-3.4 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Arvokas kissa Eläinten viikon teemana – Alajärven Tassutiimin kautta kotia etsivät kymmenet kissat

Alajärven tassutiimin tarina alkoi 3,5 vuotta sitten ja sen jälkeen sen kautta on uuden kodin löytänyt sadat kissat.

Parhaillaan käynnissä oleva valtakunnallinen Eläinten viikko kiinnittää teemassaan huomion arvokkaaseen kissaan.

MAINOS

Kissa on touhukas ja oppivainen, sen kyvyt ja taidot ihastuttavat ja se on lemmikkinä hurmaava. Kissa ansaitsee arvostusta. Se ansaitsee hyvää hoitoa, laadukasta ravintoa ja lajille sopivia aktiviteettejä, kuten kaikki muutkin ihmisen vastuulleen ottamat eläimet.

Kissa on kuitenkin eläimenä melko väärinymmärretty ja lemmikeistä kenties kaltoinkohdelluin. Suomessa hylätään joka vuosi vähintään 20000 kissaa ja kissat ovat suomalaisia eläinsuojelijoita eniten työllistävä eläinlaji.

– Meillä Alajärven Tassutiimissä on tällä hetkellä noin 70 uutta kotia kaipaavaa kissaa. Hetken tilanne näytti jo paranevan, mutta pian määrä oli taas sama, kertoo yhdistyksen aktiivi ja Kissalaa Lehtimäellä pitävä Karoliina Takamäki.

– Kesäkausi on kissojen kanssa aivan järkyttävää aikaa, niitä tulee jatkuvasti lisää, kun entisille löytyy koteja.

Usein ajatellaan, että Tassutiimin kautta voi löytää lemmikiksi vain villin tai puolivillin, aran kissan. Se ei kuitenkaan pidä paikkansa, sillä vaikka osa kissoista on vähän arempia, niin kotia etsii tälläkin hetkellä mm. kymmenittäin kesyjä pentuja.

– Harvoin meille tulee ihan villejä kissoja, sillä nehän eivät ihmiselle edes näyttäydy, Karoliina toteaa.

Tassutiimille tulleiden kissojen kohdalla pyritään aina toimimaan eläimen etu edellä. Niinpä jos eläinlääkäri toteaa kissasta, että se on sairas eikä parane, tai että se ei voi elää kivutonta elämää, annetaan kissalle eutanasia.

Villikissojen kohdalla pyyhettä ei heitetä kehään heti ensi sähinästä, vaan villiintynyt kissa laitetaan seurantaan asiantuntevaan sijaiskotiin. Kissaa tarkkaillaan kesyyntymisseurantalomaketta täyttäen. Jos kissa edistyy kohtuullisessa ajassa, on sen ennuste hyvä.

Sijaiskoteja Tassutiimillä on noin 20 ja kissoja tulee Alajärveltä, Vimpelistä sekä lähikunnista koko Järviseudun alueelta. Löytölän kautta Tassutiimille on Alajärveltä ja Vimpelistä tullut tänä vuonna 17 kissaa ja 80 suoraan omistajilta.

– Omistajilta kissoja tulee, kun jonkun kissamäärä on kasvanut liikaa. Joskus kissojen omistaja huomaa itse, ettei voi huolehtia kaikista eläimistä, joskus avunpyyntö tulee omaisilta tai naapureilta.

Karoliina itse on toiminut Tassutiimissä reilut kolme vuotta, ensin sijaiskotina ja pian hänet jo valittiin hallitukseen. Vuosi sitten Takamäen vanhaan navettaan rakennettiin yhdistykselle Kissala, johon saatiin talkooapua ja osin materiaaliapua yhdistykseltä.

Nyt Kissala tarjoaa neljä erillistä paikkaa kissoille, mikä on tärkeä väliaikaisratkaisu monen kissan kohdalla.

Aina välillä kissa on saatava ennen sijais- tai pysyvään kotiin menoa hetkeksi eristyksiin. Lisäksi Kissala tarjoaa hätämajoitusta kissoille silloin, kun niille ei heti löydy sijaiskotia joka ne voisi vastaanottaa.

– Kissalan avulla voimme ottaa kissoja vastaan nopeammalla aikataululla kuin ennen ja saamme tarvittaessa eristettyä kissoja, joilla voi olla tarttuvia tauteja.

Kissaliveä ja lahjoituksia

Eläintenviikolle yhdistys oli kaavaillut myyjäistapahtumia, mutta päätään nostanut koronaepidemia laittoi myyjäissuunnitelmat tältä erää jäihin.

Kissoista ja niiden elämästä halutaan kuitenkin tiedottaa kaikille kiinnostuneille ja niinpä lauantaina 10.10. on luvassa kissalive, jossa voi kysyä Tassutiimin väeltä ja kysymyksiin saa heti vastauksen.

Valitettavasti Kissalassa ei toimi nettiyhteys, mutta kissojakin varmasti livelähetykseen saadaan, joten kannattaa olla kuulolla!

Myyjäisten avulla oli lisäksi tarkoitus kerätä varoja Tassutiimin toimintaan, mutta koska myyjäisiä ei nyt voida pitää, muistuttaa Karoliina kaikkia kissojen ystäviä mahdollisuudesta lahjoittaa yhdistykselle.

Rahalahjoituksiin löytyy ohjeet yhdistyksen nettisivuilta ja tavaralahjoituksiin löytyy pisteet Lehtimäeltä, Alajärveltä ja Vimpelistä. Lehtimäellä pisteet oat S-Marketissa, Nettopuodissa, Kesäniemen kaupalla ja apteekissa, Alajärvellä Tokmannilla, Halpa-Hallissa ja Apteekissa ja Vimpelissä K-Market Vedossa sekä Apteekilla.

Lahjoituksena tervetullutta on niin kissanruoka, tarvikkeet, hiekka, kuljetuskopat, loukut, matot ja vaikkapa riistakamerat! Yhden sellaisen yhdistykselle lahjoitti taannoin Japo!

– Vaikka kissojen arvostus ei edelleenkään tunnu juuri kohentuneen, niin on hienoa että Tassutiimi tunnetaan ja siihen osataan ottaa yhteyttä, Karoliina sanoo.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät