Maakunnan väkeä kootaan virtuaalisiin kumppanuuspöytiin

Mainos[adrotate banner="3"]

Miten alueen asukkaiden palveluja parannetaan kuntien ja yhdistysten yhteistyönä? Millainen on järjestöystävällinen kunta?

Näitä asioita pohditaan helmi-maaliskuulla Etelä-Pohjanmaalla toteuttavissa kumppanuuspöydissä. Ensimmäinen pilotti pidettiin Evijärven kunnan, Kauhavan kaupungin ja kuntayhtymä Kaksineuvoisen alueella. Verkossa järjestetyn pöydän ympärillä oli yli viisikymmentä osallistujaa.

MAINOS

Järjestöt ovat suuri voimavara kunnalle, sanoi Evijärven kunnanjohtaja Mikko Huhtala alustuksessaan.

– Pienelle kunnalle kuten Evijärvi järjestöyhteistyö ei ole priorisointiasia, vaan välttämättömyys. Kunnalla ei olisi yksin sellaisia resursseja toteutettavaksi, mitä järjestöjen kautta ja järjestöjen yhteistyönä pystytään tuottamaan.

– Järjestöjen kanssa on myös kumppanuussopimuksia ja kunta on avoin uusiin sopimuksiin. Järjestöjen käyttöön tarjotaan kerhotiloja sekä kohde- ja toiminta-avustuksia. Isona tukemismuotona on kylien kehittämisraha, josta erilaisiin hankkeisiin järjestöt ja yhdistykset voivat hakea avustusta.

Evijärven kunta sai kiitosta kumppanuuspöydän osallistujilta järjestöystävällisyydestään.

Kauhavan kaupunki tarjoaa myös erilaisia avustuksia yhdistyksille, mutta tiloista käytettiin kriittisiä puheenvuoroja jokaisen kaupunginosan puolesta.

Onneksi kylätalot ja nuorisoseurat sekä muut yhdistysten omistamat tilat, kuten Kauhavan invalidien Lehtopirtti, palvelevat tilojen tarvitsijoita.

Neljästä entisestä kunnasta koostuvassa kaupungissa on vaikea päästä tasapuoliseen ratkaisuun ja siksi järjestöjä pitäisi kuunnella entistä herkemmällä korvalla.

Kuntayhtymä Kaksineuvoisen johtaja Piia Kujala kertoi järjestöjen tuottavan mittavaa virkistystoimintaa kuntayhtymän asiakkaille ja alueen asukkaille.

– Järjestöjen rooli on yhteisöllisyyden ja osallisuuden edistäminen nykyihmisen arjen hallinnassa. Vaikka korona on rajoittanut toimintaa, on ollut ilo nähdä, kuinka järjestöt ovat kehittäneet uutta toimintaa.

Kuntayhtymässäkin järjestöt ovat mukana myös toiminnan suunnittelussa, esimerkiksi ikäpoliittisen strategian päivityksessä, ja Kauhavan uuteen hyvinvointikeskukseen Kujala lupaa myös tiloja järjestöjen kohtaamiseen.

Eräässä puheenvuorossa tiivistettiin yhteistyö talkoisiin.

– Talkoot ovat korvaamaton pointti pohjalaisille: nuoret tulevat traktoreilla hommiin, vanhat makkaraa paistamaan ja juttuja kertomaan ja kunta tarjoaa makkarat. Yhteenkuuluvaisuus ja talkoot vievät pitkälle.

Kumppanuuspöydän puheenjohtajana toimi Tarja Tenkula rakenneuudistushankkeesta ja muistion kirjasi Päivi Kultalahti Leader Aisaparista.

Järjestöyhdyshenkilöt vievät toiveita eteenpäin ja kumppanuuspöytä kokoontuu uudelleen. Evijärven järjestöyhdyshenkilö on kehittäjäkoordinaattori Sanna Syrjälä ja Kauhavalla kulttuuriohjaaja Jaakko Erkinheimo.

Kumppanuuspöytien järjestelyistä vastaavat kuntien ja kuntayhtymien kanssa Järjestöt mukana muutoksessa ja Leader-ryhmien Kylille-hanke sekä rakenneuudistushanke.

Evijärven-Kauhavan-pöydän järjestelyissä olivat mukana myös Aijjoos-toiminta ja Järvilakeuden kansalaisopisto.

Seuraavat kumppanuuspöydät

Seuraavat kumppanuuspöydät ovat 17.2. Alavudella, 18.2. Kauhajoella, 24.2. Kurikassa, 25.2. Ähtärissä, 11.3. Alajärvellä ja 18.3. Lapualla.

Kumppanuuspöydät käynnistyvät kello 17 ja ne pidetään Teams-sovelluksessa. Kysy lisätietoa Teija Matalamäeltä Järjestötalolta tai oman Leader-ryhmäsi kyläkehittäjältä.

MAINOS
Edellinen artikkeliKeskisellä mahdollinen korona-altistuminen
Seuraava artikkeliVanhusten ympärivuorokautisen hoidon mitoitukset täyttyvät hyvin alueellamme