Maaseudun idylli avautuu Seija Kujalan juhlanäyttelyssä

Alajärven kirjastossa on elokuun ajan nähtävillä halsualaisen Seija Kujalan juhlanäyttely Maaseudun idylli.

Kujala myöntää, että vaikka hänen töitään on viime vuosina nähty lukuisissa näyttelyissä Helsingistä Kokkolaan, niin tämä näyttely on se, jonka saama vastaanotto jännittää.

MAINOS

Syynä tähän on se, että nyt Kujalan töitä on esillä ensimmäistä kertaa Alajärvellä, josta hän on lähtöisin.

– Lapsuudenkotini on Hoiskossa, olen tyttönimeltäni Keskitalo, Seija kertoo.

Vaikka Kujala on piirtänyt aina, niin öljyvärit ja maalaus tulivat hänen elämäänsä vasta Halsualle muuton jälkeen.

Maatalousyrittäjänä toimiva Kujala lähti kansalaisopiston kurssille, jossa tapasi opettajansa, Perhon Peltokankaalta olevan Olga Melet-Pajuojan.

Olgan opissa Seija alkoi maalata öljyväreillä ja löysi oman tyylinsä. Seija kiittääkin opettajaansa, joka itse on valmistunut Pietarin yliopistosta taidepedagogiksi, tärkeäksi tuekseen ja neuvonantajakseen.

Seija Kujalan töitä on ollut esillä paitsi kansalaisopiston näyttelyissä, Olgan tukemana myös muutaman muun taiteilijan kanssa yhteisnäyttelyissä niin Helsingissä Hietsun Paviljongissa kuin Kokkolassa ja Vetelissäkin.

Nyt keväällä 50 vuotta täytettyään Seija päätti pitää omia yksityisnäyttelyjään. ”Maaseudun idylli”-juhlanäyttely koostuu Seija Kujalan maaseutuaiheisista öljyvärimaalauksista, paljolti hänen lempiaiheistaan lehmistä. Mukana näyttelyssä on myös kotiranta Hoiskosta.

Seija maalaa realistista, yksityiskohtaista taidetta, jota hän pitää hyvin haastavana lajina. Hän myös pyrkii jokaisessa taulussaan oppimaan aina jotain uutta.

– Kaikki tauluni aiheet ovat todellista, omista valokuvistani maalattuja, ainoana poikkeuksena näyttelyssä oleva taulu leijonasta, jonka maalasin eri tekniikkaa opiskellessani.

Seija Kujalan tauluissa toistuvat maaseudun ja luonnon kuvat, ja ennen muuta lehmät ja niiden vasikat. – Meillä on emolehmätila ja pidän lehmistä todella paljon. Haluan taulujeni myötä tuoda lehmien elämää tutuksi muillekin.

Kujalan tilalla emolehmät laiduntavat neljästä viiteen kuukautta vuodessa ja vasikat ovat emojensa kanssa laitumella koko kesän.

– Haluan näyttää tauluissa elävää maaseudun elämää ja sen tarjoamia elinmahdollisuuksia.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Exit mobile version