-14 C
Alajärvi
perjantai 19.4.2024
MAINOS

Soinin 4H -yhdistyksen MuoviSampo on nyt saanut laajempaa jatkoa

MuoviSampo-sovellus: Digitaalinen materiaaliputki kiertotalouden toimijoille -hanke on alkanut. Hankkeessa kuluttajien palkitsemiseen hyödynnetään Soinin 4H-yhdistyksen kehittämää MuoviSampo -kierrätysjärjestelmää.

Hankkeessa kehitetään nyt MuoviSampo -kierrätysjärjestelmää, jonka avulla selvitetään pakkausmuovijakeiden erilliskeräyksen toimivuutta.

MAINOS

Erilliskeräyksellä pyritään lisäämään paikallisen muovinkierron edellytyksiä. Kuluttajien muovinkierrätystä tuetaan mobiilisovelluksella ja panttijärjestelmällä.

Hankkeen myötä uudistettua järjestelmää pilotoidaan ympäri Etelä-Pohjanmaata ja kerätyn muovin jalostettavuus arvioidaan. Hanke jatkuu 30.6.2022 asti.

Muovi on pakkausmateriaalina syystäkin hyvin käytetty. Muovien ominaisuuksia on helppo muokata. Muovi on kevyttä ja kestävää. Se eristää hyvin kosteutta ja ilmaa, mikä parantaa esimerkiksi ruokien säilyvyyttä ja vähentää siten ruokahävikkiä.

Käytön jälkeen päätyy pakkausmuovi kuitenkin edelleen turhan usein polttoon tai jopa luontoon, jossa siitä vapautuu mikromuoveja ja hiilidioksidia.

Luonnossa muoviroska aiheuttaa myös terveyshaittoja eläimille, jotka saattavat vahingossa syödä muovia tai jäädä siihen jumiin.

Kestomuoveja voidaan sulattaa ja muovata uudelleen useita kertoja. Näin esimerkiksi jo käytetystä elintarvikemuovipakkauksesta voidaan valmistaa uusia muovituotteita. Kun muovia uusiokäytetään, vähenee muoviroskan määrän lisäksi myös tarve käyttää neitseellisiä raaka-aineita muovin valmistukseen.

Viime vuosina muovinkierrätyksen noustua pinnalle ja keräysastioiden yleistyttyä, muovinkeräyksen ongelmien painopiste on siirtynyt keräysmäärästä käsittelykapasiteettiin.

Suomen ainoa kuluttajamuovipakkausten käsittelylaitos ei enää kykene käsittelemään kaikkea Suomessa kerättyä kuluttajamuovipakkausjätettä. Uudet käsittelylaitokset vaativat mittavia investointeja ja varmuutta tulevasta poliittisesta linjasta.

MuoviSampo -sovellus: digitaalinen materiaaliputki kiertotalouden toimijoille -hankkeessa kokeillaan paikallisen muovinkierron mahdollisuuksia muovijakeiden erilliskeräyksellä.

Erilliskeräyksellä pyritään vähentämään myöhempää tarvetta monimutkaisille lajitteluprosesseille. Tämä mahdollistaa paikallisen muovinkierron ilman mittavia investointeja käsittelyinfrastruktuuriin.

Kun muovi kiertää paikallisesti myös kuljetuskustannuksissa ja päästöissä säästetään. Näin muodostuneet säästöt lajittelu- ja kuljetuskustannuksissa mahdollistavat kuluttajan palkitsemisen näkemästään vaivasta.

Hankkeessa kuluttajien palkitsemiseen hyödynnetään Soinin 4H-yhdistyksen kehittämää MuoviSampo -kierrätysjärjestelmää. Järjestelmä on niittänyt valtakunnallista mainetta ja kunniaa. Se palkittiin vuonna 2019 Sitran maapalloliiga-kilpailun parhaana kokeiluna.

MuoviSampoon kuluttajat saattoivat palauttaa kaikenlaista pakkausmuovia panttia vastaan. Lisäksi oli määritelty tietyt pakkaukset, joista hyvitettiin suurempi pantti. Pantti kuitattiin selainpohjaiseen sovellukseen henkilökohtaiselle ”panttitilille”.

Panttitililtä pystyi maksamaan esimerkiksi kaupassa osan ostoksistaan. Kokeilun menestyksestä huolimatta, MuoviSampo -toimintaperiaate ei ole vielä jalkautunut pysyväksi toimintamalliksi. Järjestelmä vaati paljon henkilökuntaa, eikä ollut sellaisenaan yleistettävissä.

Uudessa hankkeessa kehitetään käytössä ollutta mobiilisovellusta ja pyritään järjestelmän automaattisuuden ja yleistettävyyden lisäämiseen.

Sovellukseen lisätään uusia kierrätyksessä auttavia ominaisuuksia ja sitä testataan muovinkeräyspilotoinnein Kauhavalla, Kurikassa ja Soinissa.

Hankkeen aikana kerätty muovi toimitetaan paikalliselle muovituotteiden valmistajalle, jonka käsissä se saa uuden elämän. Samalla keräysmuovin jalostettavuus arvioidaan.

Hanke on Seinäjoen ammattikorkeakoulun koordinoima ja sitä toteutetaan yhteistyössä paikallisten jäteyhtiöiden, kuntien, Soinin 4H -yhdistyksen ja muovinkierrätyksestä kiinnostuneiden yritysten kanssa.

Pirkanmaan liitto on myöntänyt hankkeelle rahoitusta Euroopan aluekehitysrahaston kestävää kasvua ja työtä -ohjelmasta. Lisäksi Kurikan, Kauhavan, Lapuan, Ilmajoen ja Soinin kunnat, sekä Soinin 4H -yhdistys tukevat hanketta. Hanke jatkuu 30.6.2022 asti.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät