Majakka-hanke osoitti hyötynsä Evijärvellä ja Lappajärvellä

Mainos[adrotate banner="3"]

Lokakuun lopussa päättynyt kolmivuotinen Majakka-hanke on osoittautunut tarpeelliseksi ja hyödylliseksi sekä Evijärvellä että Lappajärvellä.

Kunnissa ollaan tyytyväisiä työllistettyjen määrään ja hankkeen asiakkaat arvostavat kuntiin jalkautuvaa palvelua ja henkilökohtaisen tuen saamista työnhakutilanteessa. Kunnissa iloitaan siitä, että hanke on todennäköisesti saamassa jatkoa alueilla, johon työllisyyteen liittyvä kuntakokeilu ei yllä.

MAINOS

Hanke onnistui kolmena toimintavuotenaan auttamaan kohti työllistymistä tai opintoja lähes sata kertaa. Toimenpiteistä opintoihin suuntautui n. 20 prosenttia ja eripituisia työllistymisiä oli n. 80 prosenttia. Asiakkaita oli vuosina 2017-20 yhteensä 108.

Keskimääräisesti toimenpiteet siis kohtasivat lähes jokaista hankkeen asiakasta, vaikka sama henkilö saattoikin osallistua useampaan palveluun.

Asiakas saattoi olla ensin työkokeilussa ja sitten palkkatuetussa työssä tai ensin työvoimapoliittisessa koulutuksessa, jonka ansiosta myöhemmin työllistyi.

Pienehkö määrä asiakkaita muutti pois paikkakunnalta, siirtyi eläkkeelle tai ohjautui terveydenhuollon palveluihin. Hankkeen projektipäällikkönä ja työvalmentajana toimi Evijärvellä ja Lappajärvellä Aino Alppinen.

Hankkeen asiakkuuden tavoiteaika oli kuusi kuukautta, jonka kuluessa asiakkaalle pitäisi löytyä joko työtä, työkokeilupaikka tai koulutuspaikka.

Aina puoli vuotta ei riitä ratkaisun hakemiseen. Toisaalta määräaikaiset työpestit tekivät sen, että asiakas saattoi palata hankkeeseen useaan kertaan.

Ratkaisuna työ tai opiskelu

Majakka oli Etelä-Pohjanmaan TE-toimiston rahoittama hanke, jonka toiminta-alueeseen kuuluvat Evijärvi ja Lappajärvi. Hankkeessa on ollut asiakkaita tasaisesti kummastakin kunnasta.

Työvalmentaja tapaa asiakkaitaan kummassakin kunnassa henkilökohtaisesti tavoitteenaan löytää asiakkaalle paras mahdollinen ratkaisu. Lopputulema voi olla työllistyminen työkokeiluun, palkkatuettuun työhön tai toistaiseksi voimassaolevaan työsuhteeseen.

Kouluttautuminen voi puolestaan toteutua työvoimapoliittisena koulutuksena tai omaehtoisina opintoina, joita myös voidaan sovitusti suorittaa työmarkkinatuella.

– Pidämme Evijärvellä tärkeänä sitä, että pystymme tarjoamaan omassa kunnassamme työllistymispalveluja kuntalaisillemme, koska lähimpään TE-toimistoon on täältä matkaa. Hanke on meidän näkökulmastamme onnistunut hyvin tavoitteissaan, toteaa Evijärven kunnanjohtaja Mikko Huhtala.

Syyskuussa Evijärvellä oli 57 työtöntä, joista 24 oli yli 50-vuotiaita. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 5,3 prosenttia.

Lappajärven 83 työttömästä 40 oli yli 50-vuotiaita. Työttömien osuus työvoimasta oli seitsemän prosenttia. Alle 25-vuotiaita työnhakijoita oli Lappajärvellä seitsemän, Evijärvellä ei yhtään.

Evijärvellä lomautettuja oli syyskuussa 14 ja Lappajärvellä 15. Koronan seurauksena lomautettujen määrät nousivat kesällä, mutta syksyä kohti mentäessä trendi on ollut laskeva.

– Olemme ottaneet tyytyväisinä vastaan tiedon, että Majakka-hanke on saamassa jatkoa. Lappajärvi ja Evijärvi eivät kuulu kuntakokeilualueeseen, ja meille on tärkeätä voida tarjota kasvokkain tapahtuvia työllistymispalveluja kunnissamme jo tässä vaiheessa, sanoo Lappajärven kunnanjohtajan Sami Alasara.

Edellinen artikkeliJälleen yksi uusi tartunta ulkomailta
Seuraava artikkeliKoronavirustartuntojen määrä lisääntyi yhdellä