-8.7 C
Alajärvi
perjantai 19.4.2024
MAINOS

Terveyspommi tomaatti taipuu moneen – kasvattaisitko omasi?

Kotimaisen tomaatin paras satokausi ajoittuu kesälle, mutta sitä kannattaa hyödyntää monipuolisesti ympäri vuoden. Jos silmissä siintää oma tomaattisato, maaliskuussa on aika laittaa sormet multaan.

Suomalaiset syövät tomaattia noin 11 kiloa henkeä kohden vuodessa. Kotimaista tomaattia tuotetaan vuosittain noin 40 miljoonaa kiloa, eli syömme runsaasti myös tuontitomaatteja.

MAINOS

– Tomaatti on erinomainen lisuke, mutta siitä saa tehtyä myös herkullisia ruokia. Se tuo makua ja väriä erilaisiin ruokiin ja sopii mainiosti yhteen myös kalan kanssa, ruoka-asiantuntija Henna Kyyrä Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista neuvoo.

Tomaatti sisältää runsaasti A-, C- ja E- vitamiinia, antioksidantteja ja karoteenia. Punaisten tomaattien antioksidantti lykopeeni vahvistuu lämpökäsittelyssä.

– Tomaatti on loistava pohja kastikkeille ja muhennoksille. Voipa siitä keittää hilloakin.

Yrtit ja valkosipuli tuovat tomaattiruokiin makua, ja sokeri taittaa mukavasti tomaatin hapokkuutta.

– Tomaatin makuun saa lisää syvyyttä nokareella hunajaa ja lorauksella viinietikkaa, Kyyrä vinkkaa.

Ruuanlaitossa tuoreet tomaatit voi monesti korvata säilötyillä tomaateilla.

– Etenkin talvella säilykkeitä kannattaa hyödyntää. Valikoimiin on viime aikoina ilmestynyt myös suomalaisia tuotteita, kuten kotimainen hävikkitomaateista tehty tomaattikastike.

Itsekasvatettuja herkkuja

Tomaattilajikkeita on runsaasti ja niiden käyttötarkoitukset, makuerot ja muoto poikkeavat toisistaan paljonkin. Keltaiset ja oranssit tomaatit ovat usein miedompia, kun taas syvän oranssinpunaiset terttutomaatit ovat vahvemman makuisia.

Vaikka ostotomaattien lajikevalikoima on todella runsas, kasvattaa yhä useampi suomalainen itse herkkutomaattinsa. Tomaatin kasvatuksesta innostuneille aloittelijoille Kyyrä antaa kasvatusvinkkejä.

– Tomaatti viihtyy kasvihuoneessa, mutta sitä voi kasvattaa mainiosti myös lasitetulla parvekkeella tai ulkona lämpimällä seinustalla. Jos kasvatat taimet itse siemenestä, aloita esikasvatus maaliskuun alussa lisävalon avulla, jotta taimista ei tule pitkiä ja honteloita.

Ruokaohjeet

Valkosipuli-timjami-tomaatit

Kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry / Kati Laszka.

1 kg värikkäitä kirsikkatomaatteja
0,5 rkl suolaa
2 tl sokeria
2 tl kuivattua timjamia
rouhittua mustapippuria

Liemi:

10 valkosipulin kynttä
4 dl vettä
2,5 dl väkiviinaetikkaa
4 dl sokeria
5 tuoretta timjamin oksaa
1 rkl sinapinsiemeniä

1. Halkaise tomaatit ja laita kulhoon. Ripottele sekaan suola, sokeri, timjami sekä muutama rouhaisu tuoretta mustapippuria myllystä. Sekoita varovasti käännellen, jotta mausteet leviävät kaikille tomaateille.

2. Kuori valkosipulinkynnet. Mittaa kattilaan vesi, väkiviinaetikka ja sokeri. Kuumenna sekoittaen, kunnes sokeri sulaa. Lisää timjamin oksat, sinapinsiemenet ja valkosipulit.

3. Lusikoi tomaatit puhtaisiin patenttipurkkeihin ja kaada päälle kuuma liemi. Jäähdytä huoneenlämmössä, sulje kannet ja nosta jääkaappiin. Anna tekeytyä ainakin viikon ajan. Tomaatit säilyvät hyvin noin 2 kuukautta. Tarjoa liharuokien lisäkkeenä tai lisää salaatteihin.

Punainen kalapata
4 annosta

Kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry / Kati Laszka.

n. 600 g kuhafileitä tai muuta vaaleaa kalaa
0,5 tl suolaa
0,25 tl jauhettua valkopippuria
100–150 g salaattifenkolia
0,5–1 punainen tai vihreä mieto chilipaprika
(1 pieni keltainen paprika)
4–6 perunaa
1–2 sipulia
1–3 valkosipulinkynttä
2 rkl rypsiöljyä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
0,5 tl vastarouhittua pippuria
0,5 tl suolaa
0,5 tl juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
1–2 maustekurkkua
250 g tuoreita tai 400 g säilöttyjä kirsikkatomaatteja
0,5 sitruunan mehu
0,5–1 tl sokeria
1 dl silputtua tilliä tai persiljaa

1. Levitä kalafileet pöydälle ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Isot fileet voi paloitella pienemmiksi. Taita tai rullaa fileet.

2. Halkaise fenkoli ja huuhtele. Tillimäinen tupsu kannattaa säästää koristeeksi. Leikkaa suikaleiksi, käytä myös kovempi varsiosa. Viipaloi chili ja halkaise huuhdeltu paprika, poista siemenkota ja leikkaa suikaleiksi. Pese perunat, kuori ja leikkaa lohkoiksi. Kuori ja hienonna sipulit.

3. Kuumenna öljy padassa ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää fenkoli, chili sekä perunat ja jatka kypsennystä pari minuuttia.

4. Kaada sekaan tomaattimurska. Huuhtele tölkki noin desilitralla vettä ja kaada pataan. Sekoita joukkoon mausteet ja paprikasuikaleet. Kypsennä kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää rullatut kalafileet ja jatka kypsennystä vielä 10 minuuttia.

5. Kuutioi tai suikaloi maustekurkut ja lisää pataan kirsikkatomaattien (säilötyt liemineen), sitruunanmehun ja sokerin kanssa. Sekoita ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä noin 5 minuuttia. Tarkista kypsyys ja ripottele pinnalle tilli tai persilja.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät