WWF avasi uusia livekameroita – ”Haluamme tuoda luonnon ihmisten lähelle vaikeina aikoina”

33
Mainos[adrotate banner="3"]

WWF:n Luontolivessä seurataan nyt käärmeiden luikertelua ja odotellaan sääksien saapumista. Tiistaina avatut lähetykset tarjoavat innostavia luontoelämyksiä, joita kokeakseen ei tarvitse poistua neljän seinän sisältä.

WWF avasi uudestaan kaksi viime vuonna suursuosioon noussutta livelähetystä. Käärmeiden luikertelua katsottiin viime huhtikuussa yli 500 000 kertaa, ja sääksien pesintää seurattiin reilun neljän kuukauden aikana peräti 2,4 miljoonaa kertaa.

MAINOS

– Tällä hetkellä WWF:n Luontoliven konsepti tuntuu ajankohtaisemmalta kuin koskaan. Haluamme tuoda luonnon ihmisten lähelle vaikeina aikoina. Suorien luontolähetysten parissa voi viihtyä vaikka kotisohvalla, WWF:n viestinnän asiantuntija Joonas Fritze sanoo.

WWF:n Luontoliven tavoite on levittää tietoa luonnosta ja innostaa ihmisiä osallistumaan sen suojeluun. WWF on toteuttanut Luontoliven yhdessä Pukki Visualsin kanssa.

Kyykameran toivotaan vähentävän ennakkoluuloja

Sahanlaitakuvioinen kyy on lähes kaikille suomalaisille tuttu laji. Kyiden lisäksi lähetyksessä voi nähdä rantakäärmeitä. WWF asensi kameran käärmeharrastaja Toni Beckmanin kanssa.

– Tavoitteemme on tehdä käärmeitä, etenkin kyytä, tutummaksi ihmisille ja hälventää niihin kohdistuvia pelkoja ja ennakkoluuloja, WWF:n suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki sanoo.

Suomessa kyitä elää melkein koko maassa, mutta niiden määrät ovat vähentyneet paikoin huomattavasti rakentamisen, liikenteen ja vainon takia. Kyy ei valitettavasti ole Suomessa rauhoitettu laji, joten sen tappamisesta ei rangaista.

– Kyy ei ole aggressiivinen eläin. Jos se puree, se tekee sen vihoviimeisenä puolustuskeinonaan. Viestimme on, että kyitä kannattaa varoa, mutta vainoon ei ole syytä, Niinimäki sanoo.

Terveelle aikuiselle kyyn purema ei ole kovin vaarallinen, mutta lapsille ja vanhuksille purema voi olla riski. Kyyn purtua niin aikuisten kuin lastenkin tulee hakeutua välittömästi lääkärin hoitoon.

WWF:n Luontoliven kyykamera löytyy osoitteesta luontolive.wwf.fi/kyy/

Sääksiä odotetaan pesälle

Sääksiä, vanhalta nimeltään kalasääskiä, on seurattu WWF:n Luontolivessä jo neljänä kesänä. Tänä vuonna WWF ja luontokuvaaja Juha Taskinen veivät kameran Saimaalla sijaitsevalle pesälle jo maaliskuussa, jotta katsojat voisivat seurata pesintää emojen saapumisesta asti.

– Pesä on vielä tyhjä, mutta ei todennäköisesti kauaa. Ensimmäiset sääkset saapuvat Suomeen joskus jo maaliskuun puolella. Sääkset solmivat elinikäisen parisuhteen ja palaavat useimmiten tuttuun pesään. Katsojat pääsevät siis suurella todennäköisyydellä seuraamaan samaa paria kuin edellisinäkin vuosina, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen sanoo.

Sääksi on iso petolintu, joka luokiteltiin Suomessa vielä hiljattain silmälläpidettäväksi eli lähes uhanalaiseksi. Sääksien vaarana on etenkin metsästys niiden pitkällä muuttomatkalla Afrikkaan. Lisäksi sääksiä uhkaa pula pesäpaikoista.

Ne rakentavat pesänsä korkeille paikoille, useimmiten vanhan puun latvaan. Painava pesä tarvitsee alustakseen jykevän puun, mutta vanhat metsät ovat nykyään harvinaisia hakkuiden takia.

WWF:n Luontoliven sääksikamera löytyy osoitteesta luontolive.wwf.fi/kalasaaski/

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa