”Käsillä tekevän karkkikauppa” Paapo on selvinnyt mutkien kautta kymppisynttäreilleen!

Mainos[adrotate banner="3"]

Kun Annen Nenonen toistakymmentä vuotta sitten istuskeli nykyisellä Paavolantorilla isänsä perustamassa Maxin poistopisteessä, oli tekemään tottuneella naisella ajankuluongelmia.

Alkuvaiheessa poistomyymälästä oli myyty tavaraa hurjaa vauhtia ja väkeä ollut tungokseen saakka, mutta kun jäljelle jäi lähinnä parittomia näppylähanskoja ja saman jalan kumppareita, niin kävijämäärä hiipui ja ajankuluksi piti keksiä jotain tekemistä.

MAINOS

– Kokeilin virkkaamista ja siitä se sitten lähti, Anne kertoo ja muistuttaa, että hän ei ollut tosiaankaan koskaan ollut mikään käsityöihminen!

Anne kokeili virkata koreja ja asiakkaat kiinnostuivat niistä, joku halusi ostaakin. – Sitten kyseltiin, mistä näitä koukkuja ja kuteita saa. Niinpä hommasin peräkontillisen kuteita myyntiin. Ne vietiin käsistä. Hain toisen kontillisen ja nekin meni.

Nopeasti parinkymmenen neliön poistomyyntipisteestä siivottiin käyttötavarakaupan jäämistö pois. Niinpä kuin salaa siitä oli tullut käsityökauppa.

Virkkaamisesta sai alkunsa Paapo ja se, että Annesta tuli jälleen yksi uusi kauppias sukunsa yli satavuotiaaseen kauppiasketjuun vuonna 2011.

Kun vieressä toimineen Tiimarin tarina tuli päätökseen, vapautui tila Paapon käyttöön. Pian avattiin myös verkkokauppa. Verkkokaupan kautta tulleet asiakkaat ympäri Suomea poikkesivat myös putiikissa.

Oikeaksi kaupaksi kehkeytyneen kivijalkaliikkeen pyörittäminen, verkkokaupan rakentaminen ja hoitaminen sekä äitiyslomat olivat kuitenkin tiukka paketti. Vuonna 2016 Annesta tuntui, että seinä nousee pystyyn.

– Silloin piti tarkistaa suuntaa. Teimme kipeän päätöksen ja suljimme kivijalkaliikkeen juuri, kun se oli saatu “huippukuntoon”. Se tuntui järjenvastaiselta, mutta sisintä oli pakko kuunnella.

– Verkkokaupan varastointi ja logistiikka ulkoistettiin. Vuodet 2017 ja 2018 tehtiin vain verkkokauppaa. Piakkoin huomasin, että tuntumani oli käynyt kylmäksi ja omat tavarat tuntuivat yhtäkkiä etäisiltä. Varastointifirma ei toiminut toivotulla tavalla ja varasto siirtyi toiseen logistiikkafirmaan.

– Kesällä 2018 tuntui, että ainoa oikea ratkaisu on “hakea lapset kotiin”. Karavaani laitettiin liikenteeseen ja varasto kärrättiin Alajärvelle.

Vuonna 2019 oli aika avata kivijalkakauppa uudellaan tuttuun osoitteeseen Paavolantorille. Viime vuoden aikana on rakentunut uusi ja kaikkien aikojen suurin Paapo. Nyt liikkeellä on jälleen kaksi tukevaa jalkaa: verkkokauppa, joka mahdollistaa tärkeän kivijalkaliikkeen. Verkkokauppa on rakennettu kokonaan uudelleen ja uusi järjestelmä on tehostanut huimasti tekemistä.

– Minä näen verkkokaupan nimenomaan mahdollistajana kivijalkakaupalle. Kivijalkakauppa on tavallaan Paapon henki, joka heijastuu myös verkkokaupan puolelle. Ne palvelevat toinen toista saumattomasti. Kasvupotentiaali on pääosin verkossa.

Annelle kivijalkakauppa on tärkeä myös siksi, että hän tykkää olla tekemisissä ihmisten kanssa ja haluaa olla suorassa vuorovaikutuksessa asiakkaiden kanssa.

Aloittelijoista alkaen

Aivan kuten kauppias itse on näyttänyt esimerkkiä, ei käsitöihin hurahtavan tarvitse olla syntynyt sukkapuikot kädessä.

– Ei tarvitse olla mikään expertti tehdäkseen jotain kivaa käsillään. Käsillä tekeminen antaa todella paljon ja ideoita alkuun saa niin meiltä kuin niitä on myös netti pullollaan, jotta voi rauhassa kotona opetella.

Paapo tarjoaa tuotteita kaiken tasoisille käsityön ystäville. Tarjolla on niin langat, kuteet kuin tarvikkeetkin, pientä kivaa oheistuotetta ja trendeissä pyritään pysymään mukana. Valikoimat kasvavat jatkuvasti ja asiakkaiden toiveita kuunnellaan herkällä korvalla.

Tällä hetkellä Anne on äitiyslomalla ja putiikkia hoitaa lähes koko kymmenvuotisen historian ajalta asiakkaille tuttu Niina Hallila. Niina pulppuilee ihan omannäköisiään ideoita, joten niiden puutetta ei Paapossa ole silloinkaan, kun Anne on poissa paikalta, päinvastoin.

– Minulla on ollut aina hyvä onni siinä, että näitä viittä Paapon aikana pitämääni äitiyslomaa olen saanut hoitamaan mahtavia sijaisia, Anne kiittää.

Paapon kymppisynttäreitä ei voida nyt liikkeessä isosti juhlia, joten juhlaa on siirretty verkkoon. Toki asiakkaat ovat hyvin tervetulleita myös päivittäin kello 10-17 ja lauantaisin kello 10-14 avoinna olevaan liikkeeseen, mutta ruuhkia ei haluta aiheuttaa kahvituksilla ja arpalippujen täyttelemisellä.

Verkossa sen sijaan on perjantaina ja lauantaina 19.-20.2. niin arvontoja kuin livetuokioitakin ja monta muuta kivaa juttua, joten kannattaa suunnata sinne! Anne muistuttaa, että paikalliset voivat myös tehdä tilauksensa verkossa, mutta noutaa myymälästä!

Jos tilanne alkaa helpottaa, lupaa Anne järjestää kymppisynttäreiden jälkilöylyt myöhemmin liikkeessä, sillä paras tuki mitä hän on yrittäjänä saanut, on tullut loistavilta asiakkailta, joita Paapolla on läpi tämän kymmenen vuoden ajan riittänyt!

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliEtelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella kolme tartuntaa
Seuraava artikkeliKylmä koettelee eristeitä, kaapeleissakin