7.1 C
Alajärvi
keskiviikko 04.10.2023
spot_img
MAINOS

Järviseudun Kotitalouskonehuolto korjaa vankalla ammattitaidolla

Alajärvellä sijaitseva Järviseudun Kotitalouskonehuolto on korjannut kodinkoneita ja -laitteita jo vuodesta 1993. Yrittäjä Hannu Åby tekee työtä varsin laajalla alueella, noin 70 kilometrin säteellä eri suuntiin Alajärveltä. Mukaan mahtuu aika monta kuntaa.

Åby on ollut alalla jo kauan, paljon pidempään kuin on ollut yrittäjänä. Nuorena miehenä hän opiskeli ensin sähköalaa, mutta se ei silloin lyönyt leiville, joten ajokortti-iässä hän suuntasi Lahteen kodinkonehuolto-kurssille.

Kurssin jälkeen Åby oli useamman vuoden vieraan palveluksessa, ennen kuin perusti oman yrityksen.

MAINOS

Vuonna 1993 Åbyn aloittaessa omaa yritystään olivat kodinkoneet vielä mekaanisia ja rauta-aineita oli niitä valmistaessa käytetty enemmän. Koneet myös kestivät eri tavalla kuin nykyisin.

Alkuvuosina Åbya työllistivät eniten kylmälaitteiden asennukset ja huollot, mutta jo 1998 kuvaan astuivat myös ilmalämpöpumppujen asennukset.

– Aluksi ilmalämpöpumput olivat todella hintavia, eikä tekniikkakaan ollut yhtä hyvää kuin nykyään. Vasta 2000 -luvun puolella asiakkaiden kiinnostus kasvoi niiden osalta suureksi ja ilmalämpöpumppuja asennettiin paljon aina vuoteen 2008 saakka.

– Talouden laskiessa alamäkeen innostus hieman väheni, mutta edelleenkin niitä asennetaan tasaista tahtia.

Åby kertoo, että nykyisin ilmalämpöpumppuja laitetaan paljon myös viilennyksen vuoksi, ei siis enää pelkästään lämmityksen takia.

Kodinkoneissa kehitys on Järviseudun Kotitalouskonehuollon toiminta-aikana ollut huimaa. 2000-luvun puolella elektroniikka tuli kodinkoneisiin ja asiakkaan valittavana on nyt monenlaista toimintoa koneessaan.

Samalla myös vianetsintä on helpottunut, koska monet koneet ilmoittavat ongelmien tullessa vikakoodia. Tämä vikakoodi onkin tärkeä ottaa ylös, samoin koneen mallinumero, jonka jälkeen voikin jo soittaa kodinkonehuoltoon ja kertoa, millaiset oireet koneella on.

– Aika paljon pystyy viasta päättelemään, kun tietää millainen kone on kyseessä ja mitä vikakoodia se antaa. Ilman vikakoodiakin pystyy oireiden perusteella usein päättelemään pitkälle mistä on kyse, Åby sanoo ja muistuttaa, että laadukasta konetta kyllä kannattaa korjata.

– Iso osa kodinkoneiden korjauksista maksaa vain sadasta kahteen sataan euroa, riippuen tietysti siitä miten paljon tulee matkakuluja.

Milloin kodinkoneen korjaaminen sitten kannattaa? Takuuaikana totta kai ja Åby tekeekin takuukorjaukset kaikille merkeille. Asiakkaan ei tarvitse olla yhteydessä edes myyjäliikkeeseen, vaan kodinkoneen hajotessa takuuaikana voi ottaa yhteyttä suoraan Järviseudun Kotitalouskonehuoltoon.

Åby kertoo, että halvimpien kodinkoneiden ostointo tuntuu ihmisiltä haihtuneen ja on huomattu, että laadukkaampi kone kestää kauemmin ja on yleensä myös energiatehokkaampi. Laadukkaampi kone kannattaa todennäköisemmin myös korjata silloin, kun siihen tulee vika.

– Kodinkoneisiin löytyy varaosat hyvin siihen saakka, kun ne tulevat kymmenen vuoden ikään, Åby sanoo ja toteaa, että kuitenkin esimerkiksi hyötyjäteasemilla näkee harmillisen paljon melko uusiakin koneita. – Toki oikein kovalla käytöllä olleita koneita ei ihan kymmenen vuoden ikään saakka kannata korjata, hän muistuttaa.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät