostos mukanaan.

Jauheliha, makaronit ja käsidesi ovat kuuluneet K-Market Lappajärven valikoimissa sellaisiin artikkeleihin, joita on myyty tiuhaan ja joista on ollut pulaakin. Tilanne on vajaat kaksi vuotta Lappajärvellä K-kauppiaana toimineen Frontin mukaan samanlainen myös muualla.

Kauppias Ville Frontin lisäksi K-Market Lappajärvi työllistää neljä henkilöä vakituisesti ja yhden ekstraajan. Kolmetoista vuotta kauppiaana toiminut kemijärveläislähtöinen Front kannustaa kuluttajia käyttämään oman kunnan palveluita.

– Paikalliset yrittäjät tarvitsevat kyläläisiä. Esimerkiksi partureilla, kosmetologeilla ja hierojilla on pula asiakkaista, mutta kulut juoksevat. Paikallisten yritysten palveluita käyttämällä verorahakin kiertää kuntaan takaisin. Lopettanut yritys ei maksa mitään.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät