Pelastusala toivoo mökkeilijöiltä ”turvallisuussilmää” ja vastuullisuutta

Mainos[adrotate banner="3"]

Pelastustoimi ja pelastusalan järjestöt toivovat, että ihmiset kiinnittäisivät huomiota turvalliseen toimintaan omilla ja vuokramökeillä. Ensimmäinen tärkeä turvallisuusteko mökille saavuttaessa on palovaroittimien toiminnan varmistaminen.

Tulen kanssa toimiminen tai veneily ovat myös esimerkkejä tilanteista, jotka vaativat varotoimia etukäteen. Pelastusala kiittää kansalaisia siitä, että onnettomuuksia on koronakevään aikana tapahtunut tavallista vähemmän.

MAINOS

Oman toiminnan vastuullisuus on merkityksellistä asumisen turvallisuuteen liittyvissä asioissa, ollaan sitten kotona tai mökillä. 80% vammoihin johtaneista tapaturmista tapahtuu kotona ja vapaa-ajalla. Varsinkin mökkiolosuhteissa avun saaminen voi kestää, joten kaikessa toiminnassa turvallisuus ja onnettomuuksien ehkäisy on tärkeää.

– Ensimmäinen asia heti tavaroiden purkamisen jälkeen kannattaa olla oman tai vuokramökin tarkastelu ”turvallisuussilmällä”. Muuten asia helposti unohtuu, ja sillä voi vaarantaa oman tai läheisten turvallisuuden, sanoo pelastusjohtaja Peter Johansson Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Mökkiympäristössä on runsaasti aktiviteetteja halon hakkuusta onkimiseen ja trampoliinilla pomppimisesta grillaamiseen. Myös onnettomuuksia sattuu pikkuhaavoista ja nilkannyrjähdyksistä putoamisiin, hukkumisiin tai tulipaloon.

– Turvallisuuden huomioiminen kaikessa tekemisessä voi kuulostaa vaikealta, mutta loppujen lopuksi kyse on aivan tutuista asioista: kun grillaan, varmistan, että lähellä ei ole syttyviä materiaaleja ja käsillä on ainakin ämpärillinen vettä, sanoo sisäministeriön pelastusosaston pelastusylitarkastaja Jari Lepistö.

Pelastusala muistuttaa tarkistamaan ainakin nämä 10 asiaa

Palovaroittimet toimivat ja niitä on mökin joka kerroksessa.

Hätäpoistuminen onnistuu ilman avainta ja tarvittaessa ikkunan kautta nukkumatilastakin.

Alkusammutusvälineet ovat helposti saatavilla, esim. sammutuspeite ja käsisammutin.

Ensiaputarvikkeet ovat ajan tasalla.

Perehdy vuokramökillä takan, saunan ja erilaisten sähkö- ja kaasulaitteiden käyttöön.

Älä sytytä tulta palavan materiaalin läheisyydessä ja varaa vähintään ämpärillinen sammutusvettä grillin tai nuotion lähelle.

Avotuli on kielletty metsä- tai ruohikkopalovaaran aikana.

Omalla mökillä nuohous tulee tehdä kolmen vuoden välein.

Pue pelastusliivit ylle veneillessä.

Lataa 112 Suomi -sovellus puhelimeesi ja kerro läheisillesi, missä liikut maastossa.

– On ensisijaisen tärkeää, että mökissä on toimivat palovaroittimet jokaisessa nukkumatilassa ja ulosjohtavilla kulkureiteillä. Mökeissä tulisi olla myös alkusammutusvälineet ja jokaisen pitää tietää turvalliset poistumisreitit palon sattuessa.

– Myös vuokramökissä kannattaa testata palovaroittimien toiminta testinappia painamalla, sanoo johtava asiantuntija Kari Telaranta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

Telaranta suosittelee myös hankkimaan palovaroittimet, jotka on kytketty sarjaan siten, että yhden hälyttäessä kaikki hälyttävät.

– Ne eivät ole kalliita ja lähes jokainen osaa asentaa sellaisen. Palovaroittimen ääni ei välttämättä kuulu koko mökissä niin, että ihmiset siihen heräisivät. Sarjaankytkentä antaa lisää aikaa poistumiselle.

Jos onnettomuus tapahtuu, on tärkeää saada apu oikeaan paikkaan. 112 Suomi -sovellus kannattaa ladata puhelimeen, koska sen avulla soittajan sijaintitieto välittyy automaattisesti hätäkeskukseen.

Pelastusala muistuttaa ihmisiä varmistamaan korona-aikana asumisen turvallisuuden yhteisellä kampanjalla sosiaalisessa mediassa Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa aihetunnisteilla #viihdykotona ja #pelastusalayhdessä.

Kampanjassa ovat mukana sisäministeriö, aluehallintovirastot, pelastuslaitokset, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Suomen Palopäällystöliitto ja Pelastusopisto. Kampanjassa on aiemmin tuotettu Kodin vaaranpaikkojen metsästys -peli lapsiperheille ja tietoa mm. nuohouksesta ja avotulesta.

Edellinen artikkeliEläkeliiton juhlakirja lainattavissa
Seuraava artikkeliSeppo Keski-Vinkasta pitäjänneuvos