Joko olet varautunut: vuoden alussa eläkeiät nousevat ja työeläkkeet ovat tilillä normaalia myöhemmin

Mainos[adrotate banner="3"]

Alkavan vuoden alussa vuonna 1958 syntyneiden alin eläkeikä nousee kolme kuukautta 64 vuoteen. Ylin eläkeikä nousee vuoden verran 69 vuoteen.

Lisäksi vuoden ensimmäiset työeläkkeet ja etuudet ovat tilillä poikkeuksellisen myöhään eli vasta 4.1. uudenvuodenpäivän ja viikonlopun takia.

MAINOS

– Tammikuun työeläkkeet näkyvät tilillä vasta 4.1. pyhäpäivien ja viikonlopun takia. Asiaan kannattaa varautua etukäteen joulunvieton ja uuden vuoden menojen takia, toteaa eläkeneuvontapäällikkö Satu Saulivaara.

Alin eläkeikä on noussut joka vuosi kolme kuukautta vuonna 2017 voimaantulleesta eläkeuudistuksesta alkaen. Poikkeuksellista vuodessa 2021 on se, että nyt myös ylin eläkeikä nousee hyppäämällä vuoden ylöspäin.

– Käytännössä eläkeiän nousu tarkoittaa, että vuonna 1958 syntyneet voivat siirtyä eläkkeelle aikaisintaan 64 vuoden iässä. Jos siis vuonna 1958 syntyneen alin eläkeikä tulee täyteen toukokuussa vuonna 2022, vanhuuseläke voi alkaa aikaisintaan kesäkuussa 2022, selventää eläkeneuvontapäällikkö Satu Saulivaara.

Ylimmän eläkeiän nousu vaikuttaa työnantajan velvollisuuteen vakuuttaa työntekijä. Myös yrittäjän eläkevakuutusvelvollisuus nousee vuodella.

– Työsuhde ja yrittäjätoiminta tulee jatkossa vakuuttaa 68 vuoden sijasta 69 vuoden täyttämiskuukauden loppuun saakka. Muutos koskee vuonna 1958 ja sen jälkeen syntyneitä. Työskentelystä karttuu aina eläkettä käsi kädessä vakuuttamisen kanssa.

Tammikuussa työeläkkeet ja etuudet ovat tilillä poikkeuksellisen myöhään

Tammikuun eläkkeet ja etuudet maksetaan normaalissa rytmissä, mutta ovat tileillä käytettävissä poikkeuksellisen myöhään eli vasta 4.1.

– Asiaan on syytä varautua ennalta, varsinkin kun takana ovat joulu ja uusi vuosi, jotka tuovat useimmille meistä normaalia enemmän menoja, neuvoo Saulivaara.

Normaalisti työeläkkeet maksetaan ja ne ovat tilillä aina kuukauden ensimmäisenä päivänä. Jos kuukauden ensimmäinen päivä kuitenkin osuu lauantaille tai pyhäpäivälle, eläke maksetaan vasta seuraavana arkipäivänä.

– On kuitenkin hyvä huomata, että Kelan ja valtion eläkkeissä on omat maksupäivänsä, jotka eroavat edellä kerrotusta kuukauden ensimmäisestä, muistuttaa Saulivaara.

MAINOS
Edellinen artikkeliRokotukset ovat käynnistyneet Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä
Seuraava artikkeliKaksi uutta tartuntaa eiliseltä