70-vuotias SPR Alajärven osasto tarjoaa ystävän käden ja on läsnä hädässä

SPR:n pakolaisteltassa on tuotu tutuksi rasismin vastaista toimintaa.
Mainos[adrotate banner="3"]
Kuva parin vuosikymmenen takaa. Heli Levämaa ja Kirsti Osala SPR:n Alajärven osaston tapahtumassa.

Suomen Punaisen Ristin osaston tehtävänä paikkakunnalla on johtaa Punaisen Ristin toimintaa ja olla näkyvä vaikuttaja. Uusimman toimintalinjauksen mukaisesti tehtävänä on tuoda iloa, ylläpitää toivoa ja vahvistaa luottamusta.

Suomen Punaisen Ristin Alajärven osaston perustamisesta tulee joulukuun lopussa kuluneeksi 70 vuotta.

MAINOS

Osastoa oli perustamassa 30 aktiivin joukko 28.12.1950. Ensimmäisessä kokouksessa tammikuussa puheenjohtajaksi valittiin rovasti J. Laurila ja varalle kauppias Viljo P Kotkaniemi.

Ensiapuryhmässä on kahdeksan päivystysluvallista ja uudet harrastajat ovat tervetulleita mukaan toimintaan!

Toimintasuunnitelmaan kirjattiin jäsenkeräys ja mahdolliset kotisairaanhoidon kurssit sekä ompeluseuratoiminta yksin tai yhdessä Mannerheimliiton kanssa. Myös ohjelmallista juhlatilaisuutta suunniteltiin jo saman vuoden syksylle.
Talousarvio päätyi 7500 markan loppusummaan.

Vuoden 1956 tilastossa Alajärven väkimäärä oli 9710 henkilöä ja osaston jäsenmäärä oli 242. Kyläkerhoissa oli jäseniä 73, pidettiin elokuvatilaisuuksia ja järjestettiin terveyspäiviä.

Osaston toiminta on vuosikymmenten vieriessä vaihdellut ja muuttunut, jotain on jäänyt pois ja toista tullut tilalle aina tarpeen ja toimijoiden jaksamisen mukaan.

Jo vuonna 1961 aloitettiin ensiapukurssit, joista ensimmäisellä oli peräti 18 osallistujaa. Verenluovutustilaisuudet aloitettiin 1965 ja osastolle hankittiin oma sairasauto 1962. Sitä pidettiin vuoteen 1972 saakka. Sairaalan kanttiini oli osaston vastuulla vuosien ajan.

Viime vuosikymmenten aikana osastolle perustettiin ensiapuryhmä ja aloitettiin ystävätoiminta, jotka tänäänkin toimivat aktiivisesti ja ovat tärkeitä toiminnan perusrunkoja.

Myös keräystoimintaa osastolla on ollut ja on monessa eri muodossa. Esimerkiksi vähävaraiset lapsiperheet saavat tukea Hyvä Joulumieli -keräyksen kautta ja vuosittain järjestetään Nälkäpäivä -keräys katastrofirahaston kartuttamiseksi, josta avustetaan mm. tulipalon uhreja.

Uusia toimijoita tarvitaan

Viimeisen vuosikymmenen aikana toimintaan ovat tulleet mukaan EU-ruokajaot. Moni toiminta on nyt koronan vuoksi tauolla tai muuttunut, esimerkiksi asiointi- ja puhelimitse tapahtuva keskusteluapu ovat uutta toimintaa ystäväpalvelussa.

Kasvokkain tapahtuva ystävätoiminta on tauolla samoin kuin myös Ikäihmisten harrastekerhot Kaupinkartanossa. Viime vuonna ensimmäisen kerran järjestetty joulukahvila saanee jatkoa sitten, kun se taas on mahdollista.

– Olemme yrittäneet löytää uudenlaisia toimintamuotoja ja yhteistyömahdollisuuksia muiden järjestöjen kanssa, kertovat osaston nykyinen puheenjohtaja Tarja Åkerman ja varapuheenjohtaja, sihteeri ja ystävävälittäjä Raija Hankaniemi.

Paalijärven kohtaamispaikka on nyt koronatauolla, mutta viime vuonna kokoonnuttiin säännöllisesti.

– Osasto on ollut aktiivisesti mukana järjestämässä suurta Järjestömarkkinat-tapahtumaa, Pisara -valmiusharjoitus organisoitiin yhteistyössä kaupungin, seurakunnan sekä pelastustoimen kanssa. Olemme mukana Vapepan aluetoimikunnassa.

– Suosittu Nallesairaala on järjestetty muutaman kerran Rokulipäivien yhteydessä. Teemme opetus- ja valistustyötä mm. kouluvierailuilla sekä rippikoululeireillä.

Raija ja Tarja kertovat, että SPR:n osastossa tehtäviä olisi tarjolla monenlaista, kun vain riittäisi tekijöitä.

– Tarvitsemme uusia vapaaehtoisia kaikkeen toimintaan. Esimerkiksi hyvin toimivassa ja aktiivisessa ensiapuryhmässämme on vain kahdeksan päivystysluvallista, eli uutta väkeä otetaan ilomielin mukaan.

Ryhmässä on hyvä toimia nyt sikälikin, että sen varustusta on viime vuosina uusittu ja se on nyt kunnossa. On tyhjiöpatjaa, uutta Anne-nukkea, uusi ensivastelaukku, päivystysasuja. Valtakunnallisesti yritykset ovat tukenee SPR:ää hyvin ja saatuja varoja on ohjattu osastoille varustehankintoihin.

Ystävätoiminta on osastolle tärkeää ja se kaipaisi jälleen kipeästi uusia vapaaehtoisia. Erityisesti moni ikäihminen tuntee yksinäisyyttä. Ystävätoiminnan vapaaehtoiset tuovat iloa yksinäisen arkeen.

Myös kaikki muu osaston toiminta keräyksineen ja tempauksineen kaipaa uusia vapaaehtoisia.

– Kutsummekin kaikenikäisiä uusia vapaaehtoisia mukaan osastomme toimintaan. Pienikin hetki on arvokas apu.

Toimitilat edelleen haaveena

Vuosien haaveena osastolla on ollut löytää toimitilat vaikkapa yhdessä muiden paikkakunnan yhdistysten kanssa.

Viimeiset kaksi vuotta tiloja on yritetty aktiivisesti löytää ja mieluisa paikka olisikin vanhassa matkahuollon talossa, jossa osasto on nyt parin kuukauden ajan saanut kokoontua.

– Tila on ollut pitkään tyhjänä, joten toivoisimme niiden saamista käyttöömme. Meille niitä ei tarvitsisi edes remontoida, vaan kalustamme ja kunnostamme tilat itse. Toimitiloissa voisivat eri järjestöt kokoontua. Yhdessä ja erikseen kehittäisimme kurssi- ja vapaa-ajantoimintaa.

Tila toimisi avoimena kohtaamispaikkana, jonne kuka tahansa voisi tulla. Se soveltuisi hyvin myös Vapepan tukikohdaksi paikkakunnalla.

– Hyvät, toimivat tilat toisivat varmasti myös lisää aktiivisia harrastajia toimintaamme mukaan, Tarja ja Raija uskovat.

SPR:n Alajärven osaston 70-vuotisjuhla pidetään Punaisen Tuvan Viinitilalla lauantaina 30.1.2021 kello 12, mikäli tilanne sen sallii.

Tuula Jokiaho

 

MAINOS
Edellinen artikkeliSairaanhoitopiirissä neljä uutta tartuntaa
Seuraava artikkeliVimpeliläinen Rauha Kauppinen sai joulupostia presidentiltä!