-22.3 C
Alajärvi
torstai 07.12.2023
MAINOS
MAINOS

Hiki virtasi, jalat kramppasivat ja järvi kierrettiin

19 tuntia ja 30 minuuttia. Kävellen Euroopan suurimman kraatterijärven eli Lappajärven ympäri. Aamutuimaan kohtaaminen karhun kanssa. Matkan varrella kiinnostavia tapaamisia kuntalaisten kanssa. Jalkakramppeja, kipua jalkapohjissa. Kesän kovin helle ja yhden osallistujan mukaan järkyttävä rypistys. Tällaisista aineksista oli tehty kolmen kuntajohtajan, Lappajärven Sami Alasaran, Alajärven Vesa Koivusen ja Vimpelin Sam Leijonanmielen 74-kilometrinen kävelyrupeama. Lähtö- ja maalipaikkana toimineen Hotelli Kivitipun piha-alueella nähtiin kävelyn jälkeen helpottuneita ilmeitä – matkan mukanaan tuomista tuskista huolimatta. Sekään ei haitannut, että rankanpuoleinen kesäsadekuuro oli parkkeerannut parahiksi Kivitipun ylle.

Vimpelin Katajanlahden satamassa tankattiin evästä pienimuotoisessa aamupalaverissa. Kuvanottohetkellä matkaa oli takana 27 kilometriä. Kuva: Seppo Tuomisalo

 

Helteinen sää oli muuttanut kävelyn aikataulua. Kolmikon tarkoituksena oli startata matkaan perjantaiaamuna kello 5.30. Lähtöä aikaistettiin ja matkaan lähdettiin kuusi sekuntia yli puolenyön. Takaisin lähtöpisteenä toimineessa Hotelli Kivitipussa oltiin puoli kahdeksalta illalla. Siinä vaiheessa kolmikolla oli takanaan 36 tuntia valvomista.

MAINOS

Loppuun saakka

Miehet kertoivat taipaleelta palattuaan huumorin kukkineen matkan varrella ja keskustelun soljuneen. Sam Leijonanmieli tosin paljasti, että välillä oltiin hiljaa, kun epätoivo iski. Vesa Koivunen nostaa esiin sen, että kuntalaiset ja kesäasukkaat ottivat kolmen kuntajohtajan tempauksen hienosti vastaan.
– Olimme liikuttuneita kaikesta siitä, mitä ihmiset tekivät, komppasi Sam Leijonanmieli.

74-kilometrisen kävelynsä varrella Alasara, Koivunen ja Leijonanmieli kohtasivat omien laskujensa mukaan noin sata ihmistä. Osa lähti kävelemään kuntapomojen mukana, toisten tarjotessa huoltoa.
– Joka kunnassa oli sama tilanne. Jos näin toimitaan, ei ole hätää tällä alueella, korostaa Koivunen, joka kertoo kuntapomokolmikon yhteistyön olevan tiivistä ja yhteisen kokemuksen jälkeen yhteistyötä on hyvä jatkaa samoilla linjoilla.

Matkan varrella kuultiin sellaistakin, ettei vastaavaa kävelyrupeamaa ole Lappajärven rantamilla nähty. Ja ennen starttia kuului kommentteja, että tempaus kannattaisi siirtää, eikä vähiten sään takia. Tämä kannusti kolmikkoa siihen, ettei matkantekoa voinut keskeyttää. Siitäkin huolimatta, että Sami Alasaran mukaan sekä kävelijän psyyke että keho kävivät läpi kaikki tuntemukset, joita helle ja paarmat vielä värittivät.
– Kokemus oli ihan järkyttävä rypistys. Varpaani hiertyivät ja linkkasin 50 kilometriä – mutta keskeyttäminen ei ollut vaihtoehto.

Leijonanmieli kertoo vaihtaneensa maiharinsa lenkkareihin kävelyn puolivälissä. Häntä vaivasivat siinä vaiheessa vuorokautta pohkeiden ja reisien kestokrampit. Koivusen harmina olivat kipeytyneet jalkapohjat. Helpotusta haettiin siirtymällä kovalta asvaltilta tien pientareelle.

Entä mitä seuraavaksi liikunnan saralla ja kolmikon kesken? Vesa Koivusen mukaan luvassa on iloinen yllätys.

Paljon huomiota

Kolmen kunnanjohtajan tempaus kesän kuumimpana päivänä sai paljon huomiota paitsi kuntalaisilta ja kesäasukkailta myös medialta. Yle, Maaseudun Tulevaisuus ja paikalliset mediat seurasivat matkanteon etenemistä. Kivitipussa kävelijöiden saapumista odotti monta erikoisesta tempauksesta kiinnostunutta ihmistä, jotka antoivat kolmikolle raikuvat suosionosoitukset matkanteon tauottua.

Kävelyn etenemistä oli mahdollisuus seurata ajantasaisesti Alajärven kaupungin Facebook-sivulla. Tätä tehtiin myös Kivitipun piha-alueella, jossa muiden muassa Sointu Ketola odotti kävelijöitä. Hän oli seuraamassa matkaanlähtöä keskiyöllä ja kuvaamassa kunnanjohtajia sekä lähdön että maaliintulon hetkellä.

 

Kävelytempaus kiinnosti kuntalaisia, kesäasukkaita ja median edustajia. Tietokirjailija Pepe Forsberg tuotti materiaalia kahteen eri Facebook-ryhmään.

 

Tietokirjailija Pepe Forsberg ikuisti puolestaan videokuvaa Kivitipun piha-alueelta. Videot ja kävelijäkolmikon haastattelut tulevat jakoon Facebookin Kansallispuistot tutuiksi ja Luontokohteet tutuiksi -ryhmiin.

Monipuoliset urheilutaustat

Sekä Sami Alasara, Vesa Koivunen että Sam Leijonanmieli tiedetään urheilullisiksi ja kovakuntoisiksi. Alasaralla on yleisurheilu-, lentopallo- ja jalkapallotaustaa. Hän on edustanut Suomea avantouinnin MM-kisoissa ja myös ajanut motocrossia. Polkujuoksua, suunnistusta ja hiihtoa harrastavalle Vesa Koivuselle ovat puolestaan pitkänmatkan patikat tuttuja. Hän kertoo patikoineensa toukokuussa Salamajärven kansallispuistossa 58 kilometrin matkan 11 tunnissa. Sam Leijonanmielellä on meriittejä karaten kyokushin-tyylisuunnasta, jonka EM-kisoissa hän on edustanut Suomea. Hän tunnustaa pitävänsä treenaamisesta. Kiireinen viime vuosi ja kuluvan vuoden korona-aika ovat kuitenkin rokottaneet Leijonanmielen liikuntaharrastusta.

Sami Alasaran ideoiman tempauksen tarkoituksena on myös kannustaa kuntalaisia ja kesäasukkaita liikkumaan. Nähtäväksi jää etenkin se, missä päin Suomea ja millaisessa liikuntahaasteessa kuntajohtajat tempaisevat seuraavaksi yhdessä. Rima on asetettu korkealle järviseutulaisella yhteistyöllä.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät