MAINOS

Voitettu pronssi maistuu makealle

Vimpelin Veto palasi miesten Superpesiksessä mitalikantaan voitettuaan ratkaisevassa pronssiottelussa tuplamestaruutta puolustaneen Joensuun Mailan.

Paras kolmesta -systeemillä pelatussa pronssiottelusarjassa JoMa voitti ensimmäisen ottelun, mutta voitontahtoinen ja mitalin itselleen halunnut Veto näytti venymis- ja iskukykynsä kahdessa seuraavassa ottelussa. Pronssimitalit lähtivät Joensuun Kerubi Stadionilta Vedon matkaan lukemin 1–2k (3–5, 3–1, 0–0 5–6).

MAINOS

Ratkaiseva pronssiottelu oli kolmituntinen trilleri, joka huipentui neljään kotiutuslyöntikilpailuun. Ensimmäisen viiden parin jälkeen tilanne oli 1–1, seuraavan kolmen parin jälkeen 3–3 ja näitä seuranneiden kolmen parin jälkeen 4–4.

Joensuun Mailan Henri Litmanen löi neljännessä kotarissa isännät 5–4-johtoon. Vedon tasoittavalla Janne Mäkelä kotiutti Mikko Kanalan.

Matias Rinta-aho löi pronssimitalit Vedolle ratkaisseen juoksun neljännessä kotiutuslyöntikilpailussa.

Ottelun sankariksi nousi Matias Rinta-aho, joka löi toisinnon toisen välieräottelun ratkaisustaan eli välilyönnin kolmoskopparin eteen.

Vetolaiset iloitsivat juoksusta, joensuulaiset palosta. Päätuomari Jaakko Kuronen ei epäröinyt hetkeäkään, vaan nosti kätensä tuodun juoksun merkiksi.

Voittojuoksun toi Jere Saukko, joka oli iskenyt ottelun avausjaksolla kunnarin tyhjään kenttään niin ikään jakson voittojuoksun arvoisesti.

– Oli käytännössä vaikea lyödä pinnaa ja oli pakko lyödä palloa väliin. Siellä ei sinänsä paikkoja ollut – ja niin pitää ollakin tiukkaa näissä peleissä. Minä löin tilanteessa omaa vahvinta lyöntiäni, kertasi Rinta-aho voittojuoksun syntyä pronssimitali kaulassaan.

Sitkeä Veto

Viime kauden päätteeksi pronssiottelussa pettymään joutunut Veto oli kauden ennakkoveikkailuissa aseteltu viidennen sijan tuntumaan.

Kauden 2019 joukkueesta olivat poissa uransa lopettanut lukkari Janne Heimonen, seuraa kymmenen kautta edustanut ja Pattijoelle siirtynyt Sami Haapakoski sekä kokenutta kaartia edustava Teemu Isoketo, joka pelasi lähes koko kauden Vedon suomensarjajoukkueessa. Heidän tilalleen Veto löysi uusia vastuunkantajia.

Etenijäjokerina pelannut Mikko Vihriälä ihastutti ennakkoluulottomilla kentällemenoillaan ja nopeudellaan, ja toi runkosarjassa pelaamissaan 24 ottelussa 19 juoksua.

Ville Takala pelasi muiden muassa kakkosvahtina ja täksi kaudeksi Superpesis-rinkiin nostettu Juho Heikkala oli joukkueen vakiokalustoa heinäkuun 14. päivänä pelatusta Kankaanpää-kotiottelusta lähtien. 18-vuotias veteliläinen pelasi varmasti etenkin ulkokentällä, eikä hätkähtänyt kovissakaan paikoissa.

– Ajattelin alkukaudesta, että pelaan suomensarjaa, mutta sainkin pelata Superpesistä koko kauden. Olen kehittynyt kauden aikana taktisella puolella, kun on mietitty, että millaisia lyöntejä vastustaja lyö ja miten sen pelaa pois.

Vedon peliä kaksi kautta johtanut Markku Hylkilä kertoi voitokkaan pronssiottelun kuvastaneen Vedon koko kautta.

– Ei ole aina ollut helppoa, mutta olemme kehittyneet paljon ja olleet sitkeitä. On älyttömän hieno juttu, että saadaan työlle konkreettinen palkinto.

11 sopimusta

Vetoa ratkaisevaan pronssitaistoon lähti kannustamaan useamman kymmenen hengen fanijoukko. Kun Vedon pronssijoukkue saapui Vimpeliin, mitalia ja mitalisteja juhlistettiin ilotulituksella. Veto voitti lauantaina 11. mitalinsa miesten Superpesiksessä 2000-luvulla.

Tällä hetkellä Vedolla on tällä voimassa 11 pelaajasopimusta Superpesis-pelaajien kanssa. Sopimuksia vailla ovat ratkaisevassa pronssipelissä neljä juoksua lyönyt Janne Mäkelä, kaksi kautta Vetoa edustanut Viljo Sillanpää, Matias Rinta-aho, loppukaudeksi paluun Superpesis-joukkueen sieppariksi tehnyt Tuomo Lönnmark sekä nuorta kaartia edustavat Antti Kortteenperä ja Aleksi Rantala.

Myöskään kauden 2020 pelinjohtajilla ja valmentajilla eli Markku Hylkilällä, Ismo Ankkurilla ja Petri Heikkisellä ei ole ensi kaudeksi sopimusta Vedon kanssa.

– Sopimustilanne alkaa selvitä lähiviikkojen aikana, kertoo Vedon toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Kujala.

Kausi oli Vedolle – kuten muillekin pääsarjajoukkueille – ottelutahdiltaan tiivis. Vielä keväällä oli epävarmaa, että pelataanko kautta ollenkaan koronan takia.

24 ottelua käsittänyt runkosarja alkoi vasta heinäkuussa. Seuroille tilanne oli haastava, sillä otteluita ei voitu pelata kokoontumisrajoitusten takia missään vaiheessa täysille katsomoille ja osa lipputuloista jäi saamatta.

Veto otti varainhankintakeinokseen esimerkiksi tavarahuutokaupan ja maaliskuussa myytiin lippupaketteja toukokuussa pelaamatta jääneisiin otteluihin.

Virpi Poikelin

MAINOS
Exit mobile version