Suojautuminen muistettava rokotuksen jälkeenkin

Mainos[adrotate banner="3"]

Koronarokotusten eteneminen antaa toivoa normaalimman arjen palaamisesta tulevaisuudessa. Tästä huolimatta rokotteen saamisen jälkeen yhteinen työ tartuntojen ehkäisemisessä jatkuu.

Suojainten käyttöä ja muita tartunnoilta suojaavia varotoimia koskevat suositukset ovat toistaiseksi samat niin rokotteen saaneille kuin rokottamattomille henkilöille. Kaikkien suositellaan näin ollen noudattavan edelleen esimerkiksi hengityssuojaimien käyttöä, turvavälejä ja käsihygieniaa koskevia ohjeita.

MAINOS

– Luotetaan siihen, että rokotuskattavuuden kasvaessa jossain vaiheessa tilanne helpottuu. Siihen asti meillä kaikilla on vielä yhteistyötä urakkaa jäljellä pandemian selättämiseksi. Toki rokotus pienentää yksilötasolla taudin uhkaa, mutta varaa huolettomuuteen pandemian suhteen ei vielä ole, Kuusiolinna Terveys Oy:n toimitusjohtaja Juha Viitasaari kertoo.

Rokotuksen saamisen jälkeenkin jokaisen tulee edelleen hakeutua koronatesteihin matalalla kynnyksellä pientenkin oireiden ilmaantuessa. Testi otetaan kaikilta, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla terveydenhuollon ammattihenkilön arvion perusteella on aihetta epäillä koronavirustartuntaa.

Samalla tavoin altistuneen tulee noudattaa karanteeniohjeita ja hengitystieoireista kärsivän tulee pysytellä kotona, vaikka olisi saanut rokotteen.

Ainoa THL:n määrittämä poikkeus on, altistunutta sote-alan työntekijää ei tarvitse ohjata karanteeniin, mikäli toisen rokoteannoksen saamisesta on kulunut vähintään viikko. Alan tehtävissä käytetään suojaimia ja noudatetaan erityisiä hygieniaohjeistuksia.

– Vetoankin vielä alueella eläviin ja liikkuviin, että myös rokotusten jälkeen muistetaan noudattaa suosituksia, kunnes alueellisesti ja kansallisesti toisin ohjeistetaan, Viitasaari päättää.

Koronatilanne säilynyt rauhallisena

Oireiden sattuessa testiin tulee hakeutua myös pääsiäisen aikaan. Pääsiäisen pyhinä Kuusiokuntien koronatestaus toimii viikonloppujen tapaan Alavuden pääterveysasemalla. Ennen testiä tulee varata aika Pihlajalinna -terveyssovelluksella tai numerosta 06 2525 7612.

Muuten Kuusiokuntien alueella koronatilanne on rauhallinen. Viimeisen parin viikon aikana on ilmennyt yksittäisiä tartuntoja, jotka ovat pääasiassa tulleet alueen ulkopuolisista tartuntaketjuista.

– Nyt tartunnan saaneet henkilöt ovat noudattaneet kiitettävästi suosituksia eikä alueella ole ollut merkittäviä altistumisia. Jos jäljitystyössä tulee esiin riski, ettei kaikkia altistuneita voida tunnistaa ja kontaktoida, tiedotetaan näistä altistumistilanteista aina julkisesti, Viitasaari avaa.

Kansallisissa tartuntatilastoissa tulee huomata, että tietoja kirjautuu niihin ajoittain viiveellä. Lisäksi muualla oleskelevien, mutta alueella kirjoilla olevien, tartunnat kirjautuvat kotipaikkakunnan tilastoon.

Rokotusten osalta pääsiäisviikolla on jatkettu 75-80 vuotiaiden rokottamista ja aloitettu 70-74 vuotiaiden rokotukset. Näiden ikäryhmien kanssa samassa taloudessa asuva omaishoitaja ja ikääntynyt saa rokotuksen samaan aikaan.

Muiden ryhmien osalta rokotuksia jatketaan sitä mukaa, kun maakuntaan saadaan lisää rokotteita. Koronarokotteen saaneita 28.3. mennessä oli 4212 henkilöä, mikä on 22,1 prosenttia kaikista alueen yli 16-vuotiaista.

MAINOS
Edellinen artikkeliTartuntamäärässä kasvua seitsemällä
Seuraava artikkeliHyvää Pääsiäistä!