Jarmo Finnilä huoltaa ompelukoneet liki 40 vuoden ammattitaidolla

Mainos[adrotate banner="3"]

Kauhavalla asuva Jarmo Finnilä tuntee talot ja teiden mutkat puolessa maakuntaa, oikein mainiosti myös Järviseudulla.

Eipä ihme, sillä mies on aloittanut vuonna 1983 ompelukonemyyjänä ja -huoltajana ja on sen jälkeen liki 40 vuoden aikana kiertänyt näitä teitä mittaamattoman paljon. Osa tämän päivän asiakkaista on tuttuja ihan alkuvuosista alkaen!

MAINOS

– Näiden asiakkaiden luokse kun menee, niin siinä kohdataan suurella lämmöllä. Ollaan tultu tutuiksi puolin ja toisin vuosikymmenten aikana, Jarmo kertoo.

Jarmo Finnilä tekee ompelukonehuollot asiakkaan kotona, eikä peri siitä matkakorvauksia. Hän toimii noin 120 kilometrin säteellä Kauhavalta, eli siihen mahtuu mukavasti myös koko Järviseudun alue.

– Nyt korona-aikana olen tarvittaessa hakenut huoltoa kaipaavan koneen asiakkaan rappusilta ja palauttanut korjattuna samaan paikkaan. Jos taas tarjolla on jokin oma sivuhuone huollon tekemiseen, työskentelen siellä turvaohjeita noudattaen ja maskia käyttäen.

Ompelu on vaihtunut välttämättömyydestä harrastukseksi

Vielä 1980 -luvulla ompelukone oli joka talossa ja sitä käytettiin ahkerasti, koska oli välttämätöntä itse korjailla ja tehdä vaatteita.

Nykyisin ompeleminen ei ole enää ihmisille välttämättömyys, mutta siitä on tullut harrastus ja Jarmo kertoo, että asiakaskunnassa on myös ompelua harrastavia nuoria.

Positiivista on se, että tänä päivänä useimmat ompelukoneen ostajat haluavat ostaa kunnollisen koneen. Kertakäyttökulttuuri ei sovi ompelukonekauppaan ja halpojen muovikoneiden aika alkaa olla ohi.

– Moni ajattelee, että sillä halvalla koneella pärjää, kun konetta tarvitsee niin vähän. Mutta kyllähän koneen pitää toimia edes silloin, kun sitä tarvitsee, Jarmo sanoo ja muistuttaa, että hyvä käytetty on mainio vaihtoehto marketkoneelle.

Enemmän ompelevat satsaavat koneen laatuun ja ominaisuuksiin. Ompelukoneilla on viiden vuoden takuu ja huollettuina ne kestävät hyvinkin 25-30 vuotta.

Ompelukoneiden huoltomiehiä maakunnassa on pari, kolme ja valitettavasti kaikki ovat jo ikääntymässä. Kannattaakin ompelukonetta ostaessaan muistaa aina oman alueensa ompelukonemyyjää, sillä näin alueella säilyvät myös koneiden huollot ja jos uuteen koneeseen tulisikin jotain vikaa, tehdään takuuhuollotkin paikan päällä, eikä konetta tarvitse lähetellä ostopaikkaan.

Ammattitaitoista työtä

Jarmo Finnilä nauraa, että tavanomaisten huoltojen ja korjausten lisäksi tuntuu sille, että kaikki hankalat tapaukset päätyvät hänen korjattavakseen.

– Koneita on tuotu minulle Kuopiosta saakka, kun ei ole saatu muualla kuntoon.

Hankalat tapaukset ovatkin Jarmolle mieluisa haaste ja yleensäkin hän kokee, että työ pitää tehdä kunnolla. Joskus kun hän on käynyt esimerkiksi kouluilla huoltamassa ompelukoneita, opettajat ovat ihastelleet miten hyvään kuntoon koneet on saatu, eikä niitä olekaan tarvinnut laittaa vaihtoon, kuten aikaisemmin oli arveltu.

Hyvästä työn jäljestä nauttineista asiakkaista onkin tullut myös tärkeitä ystäviä ja Jarmon vaimon sairastuessa syöpään hän huomasi, miten ahkerasti asiasta tietäneet käyttivät hänen palvelujaan. Tällä oli hyvin suuri merkitys ja Jarmo on siitä kiitollinen. Vielä kun vaimokin parani, niin paremmin eivät asiat voisi olla!

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliEtelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan tuulivoimaselvitys: Yhteistyön kautta selvitetään potentiaalisia tuulivoima-alueita
Seuraava artikkeliViisi uutta tartuntaa Etelä-Pohjanmaalla – kukaan sairastuneista ei ollut valmiiksi karanteenissa