-11.3 C
Alajärvi
torstai 30.11.2023
MAINOS
MAINOS
MAINOS

Eija-Liisa Keskinen jatkaa Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtajana

Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piirin keväältä koronan vuoksi siirtynyt kevätkokous sekä syyskokous pidettiin samana päivänä Seinäjoella 12.11. Kokouksessa oli mukana kaikkiaan 90 henkilöä.

Osa edusti valtakirjan avulla oman yhdistyksensä edustajia, kokonaisäänimäärä oli 115. Äänestyksiin ei kuitenkaan päädytty.

Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piirin keväältä koronan vuoksi siirtynyt kevätkokous sekä syyskokous pidettiin samana päivänä Seinäjoella. Osallistujia oli kaikkiaan 90.

Kokous hyväksyi vuoden 2019 toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen sekä vuoden 2021 toimintasuunnitelman ja tulosarvion.

MAINOS

Kuten tiedossa on, korona aiheuttaa runsaasti huolta ja haasteita Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piirin eri yhdistysten toiminnassa nyt ja varmaan myös ensi vuonna. Suuri huoli kokousväellä on jäsenkunnan fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista ja toimintakyvystä.

Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtajana valittiin jatkamaan Eija-Liisa Keskinen EL Lehtimäen yhdistyksestä.

Piirihallituksessa erovuorossa määrävuosien jälkeen Järviseudun alueelta olevan Matti Kuusisaaren tilalle valittiin Matias Keto (EL Lappajärvi). Muut erovuoroiset: Järviseudun alueelta Erkki Ammesmäki (EL Vimpeli), Kyrönmaan alueelta Antti Hirvilammi (EL Ylistaro), Pohjoiselta alueelta Kirsti Kallio (EL Lapua) ja Tauno Ikola (EL Alahärmä) sekä Seinäjoen alueelta Tarja Katila (EL Peräseinäjoki) valittiin uudelleen piirihallitukseen.

Eläkeliiton liittokokous pidetään Tampereella 8.-9.6. Liittokokouksessa valitaan liittovaltuusto, johon Etelä-Pohjanmaalta Eläkeliiton suurimpana piirinä asettaa ehdokkaaksi kymmenen edustajaa.

Valituiksi tulivat: Järviseudun alueelta Matti Kuusisaari (EL Evijärvi), Kuusiokuntien alueelta Eeva Huhtala (EL Alavus) ja Ahti Leskinen (EL Ähtäri), Kyrönmaan alueelta Hilkka Kankaanpää (EL Laihia) ja Anna-Liisa Ruutiainen (EL Maalahti), Pohjoiselta alueelta Pirjo Puronvarsi (EL Alahärmä), Seinäjoen alueelta Pekka Mannila (EL Jalasjärvi) ja Tarja Katila (EL Peräseinäjoki), Suupohjan alueelta Aulis Ranta-Muotio (EL Teuva) ja Kalevi Kytövaara (EL Kurikka).

Kokouksen aluksi piirihallituksen varapuheenjohtaja Erkki Ammesmäki luovutti hopeiset ansiomerkit Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piirin toiminnantarkastajille Heikki Lautamäelle ja Kaarlo Katajistolle. Kaarlo Katajisto kiitti ansiomerkkien saajien puolesta.

Niin ikään Tasavallan presidentin myöntämät Suomen Valkoisen Ruusun kunniamerkit luovutettiin piirin puheenjohtajalle Eija-Liisa Keskiselle, Sirkka Wiitalähteelle ja Eero Nurmelalle. Sirkka Wiitalähdet kiitti merkin saajien puolesta.

Kokousten kannanotto käsitteli omaishoidon tuen verovapautta todeten, että omaishoito on yhteiskunnan halvin hoitomuoto. Lisäksi se on myös inhimillisin hoitomuoto. Hoidettava saa viettää aikansa tutussa elinympäristössä ja vierellä koko ajan tutut henkilöt.

Omaishoidon houkuttelevuuden lisäämiseksi olisi tarjottava palkkiot verovapaana. Omaishoidontuki on STM:n päätöksellä 1.1.2020 alkaen 408,09-816,18 euroa, tästä kuitenkin verot vievät vähintään yhden kolmanneksen ja käteen jäävä summa muuttuu todella pieneksi.

Intervallipäivät maksavat usein enemmän kuin on omaishoitajan nettopalkka. Varsinkin silloin, kun omaishoitaja on vielä yhteiskunnallisesti aktiivinen henkilö. Vastaavasti hoitokustannukset kevyessä hoidossa ovat keskimäärin 120 euroa päivä ja vaativimmillaan keskimäärin 360 euroa päivä.

Nämäkin summat todentavat sen, miten yhteiskunnalle edullisesta hoitomuodosta on kysymys. Yhteiskunta säästäisi todella paljon, jos omaishoidontuen houkuttavuutta lisättäisiin palkkion verovapaudella.

Kevätkokouksen puheenjohtajana toimi Saara Ijäs Seinäjoelta ja syyskokouksen puheenjohtajana Erkki Vainionpää Töysästä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät